Zelf een werkblad op maat maken

Een werkblad is ideaal om op te klussen, je gereedschap op te bergen of om lekker in je atelier te kunnen werken. Wil je zelf een werkblad op maat maken? Dat begint met een stevig werkblad van OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen je werkblad precies voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. Wel zo makkelijk! 

In dit artikel lees je onze tips voor het maken van je eigen werkblad en vind je veel inspiratie van DIY projecten van onze klussers.

Hoe maak je zelf een werkblad op maat?

Een werkblad moet tegen een stootje kunnen en van stevig, duurzaam materiaal gemaakt zijn. Daarom bestel je een werkblad gewoon op maat bij OPMAATZAGEN.nl. Wij hebben namelijk vele materiaalsoorten en diktes in ons assortiment. Je kiest zelf de houtsoort die het beste bij jouw klus past en wij zagen het voor je op maat.

Indien gewenst werken we de rand af met een ABS-band.

Welke spullen heb je nodig om een werkblad op maat te maken?

Voordat je aan je project begint, is het handig om de volgende spullen klaar te leggen. 

  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de poten of het onderstel aan je werkblad te monteren
  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: om een tekening te maken van je werkblad of werkbank
  • Grondverf, randsealer, lak of ander afwerkingsmiddel: de meeste houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Rolmaat of duimstok: om alles goed in te meten en een werkblad in de juiste maat bij ons te bestellen
  • Waterpas: om je werkblad netjes waterpas te zetten

Hoe hoog is een werkblad?

Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf wat de afmetingen van jouw werkblad worden. Maar, het is wel slim om goed na te denken over de hoogte van je werkblad. 

Wil je er vooral aan zitten? Houd dan rekening met de hoogte van de stoel of kruk die je erbij plaatst. Zorg dat je in elk geval zo’n 20,0 cm overhoudt tussen de zitting van je stoel of kruk en de onderzijde van het werkblad. Dan kun je er fatsoenlijk aan zitten. 

Wil je vooral staand aan je werkblad werken? Dan kun je voor de hoogte de volgende vuistregel hanteren. Ga staan en laat je armen langs je lichaam hangen. De hoogte van je polsen is de ideale hoogte van jouw werkblad. Je moet je handen namelijk plat op het werkblad kunnen leggen als je eraan staat. In de meeste gevallen zal de hoogte van een werkblad dus tussen de 80,0 cm en 100,0 cm liggen. 

Hoe dik moet een werkblad zijn?

Een werkblad moet sterk en stevig zijn. Je wilt dat het tegen een stootje kan. Maar, de dikte van het blad is hierbij zeker niet allesbepalend. De houtsoort die je kiest, is daarbij veel belangrijker. 

Om je toch een indicatie te geven van de dikte van een werkblad: bij de projecten van onze klussers zien we veel werkbladen terug met een dikte van 18,0 mm tot 22,0 mm. Maar, ook uitschieters van 40,0 mm zien we terug, zoals deze werktafel van Cees. Een dik blad oogt natuurlijk wel lekker, robuust en stevig. 

Werktafel van massief beuken voor Keramiekatelier, door Cees

Hoe maak je een tekening voor een werkblad?

Als je een werkblad maakt, hoef je niet altijd een tekening te maken. Maar, het kan je zeker helpen om goed in beeld te brengen wat je van plan bent en welke materialen je nodig hebt. Ga je voor een complete werkbank met lades en een gereedschapsrek? Dan is het zeker nodig om een goede schets te maken voordat je begint. 

Een schets maak je natuurlijk gewoon met ruitjespapier, een liniaal en een gummetje. Het kan helpend zijn om de hele ruimte in je schets op te nemen, zodat je goed ziet hoeveel ruimte je werkblad inneemt. Je kunt ook met schilderstape de buitenmaten van de werkbank of werkblad afplakken in je kamer. 

We hebben ook nog een aantal tips voor het inmeten van je project voor je.

Houd bij je ontwerp rekening met de verschillende gereedschappen die je op je werkblad wilt gaan gebruiken of opbergen. Wil je er een wandrek voor gereedschap bij maken? Of een ladekastje eronder? Moet er een bankschroef aan het werkblad worden bevestigd of een afkortzaag? Houd daar rekening mee in je ontwerp. 

Teken ook goed uit hoe je het onderstel gaat maken. Heb je al een metalen frame waar het werkblad op komt te rusten? Of ga je zelf het onderstel maken van hout? Dat zijn allemaal aspecten die je in je tekening uitwerkt. 

Wil je digitaal aan de slag met je tekening, dan kun je online programma’s zoals SketchUp of FreeCAD gebruiken.

Tip: bestel je meerdere houtmaterialen in onze webshop? Geef dan elk onderdeel een kenmerk mee, zodat je ze thuis goed uit elkaar kunt houden en snel aan je klus kunt beginnen. 

Welk onderstel gebruik je?

Een stevig werkblad rust natuurlijk op een stevig onderstel. Daar heb je verschillende opties voor. 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onderstel van kasten, zodat je veel opbergruimte hebt. Dat deed ook klusser Jochem met deze grote werkbank.

Een andere mogelijkheid is om het werkblad aan de ene kant aan de muur te bevestigen en aan de andere kant op poten te laten rusten. Dat zie je ook terug in het werkblad in de schuur van klusser Stefan.

Misschien heb je al een stalen of houten frame wat je als onderstel gebruikt. Anders kun je er ook voor kiezen om zelf een houten frame te maken, zoals in het project van klusser Martijn.

Sterke werkbank met betonplex werkblad, door Martijn

Welk materiaal gebruik je voor een werkblad op maat?

