Zelf een tv meubel op maat maken, pimpen of upgraden

Wil je zelf een tv meubel op maat maken? Of wil jij je huidige tv meubel van een mooie upgrade voorzien? Zelf een tv meubel maken van plaatmateriaal of houten panelen is helemaal niet ingewikkeld, als je maar goed weet wat je doet en waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe jij je eigen tv meubel maakt én hoe jij je huidige tv meubel van een mooie upgrade voorziet. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een tv meubel?

Een tv meubel op maat maken: een mooie uitdaging voor elke doe-het-zelver. Maar, je hoeft zeker geen professional te zijn om er iets moois en eigens van te maken. Kijk maar eens tussen deze DIY-projecten wat onze klussers er allemaal van weten te maken. Daar kun je ook de nodige inspiratie opdoen voor je eigen project! 

Klaar om aan je project te beginnen? Lees snel verder of Bekijk hier ons op maat gezaagde assortiment.

TV -en stereomeubel van zwart mdf

In welke ruimte plaats je het tv meubel op maat?

Voordat je begint, is het handig je te bedenken in welke ruimte het tv meubel komt te staan. Dat heeft natuurlijk consequenties voor de maat van je zelfgemaakte tv meubel, maar ook voor de opties die je wilt toevoegen, zoals lades en deurtjes. 

Misschien heb je in je woonkamer naast het tv meubel ook wel behoefte aan wat extra opbergruimte. Voor spullen van je kinderen of voor je gameconsole, bijvoorbeeld. Dan kun je dat direct meenemen in je ontwerp. 

Wat heb je nodig om een tv meubel op maat te maken?

Voordat je begint, heb je een aantal gereedschappen en spullen nodig. Wat je precies nodig hebt, hangt af van het materiaal dat je gaat gebruiken en van je ontwerp. Maar, over het algemeen moet je rekening houden met de volgende spullen en materialen:

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van je project 
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Houtlijm: is vaak nodig om diverse delen van je tv meubel stevig met elkaar te verlijmen
  • Grondverf en lak: als je kiest voor een houtsoort die nog afgewerkt moet worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Waterpas: om je tv meubel mooi recht op te hangen 
  • Schroeven of keilbouten: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden en eventueel om je meubel aan de muur op te hangen

Bekijk hier de accessoires die je bij je project mee kunt bestellen

Hoe maak je een tekening of schets voor een tv meubel?

Het is verstandig om een tekening of schets te maken voordat je start. Anders kom je later vrijwel zeker in de problemen. Bovendien hebben wij de juiste maten nodig om je plaatmateriaal precies goed voor je te kunnen zagen. 

Weet je al hoe jouw tv meubel eruit moet komen te zien? Laat je inspireren door dit hangende MDF meubel van Ramon, dit strakke met speakerdoek afgewerkte meubel of dit zwevende tv- en stereo-meubel van MDF.

Zelfgemaakt Tv meubel van MDF

Zodra je weet welk ontwerp je wilt gaan maken, kun je aan de slag met je tekening. Dit hoeft natuurlijk geen professionele bouwtekening te zijn, een goede schets volstaat voor de meeste DIY-projecten.  

Je pakt een blok met ruitjespapier, een potlood, een gummetje en eventueel een liniaal. Als je handig bent met een 3D programma, zoals SketchUp, kun je dat natuurlijk ook gebruiken.

Schets vervolgens eerst ruwweg je ontwerp. Wellicht is het nodig om ook een schets van een doorsnede te maken, als je bijvoorbeeld met kastjes of vakken werkt. Bedenk nu ook hoe je de plaatmaterialen gaat verbinden: lijmen en schroeven of gebruik je hoekankers? En wil je werken met rechte hoeken of in verstek gezaagde hoeken? Dat heeft invloed op de afmetingen van je plaatmateriaal. 

Vervolgens ga je je schets compleet maken (je kunt het beste even op een nieuw vel beginnen) met exact de juiste maatvoeringen erbij. Nu weet je welke materialen van welke afmetingen je nodig hebt. 

Met dit lijstje kun je onze webhop precies het materiaal bestellen voor jouw tv meubel. We voorzien bovendien elke plank van een kenmerk naar keuze, zodat jij straks een kant en klaar bouwpakket thuisbezorgd krijgt. 

Wil je het nog visueler maken? Dan kun je ook de muur waar je tv meubel tegenaan komt te staan (of hangen) beplakken met tape. Zo zie je precies hoe groot het meubel gaat worden.  

Houd bij het schetsen ook rekening met de grootte van je televisie, het wegwerken van je kabels, deurtjes en lades en of je je meubel staand of zwevend wilt maken.

Schets van TV meubel van multiplex berken

Welk hout gebruik je voor een tv meubel op maat

Je kunt voor je tv meubel gebruikmaken van verschillende houtsoorten. Bij OPMAATZAGEN.nl kun je onder meer kiezen uit betonplex, MDF, multiplex, OSB en meubel- en timmerpanelen

Elke houtsoort heeft zijn eigen kwaliteiten en plus- en minpunten. Zo hoef je betonplex niet af te werken en is OSB constructief erg sterk. Het is aan jou om een keuze te maken die het beste past bij jouw specifieke wensen voor je tv meubel. Bij projecten van onze klussers zien we vaak het gebruik van multiplex en MDF terug. 

Bij de houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl kun je kiezen voor verschillende afwerkingen. Zo kun je kiezen voor afgeronde of afgeschuinde hoeken en zijkanten. Ook kunnen we het plaatmateriaal voor je in verstek zagen. Bovendien zijn sommige houtsoorten beschikbaar met bijvoorbeeld een lakdraagfolie. Zo ben jij minder tijd kwijt aan je project!

