Ikea hacks zelf maken

Bijna iedereen heeft een IKEA-meubel in huis. Handig en betaalbaar, maar niet altijd even origineel. Wil jij je IKEA-meubel omtoveren tot een unieke blikvanger? Dat kan! In dit artikel delen we IKEA hacks van onze klussers met je voor een dosis inspiratie.

IKEA hacks zelf maken DIY

Je hebt vast een IKEA-meubel in huis. Dat kan van alles zijn. Een keuken, een kledingkast, een opbergkast, een kindermeubel, een wandkast, een speeltafel, noem maar op. Onze klussers zijn bedreven geraakt in het maken van IKEA hacks voor deze meubels en delen hun projecten graag met je. Doe hier inspiratie op voor jouw zelfgemaakte IKEA hack!

Bij elk project geven we aan welk plaatmateriaal de klussers gebruikt hebben voor de IKEA hack. Zo kun je de gebruikte materialen snel en eenvoudig in onze webshop bestellen. Bij OPMAATZAGEN.nl koop je namelijk precies op maat gezaagd materiaal in bijna alle vormen en met vele afwerkingen. Gewoon bij je thuisbezorgd. Dat scheelt een hoop zaagwerk! 

IKEA Kallax hack voor LEGO speeltafel

Klusser Undine zette twee IKEA KALLAX kasten naast elkaar. Daar bovenop heeft ze een plaat 40 mm multiplex interieur populier gelegd, met eronder wat rubberen stickers zodat de plaat niet schuift. De multiplex plaat heeft ze door ons laten afronden, zodat de kinderen veilig kunnen spelen. 

Deze IKEA speeltafel hack is super praktisch en heel eenvoudig te realiseren! 

Speeltafel voor de lego van Multiplex Interieur Populier 40 mm, door Nina

Wandkast met IKEA LACK wandplanken 

Als je op maat gezaagde MDF panelen combineert met IKEA LACK wandplanken, krijg je deze bijzondere wandkast voor in de keuken. Met plek voor koffie en thee apparatuur, kookboeken, glaswerk en wijnflessen. 

Klusser Jaap gebruikte hiervoor door ons op maat en in verstek gezaagde 18 mm MDF panelen. Deze heeft hij verlijmd tot twee dikke zijwanden en zwart afgewerkt. Daartussen plaatste hij IKEA LACK planken. 

Zoals John zelf zegt “De verstekken van OPMAATZAGEN.nl waren messcherp en naadloos sluitend, echt heel mooi werk.” Bedankt John, en wij vinden jouw zelfgemaakte IKEA hack ook mooi werk!

MDF Wandkast deurloos keuken, door Jaap

Op maat gezaagd werkblad voor IKEA keuken

Klusser Folkert bestelde bij ons het werkblad voor zijn IKEA keuken. Hij koos voor plaatmateriaal van 27 mm berken multiplex met door ons afgeschuinde randen. Omdat hij een snelle levering wilde, heeft hij zelf de spoelbak uitgezaagd. 

Doe het zelf: Maak een werkblad voor de keuken van Multiplex, door Folkert

Speelhoek van IKEA NORDLI en vuren timmerpanelen

De IKEA NORDLI serie bestaat uit verschillende ladekasten. Om hier een leuke speelhoek voor de kinderen van te maken, maakte klusser William er met vuren timmerpanelen een ombouw voor. 

De planken zijn door ons afgeschuind. Door ook panelen aan de zijkant te bevestigen oogt het als één geheel. De vuren timmerpanelen zijn afgelakt voor een duurzaam resultaat.

Speelhoek met plank van Vuren Timmerpaneel, door William

Bovenpanelen op IKEA NORDLI

Klusser Jasper is ook aan de slag gegaan met een IKEA NORDLI hack. Hij koos voor bovenpanelen van eiken timmerpanelen. Door deze materialen te schuren en te behandelen met houtolie, oogt het geheel natuurlijk en rustig. Het is een mooie ladekast met panelen geworden.

Mooie bovenpanelen voor op een Ikea Nordli kast, door Jasper

Hack voor IKEA EKET systeem

Deze zelfgemaakte IKEA hack komt van klusser Christiaan. Hij gebruikte een aantal EKET delen om een bureau met een houten werkblad van te maken. Voor het werkblad gebruikte hij een groot rustiek eiken timmerpaneel. Dit heeft hij drie keer met was behandeld en tussentijds opgeschuurd. De plank is via de onderkant aan de EKET kastjes bevestigd. 

Kinderbureau IKEA Eket hack met Eiken timmerpaneel, door Christiaan

Speelhoekje met IKEA PLATSA

Een PLATSA basiselement kun je heel goed gebruiken voor een gezellig speelhoekje voor je kleintje. Klusser Diederik bestelde hiervoor multiplex berken en een MDF plaat bij OPMAATZAGEN.nl. Het MDF gebruikte hij voor een witte achterplaat, maar door het slim te monteren creëert hij ook nog een opbergplek voor boekjes. Handig!

