Zelf een werkblad op maat maken

Een werkblad is ideaal om op te klussen, je gereedschap op te bergen of om lekker in je atelier te kunnen werken. Wil je zelf een werkblad op maat maken? Dat begint met een stevig werkblad van OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen je werkblad precies voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. Wel zo makkelijk! 

In dit artikel lees je onze tips voor het maken van je eigen werkblad en vind je veel inspiratie van DIY projecten van onze klussers.

Hoe maak je je eigen werkblad op maat?

Een werkblad moet tegen een stootje kunnen en gemaakt zijn van stevig, duurzaam materiaal. Daarom bestel je een werkblad op maat eenvoudig bij OPMAATZAGEN.nl. We hebben zelfs veel materiaalsoorten en diktes in ons assortiment. U kiest de houtsoort die het beste bij uw klus past en wij zagen het voor u op maat.

Indien nodig werken we de rand af met een ABS-band.

Wat heb je nodig om een werkblad op maat te maken?

Voordat je aan je project begint, is het handig om de volgende onderdelen bij de hand te hebben.

  • Draadloze boormachine: om gemakkelijk gaten voor te boren en de poten of basis aan je werkblad te bevestigen
  • Ruitjespapier, potlood, gum, liniaal: om een tekening te maken van je werkblad of werkbank
  • Grond-, randafdichtings-, lak- of ander afwerkingsmiddel: het meeste hout van OPMAATZAGEN.nl moet nog worden afgewerkt
  • Schuurpapier: altijd handig om bij de hand te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes te schuren
  • Meetlint of duimstok: om alles goed op te meten en een werkblad in de juiste maat bij ons te bestellen
  • Waterpas: om je werkblad netjes waterpas te zetten

Hoe hoog is een werkblad?

Natuurlijk bepaal je helemaal zelf wat de afmetingen van je werkblad worden. Maar het is slim om goed na te denken over de hoogte van je werkblad. 

Wil je er vooral aan zitten? Houd dan rekening met de hoogte van de stoel of kruk die je ernaast zet. Zorg dat je minstens 20,0 cm overhoudt tussen de zitting van je stoel of kruk en de onderkant van het werkblad. Dan kun je er goed aan zitten. 

Werk je voornamelijk staand aan je werkblad? Dan kun je de volgende vuistregel gebruiken voor de hoogte. Ga staan en laat je armen langs je lichaam hangen. De hoogte van je polsen is de ideale hoogte van je werkblad. Je moet immers je handen plat op het werkblad kunnen leggen als je eraan staat. In de meeste gevallen zal de hoogte van een werkblad dus tussen 80,0 cm en 100,0 cm liggen.

Hoe dik moet een werkblad zijn?

Een werkblad moet sterk en stevig zijn. Je wilt dat het tegen een stootje kan. Maar de dikte van het werkblad is hier zeker niet de bepalende factor. De houtsoort die je kiest is veel belangrijker. 

Om je een indicatie te geven van de dikte van een werkblad: in de projecten van onze klussers zien we veel werkbladen met een dikte van 18,0 mm tot 22,0 mm. Maar we zien ook uitschieters naar 40,0 mm, zoals deze werktafel van Ineke. Natuurlijk ziet een dik blad er mooi, robuust en solide uit.

Massief beuken werktafel voor keramiekatelier, door Cees

Hoe maak je een tekening voor een werkblad?

Bij het maken van een werkblad hoef je niet altijd een tekening te maken. Maar het kan je zeker helpen om een goed idee te krijgen van wat je van plan bent en welke materialen je nodig hebt. Ga je voor een complete werkbank met laden en een gereedschapsrek? Dan is het zeker nodig om een goede schets te maken voordat je begint.

Een schets maak je natuurlijk gewoon met grafiekpapier, een liniaal en een gum. Het kan handig zijn om de hele kamer in je schets op te nemen, zodat je duidelijk kunt zien hoeveel ruimte je werkblad inneemt. Je kunt ook schilderstape gebruiken om de buitenmaten van de werkbank of het werkblad in je kamer af te plakken.

We hebben ook wat tips voor het meten van je project voor jou.

Houd bij het ontwerpen rekening met de verschillende gereedschappen die je op je werkblad wilt gebruiken of opbergen. Wil je een wandrek voor gereedschap? Of een ladeblok eronder? Moet je een bankschroef aan het werkblad bevestigen of een afkortzaag? Houd hier rekening mee in je ontwerp.

Teken ook zorgvuldig uit hoe je de basis gaat maken. Heb je al een metalen frame waar het werkblad op komt te rusten? Of ga je de basis zelf maken van hout? Dit zijn allemaal aspecten die je uitwerkt in je tekening.

Als je digitaal aan je tekening wilt werken, kun je online programma's gebruiken zoals SketchUp of FreeCAD.

Tip: Bestel je meerdere houtmaterialen op webshop? Geef elk onderdeel dan een label, zodat je ze thuis uit elkaar kunt houden en snel aan je klus kunt beginnen.

Welk onderstel gebruik je?

Een stevig werkblad rust natuurlijk op een stevige basis. Daar heb je verschillende opties voor.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onderkast die je veel opbergruimte geeft. Dat deed klusjesman Jochem ook met deze grote werkbank.

Een andere optie is om het werkblad aan de ene kant aan de muur te bevestigen en aan de andere kant op poten te laten rusten. Je kunt dit ook zien bij het werkblad in de schuur van klusjesman Stefan.

Misschien heb je al een stalen of houten frame dat je als basis gebruikt. Anders kun je er ook voor kiezen om zelf een houten frame te maken, zoals in het project van klusjesman Martijn.

