DIY: Fotoplank maken

Een fotoplank die je momenteel veel terugziet in woonbladen en op interieurblogs is de fotoplank aan de wand met opstaande rand. Zo’n fotoplank wordt ook nog eens onzichtbaar bevestigd, waardoor de plank lijkt te zweven aan de muur. Alleen de mooiste accessoires krijgen natuurlijk een plek op de plank! Wil je ook een fotoplank met opstaande rand? Wij hebben een ontwerp gemaakt in MDF Zwart V313 en deze toegevoegd aan een winkelmand. Met een paar drukken op de knop bestel je dit fotoplankje in de juiste afmeting voor jouw interieur. De maten pas je eenvoudig aan in onze webshop. 

Bekijk ons assortiment op onze website

Stappenplan fotoplank maken

Wil je de fotoplank volledig zelf ontwerpen en aanpassen aan de ruimte in jouw huis? Volg dan het onderstaande stappenplan om een uniek exemplaar te creëren.

Stap 1

Bepaal het gewenste materiaal voor de fotoplank en bepaal de juiste afmeting of start met het basisontwerp. Je bestelling kun je ook aanvullen met de eventuele accessoires zoals constructielijm, schroeven, tape en een houtboortje. Binnen een paar dagen heb je het materiaal in huis.

Stap 2

Maak de planken stof- en vetvrij en smeer houtlijm op de lange kopse kant van het plankje waar straks de accessoires op komen te staan. Plaats het smalste plank erop, zodat er een opstaande rand verschijnt. Plak de planken aan elkaar vast met constructielijm, zodat ze op de juiste plek kunnen drogen. Plaats eventueel een stuk tape ter versteviging.

Stap 3

Plaats de achterzijde op de wandplank en boor deze met meerdere schroeven aan elkaar, zodat er een gootje ontstaat. We adviseren je om even voor te boren, om te voorkomen dat de kopse kanten gaan splijten.

Stap 4

Bepaal op hoeveel punten je de plank aan de muur wilt bevestigen en teken dit af. Boor de gaatjes voor, nog voordat je de fotoplank mét opstaande rand aan de muur bevestigt.

Tip

Je kunt de plank aflakken met een transparante lak of je kunt het plankje bijvoorbeeld schilderen in dezelfde kleur als de muur. Dit is een sfeervolle eyecatcher in huis.

Aan de slag met deze fotoplank aan de wand?

Bestel het materiaal via onze webshop

Materiaalkeuze fotoplank

Er zijn meerdere geschikte materialen voor het maken van een fotoplank voor aan de wand. Lees je mee?

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is in de fabriek al voorzien van een lakdragende folie. Deze is erop geperst en dient als een grondlaag. Wil je de wandplank schilderen? Dan is dit een goede optie. Het materiaal is sterk en gemakkelijk te bewerken. De kopse kanten van MDF Lakdraag vragen wel om wat extra aandacht. Bekijk hiervoor onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

Bestel MDF Lakdraag op maat

Timmerpaneel

Timmerpaneel is verkrijgbaar in twee houtsoorten, namelijk vuren en grenen. Ondanks dat ze erg op elkaar lijken zijn er ook zichtbare verschillen. Timmerpaneel Vuren en Grenen worden voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en hebben beide een warme en natuurlijke uitstraling, doordat de houtnerf zichtbaar is. Vurenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met grenenhout is vuren iets lichter van kleur en van gewicht. Vuren is een wat zachtere houtsoort en geurloos.

Multiplex Interieur Populier

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Bij multiplex is er een houtnerf te zien. Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex interieur populier is de lichtgewicht variant van multiplex. Ideaal voor het maken van een fotoplank voor aan de wand.

Bestel Multiplex Interieur Populier op maat