Met deze IKEA hack kan het kleintje van Diederik lekker spelen en is er ook nog ruimte om spulletjes op te bergen. De kastjes zijn opgehangen aan de muur en het lampje erbij maakt het helemaal af. 

Speelkeuken / speelhoek / bergkastje voor de kleine, door Diederik

Teken- en knutselhoek met IKEA MALM

De ladekastjes van de IKEA MALM serie doen dienst als basis van deze gezellige teken- en knutselhoek voor kinderen. Deze klusser koos voor een stevige multiplex plaat van 27 mm dik, zodat deze niet doorbuigt en de kinderen er lekker aan kunnen werken. De plaat is door ons afgerond, dat oogt mooi en zit fijner. 

De gekleurde poefjes ervoor en het krijtbord erachter maakt het tot een gezellig geheel, waar de kinderen heel blij mee zijn. 

Gezellige teken- en knutselhoek voor de kinderen met Multiplex

Grote schoenenkast hack van IKEA TRONES

Een echte hack herken je aan de creativiteit van de gebruiker. Want, waarom zou je de IKEA TRONES schoenenkasten gebruiken om je schoenen in op te bergen? Klusser Ebbe gebruikte deze bakken om een praktische halkast te bouwen. Ideaal voor het opbergen van oud papier, schoonmaakmiddelen, kantoorartikelen en andere zaken. 

De bakken heeft hij aan de zijkant afgewerkt met, volgens eigen zeggen, een ‘lading hout’ van OPMAATZAGEN.nl (het was MDF). Hij vond het zo simpel dat hij niet eens een werktekening nodig heeft gehad. 

In de hoek heeft hij zeer vakkundig een verborgen deurtje verwerkt. Als dat geen IKEA hack is!

Afwerking van halkast, door Ebbe

Bureaus met IKEA SKARSTA

Het SKARSTA onderstel is natuurlijk erg geschikt als basis voor een bureau. Deze klusser wilde veel bureauruimte en belde daarom bij ons grote platen op maat gezaagd multiplex interieur populier

De multiplex platen zijn afgewerkt met houtvuller en grondlak. Daarna zijn de bureaubladen nog behandeld met zijdeglans lak. Simpel en handig!

Bureaus in thuiskantoor, door van Rijn

Voor een andere uitstraling kun je ook voor een bureau met eiken timmerpanelen kiezen. 

Nieuwe thuiswerkplek met massief eiken! Door Dennis

Mooie schoenenkast met IKEA STÄLL

Een IKEA STÄLL schoenenkast is op zichzelf best wel saai. Praktisch, maar geen blikvanger. Klusser Pascal besloot dat dat anders kan en maakte er deze mooie schoenenkast van. Deze IKEA hack is gemaakt met behulp van op maat gezaagd mahonie timmerpaneel. De mahonie panelen zijn behandeld met grijze waxolie. 

Het monteren is wel even een klusje. Je moet de exacte buitenmaten van de schoenenkast goed opmeten voordat je het materiaal bestelt. Pascal heeft de verschillende planken verlijmd en van binnenuit vastgeschroefd. 

Het resultaat is opvallend én praktisch!

Ombouw schoenenkast Ställ IKEA met massief mahonie, door Pascal

IKEA hacks met METOD en FAKTUM

Heb je een IKEA keuken met METOD of FAKTUM onderdelen? Die kun je ook op hele mooie manieren hacken.

Bekijk alle IKEA hacks met METOD en FAKTUM

IKEA hacks met het SMÅSTAD systeem 

Het IKEA SMÅSTAD systeem zien we op heel veel kinderkamers terug. Het is ideaal om alle spulletjes en kleertjes van de kinderen een plekje te geven. Maar, het is wel zo leuk om het wat saaie uiterlijk van deze kasten flink op te fleuren.

Bekijk alle IKEA hacks met het SMÅSTAD systeem

IKEA hacks met het BESTA systeem

Het IKEA BESTA systeem is ideaal om je eigen tv-meubel of wandkast samen te stellen. Ben je alleen een beetje klaar met de saaie, eentonige kleuren van dit systeem? Ook hiervoor hebben we inspiratie in de vorm van originele hacks voor je!

Bekijk alle IKEA hacks met het BESTA systeem

IKEA hacks voor PAX kast

De PAX kledingkasten bieden heel veel ruimte en veel handige snufjes. Wil je je IKEA PAX kast hacken? Bekijk dan ons artikel over de IKEA PAX hacks!

Bekijk alle IKEA hacks voor PAX kast

Aan de slag met je zelfgemaakte IKEA hacks

In dit artikel hebben we een aantal IKEA hacks van onze klussers met je gedeeld. Hopelijk inspireert dit je tot een origineel eigen project! 

Voor het perfect op maat gezaagde plaatmateriaal voor je klus, moet je natuurlijk bij OPMAATZAGEN.nl zijn. Dat maakt je project een stuk makkelijker. Wij bezorgen het hout, voorzien van je eigen kenmerken, gewoon bij je thuis. Hoef jij het alleen nog maar op je IKEA-meubel te bevestigen! 

Veel plezier met het bedenken van je eiken IKEA hack!

Bekijk ons volledige assortiment