 

Sterke werkbank met multiplex werkblad, door Martijn

Welk materiaal gebruik je voor een werkblad op maat?

Een werkblad moet stevig, duurzaam en sterk zijn. Met deze eigenschappen in gedachten heb je een ruime keuze binnen ons assortiment. Veel materialen voldoen aan deze eisen, zoals MDF, multiplex, triplex, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen, spaanplaat, houten panelen of HPL. Je persoonlijke smaak is dus een belangrijke factor in je uiteindelijke keuze. Wat vind je mooi en wat werkt goed voor jouw klus?

In de werkbladen van onze klusjesmannen zien we vaak het gebruik van de volgende materialen:

Multiplex

Multiplex platen worden veel gebruikt voor werkbladen. Deze platen zijn samengesteld uit verschillende houtsoorten die aan elkaar gelijmd zijn. Kies voor een werkblad wel voor een hardhouten variant, zoals berken of beuken. Deze platen zijn enorm sterk en zeer geschikt als werkblad.

Betonplex

Betonplex is een echte krachtpatser. Het bestaat uit multiplex met een kunststof toplaag (fenolharscoating). Deze toplaag wordt aan de boven- en onderkant aangebracht. Een voordeel hiervan is dat je deze toplaag niet zelf hoeft af te werken. Voor een werkblad kun je ook kiezen voor de handige antislip toplaag, zodat je materiaal niet wegglijdt.

Underlayment

Underlayment platen bestaan, net als multiplex, uit gelijmde fineerlagen. Bij multiplex zijn dit 5 lagen, bij underlayment zelfs 7. Dit maakt het materiaal erg sterk en stabiel en zeer geschikt als werkblad. Het ziet er ook stoer en robuust uit. Kies voor een iets dikkere variant om te voorkomen dat het underlayment krom trekt.

OSB

OSB is een vezelplaat die bestaat uit gelijmde houtspaanders. Dit maakt het materiaal erg stevig en geschikt als werkblad. Deze plaat ziet er ook erg ruw en robuust uit, waardoor je werkblad een uniek karakter krijgt.

Hoe maak je een werkblad af?

De materialen die je bestelt bij OPMAATZAGEN.nl moeten in de meeste gevallen nog behandeld worden. In het geval van een werkblad is dit in principe noodzakelijk; een werkblad krijgt meestal veel te verduren.

Qua afwerking kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je dit wilt doen. Klusjesman Lothar gebruikte PCV voor een spiegelgladde, krasbestendige toplaag. Maar je kunt ook kiezen voor een behandeling met een olie of meerdere lagen krasbestendige lak. Een goede afwerking verlengt zeker de levensduur van je werkblad!

Als je wilt, kunnen we de rand van het werkblad afwerken met een ABS-band. Dit is een plastic laag van 1 of 2 mm dik die in principe geen verdere behandeling nodig heeft. Je kunt de rand natuurlijk ook zelf behandelen met een beits, olie of lak. Net wat je mooi vindt.

Voorbeelden van werkbladen gemaakt door onze klussers

Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Onze klusjesmannen gingen je voor bij het maken van een werkblad en je kunt je door hen laten inspireren.

Op maat Betonplex werkbank

Koen gebruikte een IKEA-kast als basis voor een ruime, werkbank van betonplex. Hij bestelde het betonplex met afgeronde hoeken, zodat er niets achter kan blijven haken.

Werkbank op maat gemaakt met betonplex, door Koen

Kastwand en werkbank gemaakt van underlayment

Zin om groots uit te pakken? Doe dan zoals klusjesman Jeroen, die een kastenwand met werkbank uit underlayment. Hij heeft zelfs ruimte gemaakt voor een gereedschapsbord en een ingebouwde koelkast!

Kastenwand met geïntegreerde werkbank, door Jeroen

Verrijdbare werkbanken van multiplex berken

Ook slim: twee mobiele werkbanken die je omhoog kunt draaien. Handyman Jochem legt precies uit hoe hij het heeft gedaan en welke materialen hij voor dit project heeft gebruikt.

Twee mobiele werkbanken voor in de garage, door Jochem

Werkbank op wielen met bumpers

Rob maakte deze werkbank op wielen met een hardhouten stootrand. De tekening voor zijn project maakte hij met SketchUp.

DIY multiplex werkbank voor al je gereedschap, door Rob

Hardhouten werkbank

Klusjesman Lieuwe maakte de poten voor zijn hardhouten werkbank. Hij gebruikte multiplex voor het werkblad en geschaafd vurenhout voor de basis.

Multifunctionele roltafels met opbergruimte

Een werkblad hoeft niet altijd groot te zijn, zoals klusjesman Collin bewijst met deze compacte roltafels. Zo heeft hij zijn gereedschap altijd binnen handbereik tijdens klus- en hobbywerk thuis. De tafels kunnen zelfs aan elkaar gekoppeld worden. Mooi werk!

DIY trolley maken: multifunctionele roltafels met veel opbergruimte, door Collin

Oude werkbank wordt keuken

Klusjesman Fred maakte een unieke keuken van een oude werkbank. Hij gebruikte  multiplex okoumé watervast voor het werkblad. Een hele klus, maar het resultaat mag er zijn.

Oude werkbank wordt unieke keuken, door Fred

Aan de slag met je eigen werkblad op maat

In dit artikel hebben we je zo goed mogelijk op weg geholpen bij het maken van je eigen werkblad op maat. Bovendien hopen we dat de doe-het-zelf projecten van onze klussers je hebben geïnspireerd om er zelf ook iets moois van te maken. 

Het begint in ieder geval met een perfect gezaagd werkblad van OPMAATZAGEN.nl. 

Veel succes met je doe-het-zelf project!

Bekijk ons assortiment!