Bureaublad op maat maken

In dit artikel vertellen we je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Hoe maak je je eigen bureau op maat?

Wat leuk dat je zelf overweegt om een bureaublad op maat te maken! Dat is een klus die met behulp van onze zaagservice heel goed zelf uit te voeren is. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken en waar je rekening mee moet houden. Wil je inspiratie van andere klussers? Bekijk dan de voorbeelden van MDF, eiken, multiplex en meer in ons blog. 

Bureau op maat door coen

In dit artikel lees je meer over:

  1. In welke ruimte ga je je bureau op maat gebruiken?
  2. Wat heb je nodig om een bureaublad op maat te maken?
  3. Welke afmeting kies je voor je bureaublad op maat?
  4. Welke dikte kies je voor een bureaublad?
  5. Welk hout gebruiken voor je bureaublad?
  6. Wat is de juiste hoogte van een bureau?
  7. Welk onderstel kies jij voor je bureaublad op maat?
  8. Unieke bureaus op maat

In welke ruimte ga je je bureau op maat gebruiken?

Om te beginnen is het van belang om te weten waar jij je bureau op maat gaat gebruiken. Heb je een kantoorruimte in gedachten of heb je een hoek over op zolder. Of bijvoorbeeld in de keuken vlak bij het aanrecht aan. We zien ook dat het maken van een (kleine) werkruimte op een slaapkamer erg populair is. Doordat thuiswerken erg populair is de laatste tijd zien we in ons blog veel creatieve werkplekken langskomen. 

Wat heb je nodig om een bureaublad op maat te maken?

  • Een rolmaat of meetlint → om de juiste afmetingen te kunnen bepalen
  • Juiste (hout)schroeven → dit is afhankelijk van het type onderstel en de gekozen houtsoort en dikte
  • Een accuboormachine → hiermee kan je een schroefgaatje voorboren en de schroeven in het blad draaien.
  • (Houtlijm) → In geval van een blad of onderstel bestaande uit meerdere gezaagde delen

Zelf het blad afwerken*?

  • Schuurpapier → Welke korrel en aanpak is afhankelijk van het materiaal en de te kiezen afwerking. Laat je goed adviseren door de leverancier van de lak of olie.
  • Kies een mooie en krasbestendige lak of olie om je bureaublad helemaal naar wens af te werken.

*Let op: bij een bureaublad is het prettig als deze niet weerkaatst. Dus ons advies is om altijd voor een matte afwerking te kiezen.

Welke afmeting kies je voor je bureaublad op maat?

In kantoren en bij bedrijven wordt een afmeting van tenminste 120 centimeter breed, 80 centimeter diep geadviseerd. Vanzelfsprekend zijn er ook veel grotere bureaus. Wat voor jou van toepassing hangt helemaal samen met de beschikbare ruimte en het doel van je bureau. De eerder genoemde minimale afmeting voor bureaubladen in kantoren hebben te maken met de ruimte die nodig is om 1 of meerdere monitoren op voldoende afstand te plaatsen. Daarnaast heb je natuurlijk ruimte nodig voor een toetsenbord, een muis en eventueel muismat.

Welke dikte kies je voor een nieuwe bureaublad?

Bij de keuze van de dikte van je bureaublad zijn er 2 zaken om rekening mee te houden:

Afmetingen

Wat is de grootte van je bureaublad en wat is de belasting ervan. Hoe groter de afmeting en hoe meer spullen je er op gaat plaatsen; hoe dikker het materiaal gewenst is. Maar niet als je het volledige blad gaat ondersteunen (door bijvoorbeeld een standaard onderstel of een constructie van vuren balken). Bij grotere afmetingen van bureaus zien we klanten vaak kiezen voor eiken of een constructie-plaat (plaatmateriaal met laagjes; zoals multiplex).

Uitstraling

Niet alleen de houtsoort en afwerking bepaalt de uitstraling van een bureau op maat. Maar ook de dikte van het gekozen blad. Wij adviseren altijd tenminste te kiezen voor tenminste 18 mm dikte. Bij een blad met een dergelijke dikte is ondersteuning van het blad erg belangrijk; om doorhangen te voorkomen. Ga bij twijfel altijd aan de veilige kant zitten. 

Welk hout gebruiken voor je bureaublad?

Hieronder bespreken we voor- en nadelen van diverse plaatmaterialen die je kunt gebruiken voor een bureaublad op maat. Alle plaatmaterialen zijn verkrijgbaar in diverse diktes.

MDF

Voordelen: 

  • Een betaalbare houtsoort 
  • Eenvoudig te verwerken.
  • Goed te schilderen.

Nadeel:

  • Grotere kans op doorbuigen

Bekijk alle mdf plaatmaterialen

Eiken

Voordelen: 

  • Een zeer stevige houtsoort 

Nadeel:

  • Specifieke uitstraling
  • Massieve houtsoorten zijn prijziger t.o.v. constructie plaatmaterialen

Bekijk alle eiken panelen

Multiplex

Voordelen: 

  • Een stevige constructieplaat
  • Goed te schilderen voor gewenste uitstraling

Nadeel:

  • De plaat is opgebouwd uit laagjes; deze blijven vaak zichtbaar

Bekijk alle multiplex panelen

Wat is de juiste hoogte van een bureau?

