Zelf een tv wand maken

Wil je zelf een tv wand maken? Dat is een mooie uitdaging voor klussers met enige ervaring. Een mooie tv wand is een echte eyecatcher in je interieur. En het mooie van zelf je tv wand ontwerpen en maken is dat je helemaal zelf bepaalt hoe het eruit komt te zien. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe jij je eigen tv wand maakt. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een tv wand?

Een tv wand biedt niet alleen plaats aan je televisie. Ook audioapparatuur, spelcomputers en bijvoorbeeld laptops kun je erin kwijt. Bovendien biedt een grote tv wand vaak ruimte voor mooie decoratieve elementen. Het is echt een verrijking voor je interieur. En het mooiste van het zelf maken van een tv wand is natuurlijk dat je helemaal zelf bepaalt hoe het meubel eruit komt te zien. 

Maar, het maken van je eigen tv wand kan ook een groot en misschien wel overweldigend DIY project zijn. Daarom helpen we je bij OPMAATZAGEN.nl een eind op weg. Hoe pak je het aan? Hoe maak je een goede tekening en welke materialen gebruik je? Daar geven we in dit artikel antwoord op. En natuurlijk nemen wij een deel van het werk voor je uit handen door je te voorzien van perfect op maat gezaagd MDF of ander houtmateriaal voor deze klus. 

Onderaan het artikel delen we mooie voorbeelden van tv wanden van onze klussers met je. Doe daarmee inspiratie op voor je eigen project.  

Klaar om aan je project te beginnen? Lees snel verder.

Welke spullen heb je nodig om een tv wand op maat te maken?

Voordat je aan je tv wand begint, heb je een aantal spullen en gereedschappen nodig. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende materialen: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van je tv wand 
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Gatenzaag: om nette gaten te zagen waardoor je bekabeling laat weglopen 
  • Houtlijm en eventueel deuvels: is vaak nodig om diverse delen van je tv wand stevig met elkaar te verlijmen
  • Grondverf, randsealer, lak: als je kiest voor een houtsoort die nog afgewerkt moet worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Waterpas: om je tv wand mooi waterpas te monteren  
  • Schroeven, pluggen of keilbouten: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden en eventueel om je tv wand aan de muur te bevestigen 

Bekijk ook de accessoires die je bij je project mee kunt bestellen.

Hoe maak je een tekening of schets voor een tv wand

Voordat je aan de slag met een tv wand, moet je een schets en een tekening maken. In de schets geef je je idee vorm en in de tekening werk je dit idee uit in een nauwkeurig overzicht van alle maten en benodigde materialen. Dat overzicht van materialen heb je nodig om bij ons het perfect op maat gezaagde hout voor je klus te bestellen. 

Om de buitenmaat van je tv wand te bepalen kun je de muur afplakken met schilderstape. Zo zie je precies hoe groot de wand gaat worden.  

Je begint dus met het schetsen van je idee. Je hebt vast een visie op hoe de tv wand eruit moet komen te zien. Bepaal ruwweg de maten en schets de verschillende vakken, liggers en staanders. Wil je er bijvoorbeeld deurtjes of laden in maken en waar moeten deze komen? 

Zodra je schets klaar is, ga je aan de slag met het definitieve ontwerp. Dat kun je natuurlijk ook gewoon op papier doen. Met een potlood, ruitjespapier en een gummetje. Maar, je kunt ook een 3D programma, zoals SketchUp, gebruiken. 

Bedenk in je ontwerp ook hoe je de constructie wilt vormgeven. Werk je met een dragende constructie van vurenhout en wil je dat bekleden met MDF, voor een massieve look? Of kies je ervoor om het plaatmateriaal direct dragend te maken? 

Verder kun je nadenken over vragen als: ga je je televisie in de kast zetten of hang je deze aan de muur? Hoe werk je de benodigde kabels weg? En zit er een stopcontact in de buurt? 

Dit is ook het moment om te bedenken hoe je je tv wand gaat monteren. Gebruik je schroeven, hoekankers of lijm en deuvels? Op welke plaatsen wil je werken met blinde, in verstek gezaagde hoeken? En is het nodig om de televisiewand in de muur te verankeren? 

Zodra je dat allemaal hebt uitgedacht, kun je in onze webshop precies het houtmateriaal bestellen dat je nodig hebt. 

Tip: voorzie elke plank van een uniek kenmerk (dat kan je in ons bestelproces aangeven), dat scheelt je een hoop gepuzzel als het hout bij je thuis is bezorgd!

Stel je tv wand samen met onze configurator

Vind je het lastig om zelf een tekening te maken van je tv wand? Je kunt ook onze configurator voor maatwerk vakkenkasten gebruiken. Je krijgt dan ook direct een indicatie van de prijs van het materiaal. 

Download eerst ons schetsblad. Hierop kun je zelf een schets maken van je idee. We geven bovendien aan waarop je moet letten bij het tekenen en je vindt er een voorbeeldtekening van een vakkenkast. 

In de configurator kun je vervolgens de maten en elementen van je tekening invoeren. 