Bekijk hier ons plaatmaterialen

Hangend dressoir van MDF

Welke afmetingen gebruik je voor een tv meubel

Het is belangrijk om bij het ontwerp van je tv meubel te bedenken welke afmetingen het meubel moet hebben. Daarbij is zijn twee factoren van groot belang: de ruimte die je hebt voor je meubel en de grootte van je televisie. 

Die eerste factor is vanzelfsprekend: het tv meubel moet in de kamer passen. De tweede factor lichten we even toe. 

Wil jij de televisie op je tv meubel plaatsen? Dan adviseren we je het meubel 1,5 x zo groot te maken als je tv. Zo houd je aan beide kanten voldoende ruimte over om nog wat kleins, zoals een plantje of je speakers, neer te zetten. 

Hang je je televisie boven je meubel? Dan is de breedte minder relevant, maar het oogt vaak wel mooier dan wanneer je je tv meubel op maat breder maakt dan de televisie zelf. 

Voor de diepte van je tv meubel kun je het beste ongeveer 30,0 of 40,0 cm aanhouden. Maar, meet vooral even de spullen op die je erin wilt zetten, dan weet je het zeker. 

Hoe hoog moet een staand tv meubel zijn

Je wilt natuurlijk dat je televisie straks op de goede kijkhoogte staat. Een vuistregel voor het plaatsen of ophangen van je tv is dat de bovenkant van je televisie op ooghoogte is. Dus, wanneer jij op de bank of je stoel zit, is je ooghoogte gelijk met het bovenste deel van je televisie. 

Hoe hoog jouw staande, zelfgemaakte tv meubel moet zijn, is dan ook afhankelijk van: de maat van je televisie en de zithoogte in je televisiekamer. Met die gegevens kun je in je tekening rekening houden. Denk er ook aan dat je misschien nog staanders of poten onder je televisiekast wilt maken. 

Hoe hoog moet een hangend tv meubel zijn

Voor een hangend televisiemeubel gelden dezelfde regels als voor een staand televisiemeubel. Zorg ervoor dat het bovenste deel van je televisie op ooghoogte hangt. Door de maat van je televisie daar vanaf te trekken, weet je hoe hoog je je zwevende tv meubel kunt ophangen.

Hoe bevestig je het tv meubel zwevend

Maak je een zwevend tv meubel? Dan moet je weten hoe je deze op de juiste manier bevestigt. 

Let er als eerste op dat jouw muur het gewicht van je zelfgemaakte tv meubel kan dragen. Kan dat? Dan heb je twee opties om je meubel te bevestigen: met behulp van een keeplat of door middel van keilbouten. Hoe je dat precies doet, leggen we je in ons artikel over het maken van een tv meubel van MDF

Wat kost een tv meubel op maat

Als je niet zelf wilt klussen, kun je een tv meubel ook op maat bestellen. De kosten daarvan variëren enorm, afhankelijk van de materialen en het formaat van het meubel. Maar, je moet denken aan een range van € 1.000 tot € 10.000 euro. 

Zelf een tv meubel op maat maken bespaart aanzienlijk op de kosten. Je hebt namelijk alleen nog maar materiaalkosten en wij zagen het hout voor je op maat. Maar, het is wel even wat meer werk. Geen probleem natuurlijk, als je van een mooie klus houdt. 

Voor enkele honderden euro’s maak jij al je eigen tv meubel. Zoals dit hangend dressoir, dit tv meubel met aansluitend zithoekje of dit meubel van multiplex en MDF. 

Het upgraden of pimpen van je tv meubel

Heb jij al een meubel of oud tv meubel in huis dat wel een mooie upgrade kan gebruiken? Pimp je oude meubel tot een eigentijds exemplaar dat weer jaren mee kan! Laat je inspireren door projecten van onze klussers. 

Zo pimpte Alexander een oud lowboard op dit prachtige rustiek eiken meubel. Hij heeft zijn oude, open lowboard aan de wand gemonteerd en deze bekleed met eiken verlijmde panelen. Daarna heeft hij de voorzijde voorzien van kantelopeningen (kleppen) met een push-to-open beslag. Mooi resultaat!

Lowboard van rustiek eiken

Het kan ook een stuk eenvoudiger. Plaats bijvoorbeeld een eikenhouten plaat op maat over je witte televisiemeubel, zoals Hilde en ook Robert heeft gedaan. Het resultaat kan weer jaren mee. 

TV meubel met Beuken timmerpaneel

Tv-meubel met eiken rustiek timmerpaneel

Bowie laat zien dat je ook vaste elementen in je huis kunt pimpen. Hij maakte van een nood een deugd en liet twee grote stenen blokken in de muur zitten om ze te transformeren tot een mooi tv meubel. Een rustiek blad van eiken timmerpaneel is genoeg voor een prachtig resultaat.

Hangend TV-meubel van Eiken en steen

Ga aan de slag met jouw tv meubel op maat

Wij hopen dat je met dit artikel genoeg inspiratie en informatie hebt opgedaan om aan de slag te gaan met je eigen tv meubel. Bij OPMAATZAGEN.nl kun je terecht voor perfect op maat gezaagd materiaal voor jouw project. 

Vind je het lastig om je eigen ontwerp te maken? Laat je dan inspireren door de projecten van onze klussers en maak het jezelf eenvoudig, door direct alle materialen, op de juiste maat, in je winkelmandje te doen. 

Veel plezier met je project! 

Bekijk ons hele assortiment