De juiste hoogte bepalen van je bureau is belangrijk om uiteindelijk lekker te kunnen werken. En voor het hebben van een goede zithouding. 

Een gemiddelde hoogte van een niet in hoogte verstelbaar onderstel in combinatie met bureaublad is vaak 75,0 centimeter. Dit is de perfecte hoogte voor mensen met een lichaamslengte van 180,0 tot 185,0 centimeter. 

Ben je wat kleiner; zeg 160,0 centimeter dan is een hoogte van 66,0 centimeter perfect. Ben je een stuk langer? Als je 200,0 centimeter bent adviseren wij een hoogte van het bureaublad van 82,0 centimeter. 

Als je een niet gemiddelde lichaamslengte hebt en je wilt gebruikmaken van een standaard onderstel zou ons advies zijn om altijd een in hoogte verstelbare onderstel te kiezen. Ook als je met meerdere personen van de werkplek gebruik gaat maken is een in hoogte verstelbaar onderstel erg praktisch. Zo kan iedereen z’n eigen werkplek afstellen. Een in hoogte verstelbaar bureau moet tussen de 65,0 en 125,0 centimeter in te stellen zijn. 

Zoals je leest is het onderstel van invloed op de hoogte van je bureaublad op maat. 

Welk onderstel kies jij voor je bureaublad op maat?

Als je zelf een bureaublad op maat gaat maken heb je de volgende opties qua onderstel.

Je maakt het onderstel zelf

Dit is de leukste en de moeilijkste optie, maar met een beetje technisch inzicht, doorzettingsvermogen en onze zaagservice gaat dit lukken. Zie hier ook diverse voorbeelden van zelfgemaakte onderstellen in combinatie met een bureaublad op maak. Zelf een bureaublad en onderstel maken is ook populair voor het maken van een kinderbureau of speelhoek op maat.

Als je kiest voor het volledig zelf maken van een bureau is het belangrijk dat je een goede stevige basis maakt. En dat je hier ook de juiste materialen voor gebruikt. Ga je een groot bureau maken met relatief veel overspanning? Kies dan een stevig en dik materiaal voor het blad; bijvoorbeeld berken multiplex of eiken. Zorg altijd voor goede ondersteuning van het blad. Dit kan vaak met vuren balken als dragende constructie. Deze kan je bijvoorbeeld goed in de muur bevestigen waarna je het blad op de vuren balken laat rusten (mits de muren hier natuurlijk voor geschikt zijn). Maak je een klein bureau, bijvoorbeeld in een nis op een slaapkamer, dan zou je ook MDF kunnen toepassen voor het blad. Ook dan is het belangrijk dat je zorgt voor goede ondersteuning. 

 Eiken bureau met grote overbrugging  onderstel gemaakt door ad

Je gebruikt een vast onderstel

Veruit de meeste projecten die wij bij klanten zien is dat ze gebruikmaken van een vast onderstel. Het komt vaak voor dat het onderstel nog goed is en opnieuw gebruikt kan worden. En dat klanten een nieuwe look-and-feel creëren met een nieuw bureaublad op maat. In het blog zien we allerlei unieke onderstellen en werkplekken voorbij komen. 

Zelf gemaakte half-zwevende bureau Groot industrieel bureau van Pools grenen multiplex Nieuw eiken bureaublad op maat gemaakt

Je gebruikt een in hoogte verstelbaar onderstel

Als je met meerdere mensen van de werkplek gebruik gaat maken is dit wellicht de beste keuze. Of wanneer je het prettig vindt om af en toe staand te werken. Er zijn veel verschillende aanbieders van in hoogte verstelbare onderstellen. Je kunt kiezen uit handmatige verstellen of elektrisch. Het grote Zweedse warenhuis heeft een ruime keuze aan in hoogte verstelbare onderstellen. 

Bekijk hier wat anderen eerder al maakten

Werkkamer make-over met Fins vuren

Unieke bureaus op maat

Hieronder laten we nog enkele unieke zelfgemaakte bureaus op maat zien.

Wessel heeft thuis een combinatie gemaakt van een muziekstudio en een werkplek. Op een slimme manier heeft hij zijn piano verwerkt in een draaibaar bureau. Lees hier Wessel zijn hele verhaal.

Draaibaar bureau voor in een muziekstudio

Mieke heeft een eenvoudige, maar prachtige multiplex berken bureautafel gemaakt. Met behulp van de bijzondere poten van TIPTOE heeft ze een in een handomdraai een mooie werkplek gemaakt.

DIY Bureautafel van Multiplex Berken

Frank heeft oude wijnkistjes gebruikt als lades in combinatie met grenen timmerpanelen om een echt uniek en kleine bureautje te maken. 

Grenen bureautje met oude wijnkistjes

Heeft dit artikel je inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan met een bureaublad op maat? 
 

Bekijk onze webshop