Bureaublad op maat; ontdek er alles over

Een goed afgesteld bureau is belangrijk voor een juiste werkhouding. Dit draagt bij aan jouw optimaal functioneren. Hoe handig is het dat je bij OPMAATZAGEN.nl het materiaal op maat kunt bestellen en het bureaublad volledig kunt afstemmen op jouw wensen? Wij hebben alvast wat onderzoek gedaan naar de juiste afstelling van je bureau, zodat jij met deze informatie zelf aan de slag kunt met jouw bureaublad op maat. Lees je mee?

Bureaublad op maat maken

Wanneer je op zoek bent naar een bureaublad dat precies past bij de stijl van jouw interieur is zelf maken een goed idee! Een bureaublad is namelijk rechttoe-rechtaan, maar niet als je kiest om een bureaublad inclusief onderstel te maken op een geheel eigen manier. Bekijk het voorbeeld van Rob, die een volledig bureau maakte van Multiplex Hardhout.

Bureaublad afstellen volgens richtlijn ARBO

Een goede werkplek creëer je op basis van de regelgeving die de ARBO hiervoor heeft opgesteld. Zij hebben onderzocht in welke omstandigheden je optimaal kunt functioneren achter je bureau. Goede reden om dat als basis te gebruiken!

Zit je aan je bureau, dan is het belangrijk om de hoek tussen de boven- en onderbenen op 90° te houden. Bepaal de hoogte van het bureaublad, zodat deze precies gelijk is aan de bovenzijde van de armsteunen. Het is aan te raden om het bureaublad op een onderstel te plaatsen, bij voorkeur een elektrisch onderstel, zodat je kunt afwisselen in hoogte. Zo kun je een gedeelte van de dag staan of zitten. De hoogte van een verstelbaar bureaublad op maat dient, afhankelijk van jouw lengte, tussen de 62 – 82 cm te zijn.  

Als je een bureaublad op maat gaat (laten) maken die niet in hoogte te verstellen is, is de hoek van 90° vaak groter of kleiner. Dit is op te heffen door de stoel hoger te plaatsen, maar zorg in dat geval voor een voetensteun. De hoogte van het bureaublad dient tussen de 74 – 76 cm te zijn. In principe is het aan te bevelen om bijna met de buik tegen het bureaublad aan te zitten. Door ver weg te zitten moet je namelijk met de armen reiken en dat is belastend voor je spieren. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende beenruimte: de benen en voeten moeten breeduit neergezet kunnen worden, zonder dat je tegen ladekasten of prullenmanden stoot of hierdoor scheef moet gaan zitten.

Materiaal bureaublad

Er is eindeloos veel hout- en plaatmateriaal te vinden dat geschikt is voor een bureaublad op maat. Ga je voor een massief bureaublad of voor een opgedikt bureaublad? We lichten de verschillende materialen en opties hieronder toe.

Bekijk al het hout-plaatmateriaal in onze webshop

Massief of opgedikt bureaublad

Bij een massief bureaublad valt de keuze eerder op originele houtsoorten, zoals een robuust eiken bureaublad of bijvoorbeeld plaatmateriaal dat in meerdere lagen met elkaar wordt verlijmd zoals multiplex. Een opgedikt bureaublad wordt in veel gevallen gemaakt van een eenvoudig plaatmateriaal zoals MDF dat door de afwerking een karakteristieke uitstraling krijgt. Hierdoor kun je jouw bureaublad geheel personaliseren en aanpassen aan de sfeer van je interieur of werkruimte. Wij adviseren een plaatdikte van minimaal 9 mm voor een stevig resultaat! Een aantal voorbeelden van veelgebruikte plaatmaterialen voor het maken van een bureaublad op maat:

MDF

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden en dus ook voor een bureaublad. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit materiaal is relatief voordelig en bij uitstek geschikt om een opgedikt bureaublad mee te maken.

Bekijk alle MDF

MDF Blank

MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen vanwege het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. MDF Blank heeft een zuigende werking, waardoor het belangrijk is om het materiaal goed voor te behandelen met een grondverf voordat je het gaat aflakken. De kopse kanten vragen om wat extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer. Bekijk hiervoor onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

Bestel nu MDF Blank!