Een werkblad moet stevig, duurzaam en sterk zijn. Binnen ons assortiment heb je met deze eigenschappen in het achterhoofd een ruime keuze. Heel veel materialen voldoen hieraan, zoals MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen, spaanplaat, timmerpanelen of HPL. Je persoonlijke smaak is dan ook een belangrijke factor in je uiteindelijke keuze. Wat vind je mooi en wat werkt voor jouw klus goed?

Bij de werkbladen van onze klussers zien we vaak het gebruik van de volgende materialen terug:

Multiplex

Multiplex platen zijn veel gebruikt voor werkbladen. Deze platen zijn opgebouwd uit verschillende houtsoorten die met elkaar worden verlijmd. Kies voor een werkblad wel voor een hardhout variant, zoals berken of beuken. Deze platen zijn enorm sterk en zeer geschikt als werkblad. 

Betonplex 

Betonplex is een echte krachtpatser. Het bestaat uit multiplex met een kunststof toplaag (fenolharscoating). Deze toplaag is aan de boven- en onderkant aangebracht. Een voordeel hiervan is dat je deze toplaag niet meer zelf hoeft af te werken. Voor een werkblad kun je bovendien kiezen voor de handige antislip toplaag, zodat je materiaal niet gaat schuiven.

Underlayment

Underlayment platen bestaan, net zoals multiplex, uit verlijmde fineerlagen. Bij multiplex zijn dit 5 lagen, bij underlayment zelfs 7. Dit maakt dat het materiaal zeer sterk en stabiel is en zeer geschikt om als werkblad te gebruiken. Het ziet er bovendien stoer en robuust uit. Kies wel een wat dikkere variant om te voorkomen dat het underlayment krom trekt. 

OSB

OSB is een vezelplaat die uit verlijmde houtsplinters bestaat. Dit maakt het materiaal erg stevig en geschikt als werkblad. Ook deze plaat ziet er zeer ruw en robuust uit, wat je werkblad een uniek karakter geeft. 

Hoe werk je een werkblad af?

De materialen die je bij OPMAATZAGEN.nl bestelt, moeten in de meeste gevallen nog behandeld worden. In het geval van een werkblad is dat in principe wel noodzakelijk, een werkblad krijgt het doorgaans zwaar te verduren. 

Je kunt qua afwerking natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je dit wilt doen. Klusser Lothar gebruikte PCV voor een spiegelgladde, krasbestendige toplaag. Maar je kunt ook kiezen voor behandeling met een olie of met meerdere lagen krasbestendige lak. Een goede afwerking verlengt zeker de levensduur van je werkblad!

De rand van het werkblad kunnen wij als je wilt afwerken met een ABS-band. Dat is een kunststof laag van 1 of 2 mm dik die in principe niet meer behandeld hoeft te worden. Natuurlijk kun je ook zelf de rand behandelen met een beits, olie of lak. Net wat je mooi vindt.

Voorbeelden van werkbladen gemaakt door onze klussers

Je hoeft niet alles helemaal zelf te bedenken. Onze klussers gingen je al voor met het maken van een werkblad en daar kun jij je door laten inspireren. 

Werkbank op maat van betonplex 

Koen gebruikte een IKEA-kast als onderstel voor een ruime, betonplex werkbank. Hij bestelde het betonplex met afgeronde hoeken, zodat er niets achter kan blijven steken. 

Werkbank op maat gemaakt met betonplex, door Koen

Kastenwand en werkbank van underlayment 

Heb je zin om het groots aan te pakken? Doe dan net als klusser Jeroen, die een kastenwand met werkbank van underlayment maakte. Hij heeft zelfs plek gemaakt voor een gereedschapsbord en een inbouwkoelkast! 

Kastenwand met geïntegreerde werkbank, door Jeroen

Mobiele werkbanken van multiplex berken

Ook slim: twee mobiele werkbanken die je omhoog kunt draaien. Klusser Jochem legt precies uit hoe hij dat gedaan heeft en welke materialen hij gebruikt heeft voor dit project. 

Twee mobiele werkbanken voor in de garage, door Jochem

Werkbank op wielen met stootrand 

Rob maakte deze werkbank op wielen met een hardhouten stootrand. De tekening voor zijn project maakte hij met behulp van SketchUp. 

DIY werkbank van multiplex voor al je gereedschap, door Rob

Hardhouten werkbank 

Klusser Lieuwe maakte zelf de poten voor zijn hardhouten werkbank. Voor het werkblad gebruikte hij multiplex en voor het onderstel geschaafd vuren. 

Multifunctionele roltafels met opbergruimte

Een werkblad hoeft niet altijd groot te zijn, dat bewijst klusser Collin met deze compacte roltafels. Zo zorgt hij dat hij tijdens klus- en hobbywerkzaamheden in huis altijd zijn gereedschap binnen handbereik heeft. De tafels kunnen zelfs worden gekoppeld. Mooi werk!

DIY trolley maken: multifunctionele roltafels met veel opbergruimte, door Collin

Oude werkbank wordt keuken 

Klusser Fred maakte een unieke keuken van een oude werkbank. Voor het werkblad gebruikte hij multiplex okoumé watervast. Een hele klus, maar het resultaat mag er wezen. 

Oude werkbank wordt unieke keuken, door Fred

Aan de slag met je eigen werkblad op maat 

In dit artikel hebben we je zo goed mogelijk op weg geholpen om je eigen werkblad op maat te kunnen maken. Bovendien hopen we dat de DIY projecten van onze klussers je geïnspireerd hebben er een mooie klus van te maken. 

Het begint in elk geval met een perfect op maat gezaagd werkblad van OPMAATZAGEN.nl. 

Veel succes met je klusproject! 

Bekijk ons assortiment!