Spaanplaat

Thuiswinkel Waarborg

Spaanplaat is een constructieve plaat die ook vaak bekleed wordt met een (melamine) toplaag, waarna het ook als decoratief plaatmateriaal in te zetten is. Onafgewerkt spaanplaat is makkelijk te bewerken en behoort net als MDF en OSB tot de familie van de vezelplaten. Doordat spaanplaat uit samengeperste houtsnippers (afvalproduct) bestaat, is het naast een praktisch, ook een duurzaam product. Spaanplaat is in diverse varianten zoals vochtwerend, en brandwerend, verkrijgbaar. Maakt de afwerking voor jouw volgende project niet uit? Ga dan voor spaanplaat!


Spaanplaat panelen: Wat is het?

Spaanplaat is een bekende term in de houtindustrie. Het is een vezelplaat die gemaakt wordt van houtspaanders. Het is een goed basismateriaal voor zowel interieurbouw, meubelbouw als voor constructieve doeleinden. Bestel je spaanplaat op maat gezaagd, zodat je het plaatmateriaal enkel nog hoeft te monteren. Spaanplaat is beschikbaar in diverse varianten, maten en diktes. Met onze professionele zagen zorgen wij ervoor dat het plaatmateriaal nauwkeurig op maat gezaagd wordt.

Opbouw van spaanplaat platen

Spaanplaat is makkelijk te bewerken en behoort net als MDF en OSB tot de familie van de vezelplaten. Spaanplaat naturel wordt gemaakt van verlijmde houtsnippers (spaanders), die in drie lagen kruislings op elkaar geperst zijn. Dit maakt dat de plaat ook constructief sterk is. In vergelijking met MDF worden grovere spaanders gebruikt en in vergelijking met OSB worden fijnere spaanders gebruikt. Doordat gebruik wordt gemaakt van een afvalproduct (de houtsnippers) is spaanplaat een duurzaam product en erg betaalbaar.

Eigenschappen van spaanplaat

Voor het produceren van spaanplaat wordt gebruikgemaakt van verlijmde houtsnippers (spaanders). Dit maakt dat de plaat constructief sterk is. Doordat spaanplaat uit meer dan driekwart resthout bestaat, is het een duurzaam product. De gladde toplaag maakt dat het een veelgekozen houtsoort is wanneer het materiaal nog beplakt gaat worden. De kwaliteit van het plaatmateriaal hangt af van de persdruk en persduur. Bij OPMAATZAGEN.nl verkopen we enkel spaanplaat van hoge kwaliteit! Daarnaast is het materiaal licht van gewicht, trekt het niet krom en is gemelamineerd spaanplaat direct gebruiksklaar.  

Decoratief spaanplaat

Spaanplaat wordt ook wel meubelpaneel genoemd. Dit komt doordat het materiaal ook veel ingezet wordt als drager van een melamine plaat. Mocht je aan een klus beginnen waarbij je niet zelf verf en/of lak in huis wilt halen voor het afwerken van een meubel, kies dan voor gemelamineerd spaanplaat

Soorten spaanplaat

Spaanplaat is in verschillende varianten verkrijgbaar en is daarom een veelgekozen plaatmateriaal in de bouwindustrie. Afhankelijk van de persdruk, persduur en lijm kunnen specifieke eigenschappen toegevoegd worden. De meest voorkomende spaanplaat soort is naturel spaanplaat. Maar daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden. Lees hieronder meer over de verschillende varianten.

Ons assortiment spaanplaat bestaat uit de volgende soorten:

Spaanplaat en vocht

Spaanplaat vochtwerend of watervast zijn een en dezelfde term. Daarnaast kan je dit plaatmateriaal ook tegenkomen onder de naam spaanplaat V313. Vochtwerend spaanplaat kan ingezet worden in licht vochtige ruimtes. Denk hierbij aan vloerplaten, constructieplaten voor in een schuur of kelder. De vochtwerende eigenschap maakt dat het materiaal minder snel zal uitzetten wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte wisselend is. De platen zijn niet geschikt voor direct contact met water.

Lichtgewicht spaanplaat

Speciaal voor de kern van een deur is er lichtgewicht spaanplaat ontwikkeld van populieren houtspaanders. Populierenhout is van zichzelf al licht van gewicht. Daarbij zijn de platen minder hard geperst, waardoor er een lichtgewicht plaatmateriaal ontstaat. 

Brandvertragend spaanplaat

Naast vochtwerend is er ook brandvertragend spaanplaat verkrijgbaar. Deze brandvertragende variant vat minder snel vlam en helpt ook tegen de vlamverspreiding. Hierdoor is de plaat een goede keuze voor projecten in droge ruimtes binnenshuis waar brandveiligheid extra belangrijk is.

Beschikbare diktes van spaanplaat

Vele gebruikte diktes van spaanplaat zijn 10, 18 en 28 mm. Maar spaanplaat is in veel verschillende soorten diktes te verkrijgen van 8 mm tot en met 58 mm dik.

Klustips voor het monteren en afwerken van spaanplaat

Het materiaal is gemakkelijk te bewerken, maar door de grove structuur van de spaanders kan het zijn dat na het bewerken de randen grof aanvoelen. De montage is eenvoudig. Spaanplaat kan geschroefd, genageld of gelijmd worden. Voorboren is niet nodig, maar door de grove opbouw van deze plaat is het wel belangrijk speciale spaanplaatschroeven te gebruiken bij de montage. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je spaanplaat gaat verwerken, scherp gereedschap gebruikt. Door de opbouw slijt je zaag- en boorgereedschap sneller dan bij bijvoorbeeld MDF. 

Spaanplaat is te verven met gewone verf of met latex, maar bij decoratieve toepassingen wordt vaker gekozen voor decoratief spaanplaat (afgewerkt met een melamine toplaag). Kies je ervoor om het materiaal te schilderen, dan dient het eerst goed geschuurd en stofvrij gemaakt te worden. Ook is het belangrijk de platen eerst te behandelen met een voorstrijkmiddel, grondverf of primer. Het materiaal is namelijk poreus en zuigt verf sneller op dan ander plaatmateriaal. Op deze manier heb je een goede basis en hecht de uiteindelijke verflaag beter.

Veelgebruikte toepassingen van spaanplaat

Door de gladde basis van spaanplaat wordt dit materiaal vaak ingezet in de meubelindustrie. Maar bijvoorbeeld ook bij het egaliseren van vloeren of scheidingswanden. Het is erg veelzijdig waardoor het voor veel toepassingen gekozen wordt, denk hierbij aan knieschotten, bureaubladen, kasten, keuken, boekenkasten, legplanken. Bij decoratieve toepassingen wordt vaak gekozen voor decoratief spaanplaat of meubelpaneel.

Alternatieven voor spaanplaat

Ben jij op zoek naar een veelzijdig plaatmateriaal voor je volgende klus? Spaanplaat is de ideale keuze wanneer de basis van jouw project niet in het zicht komt. Waar OSB het budgetvriendelijke alternatief is voor onafgewerkte constructieve doeleinden en MDF voor zwaar constructieve doeleinden de beste keuze is, adviseren wij om voor spaanplaat te gaan wanneer je op zoek bent naar een lichtgewicht en budgetvriendelijk plaatmateriaal wanneer het gaat om meubel en constructieve toepassingen.

Doe-het-zelfprojecten met spaanplaat

Inspiratie nodig of gewoon nieuwsgierig naar wat je allemaal kan realiseren met deze houtsoort? Neem dan een kijkje op onze klusblog en wellicht zit jouw droommeubel er al wel tussen!