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico dat het materiaal gaat werken er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van een bureaublad op maat dat je wilt aflakken in een kleur die jij mooi vindt.

Bestel nu MDF Lakdraag!

MDF Zwart V313

MDF Zwart V313 is een plaat van houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst met een speciale, watervaste lijmsoort. Door de toevoeging van zwart pigment tijdens het productieproces is dit MDF zwart van kleur. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk. Het afwerken in de juiste kleur kost weinig tijd, omdat de plaat vochtwerend is geproduceerd en al een donkere kleur heeft. Lak hem af met een transparante lak of schilder het bureaublad in een donkere kleur naar keuze. De kopse kanten hebben wat extra aandacht nodig (en eventueel andere bewerkte plekken bij bijvoorbeeld frezen). Deze kun je het beste behandelen met een randsealer.

Bestel nu MDF Zwart V313!

Multiplex

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van Multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt, bijvoorbeeld voor een bureaublad op maat. Ook de zichtbare houtnerf is een groot voordeel. Ben je op zoek naar een bureaublad met een naturel uitstraling die past in een ruimte met een Scandinavische uitstraling? Dan is Multiplex, in elke variant, een geschikte keuze!

Bekijk alle Multiplex

OSB

OSB is een constructief sterke plaat. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen, zoals voor een bureaublad op maat. Om een OSB plaat te maken, wordt er bijna geen afval geproduceerd. De houtsnippers zijn in de basis al een gerecycled product. Daarom is OSB steeds populairder aan het worden en vervangt het Multiplex in veel gevallen, omdat de productie van OSB duurzamer is en het materiaal bijna net zo sterk is. Doordat de houtsnippers relatief grof zijn, bevat OSB ook minder lijm dan spaanplaat of MDF, waardoor het nog meer een natuurproduct is dan de andere twee vezelplaten.

Bekijk alle OSB

Meubelpaneel voor wit bureaublad op maat

Meubelpaneel wit heeft het al in de naam. Het is ideaal om te gebruiken voor het maken van een wit bureaublad op maat. Meubelpaneel bestaat uit spaanplaat waarbij er op beide kanten een kunststof laag (melamine) op de plaat is geperst. De kopse kanten aan de lange zijden zijn ook afgewerkt met een kunststof laag (kantband). Deze kunststof laag maakt dat de plaat direct klaar is voor gebruik, het hoeft niet te worden geschilderd!

Bestel nu Meubelpaneel wit

Los onderstel voor verstelbaar bureaublad

Voor optimaal gebruik van je werkruimte en je eigen functioneren is een ‘zit-sta-bureau’ erg functioneel. Dit betekent dat het bureau in hoogte verstelbaar is en je het kunt aanpassen aan de verschillende werkzaamheden die zich op een werkdag aandienen. Je zou een bureaublad op maat kunnen laten zagen door OPMAATZAGEN.nl en het kunnen combineren met een los onderstel dat te verstellen is in hoogte. Door het grote aanbod aan hout- en plaatmateriaal kies je het materiaal dat het beste past bij jouw interieur. Bestel je het materiaal op maat bij OPMAATZAGEN.nl, dan kun je het op de millimeter nauwkeurig laten zagen, zelfs in vormen en met verschillende randafwerkingen.

Bureaublad in alle vormen

Zo is een bureaublad waarmee je een hoek opvult te realiseren dankzij de driehoekige vorm waarin we zagen. Ook een bureaublad in een niet voor de hand liggende vorm is mogelijk, bijvoorbeeld een trapezium of een vierkant. Kortom, we kunnen bijna elke vorm voor je zagen!

Randafwerkingen

Om prettig aan het bureaublad te kunnen werken is het fijn als de randen licht zijn afgerond. Dit voelt prettiger wanneer je er met je armen op leunt én het geeft een zachte uitstraling aan het geheel. Je kunt de rand laten afronden. Bekijk per product de mogelijkheden per zijde.

Bekijk nu alle houtsoorten