Je geeft de hoogte, breedte en diepte van je tv wand in. Daarna kies je het aantal open vakken, het aantal vakken met lage enkele deurtjes of hoge enkele deurtjes en datzelfde doe je voor de dubbele deurtjes. Uiteindelijk reis je ook nog het aantal vakken met een klep en het aantal lades dat je in je tv wand terug wilt zien. 

Ook geef je aan dat je 1 of meerdere vakken met een tv nis in je kast wilt. De TV-nis wordt gemaakt van multiplex waarbij de zichtzijde is beplakt met MDF Eiken Dosse Gefineerd. De nis is 11,0 cm dik en kun je zelf op de gewenste diepte monteren.

Je kunt in de configurator ook spelen met de dikte van de staanders en de liggers en opties selecteren voor legplanken en uitsparingen voor spotjes. Zo maak je eenvoudig een compleet ontwerp voor jouw tv wand. 

Je krijgt direct een prijs voor het materiaal te zien en kunt ook kiezen voor montage op locatie. Da’s natuurlijk een beetje vals spelen, maar wel makkelijk!

Wat is een goede kijkafstand voor een tv wand

Houd (als het mogelijk is) bij de inrichting van je interieur ook rekening met de kijkafstand tot je televisie. Je kunt de ideale grootte van je televisie bepalen door de afstand tussen de bank en je tv wand in cm te delen door 2,5. Het getal dat daar uitkomt, is de ideale diagonaal van je tv. 

Staat jouw bank 350,0 cm van je tv wand vandaan? Dan is de ideale tv diagonaal 350,0 / 2,5 = 140,0 cm.

Wat is een goede kijkhoogte in een tv wand

Een ander belangrijk element in je tv wand is de kijkhoogte van je televisie. Een vuistregel voor het plaatsen of ophangen van je tv is dat de bovenkant van je televisie op ooghoogte is. Op het moment dat jij voor de televisie zit, op je bank of stoel, moeten je ogen op dezelfde hoogte zitten als het bovenste deel van de tv.

Hoe diep is een tv wand

Je wilt natuurlijk dat je televisie goed in je wandmeubel past. Daarom is het belangrijk dat je de juiste afmetingen hanteert. Gemiddeld genomen is een tv wand tussen de 30,0 cm en 40,0 cm diep. 

Maar, meet vooral even de spullen op die je erin wilt zetten, dan weet je het zeker.

Welk hout gebruik je voor een tv wand op maat

Voor het zelf maken van een tv wand kun je verschillende houtsoorten gebruiken. Bij OPMAATZAGEN.nl heb je de keuze uit een zeer ruim assortiment met bijvoorbeeld betonplex, MDF, multiplex, OSB en meubel- en timmerpanelen. 

Elke houtsoort heeft zijn eigen kwaliteiten en plus- en minpunten. Zo hoef je betonplex niet af te werken en is OSB constructief erg sterk. Het is aan jou om een keuze te maken die het beste past bij jouw specifieke wensen voor je tv meubel. Bij tv wanden gemaakt door onze klussers zien we vaak het gebruik van MDF terug.

MDF

MDF-platen zijn de absolute alleskunners in ons assortiment. Bovendien hebben we het in vele varianten op voorraad. MDF is makkelijk te bewerken en splintert niet. Wij zorgen ervoor dat de platen tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd worden. Je kunt ook kiezen voor MDF met in verstek gezaagde hoeken, afgeronde randen of een plaat met lakdraagfolie (dat bespaart je tijd met het afwerken). Net wat je wilt voor jouw tv wand!

Waar je ook op moet letten bij een tv wand

Er zijn nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het zelf maken van een tv wand.

Stelpoten

Zet je de wand op poten of plaats je de tv wand direct op de grond? Als je ondergrond niet helemaal waterpas is, kun je ervoor kiezen om stelpoten te gebruiken om de wand makkelijk recht te zetten.

Achterwand

Staat je wand tegen een nette muur aan? Of wil je zelf een achterwand in je tv meubel maken? Kies dan voor dun materiaal, zoals hardboard, dat je met kleine spijkertjes, schroefjes of lijm bevestigt.

Hoe veranker je een tv wand in de muur

Een hoge tv wand kun je om veiligheidsredenen aan de bovenkant in de muur verankeren. Zo voorkom je dat de wand omvalt. Zeker met kinderen in huis is dat aan te raden. 

Het verankeren in de muur kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het doen met een gewone plug en bijpassende schroeven. Doe dan een brede ring onder de schroefkop, zodat deze niet door het hout wordt getrokken. Maar, je kunt ook kiezen voor het gebruik van keilbouten. Denk erom dat je een brede tv wand op meerdere plekken moet verankeren (1 ankerpunt per strekkende meter).

Hoe verbind je de plaatmaterialen in de tv wand

In de tv wand maak je gebruik van liggers en staanders. Hoe kun je deze elementen met elkaar verbinden? We geven je vier opties.

Schroeven

Je kunt de plaatmaterialen aan elkaar bevestigen met schroeven. Denk erom het hout eerst voor te boren en de schroefgaten netjes af te werken met plamuur.

Hoekverbindingen

Een eenvoudige, maar minder mooie manier, is het gebruiken van hoekverbindingen. Hiermee schroef je verschillende elementen stevig aan elkaar vast.

Deuvels

Als je deuvels gebruikt, creëer je een sterke, onzichtbare verbinding. Teken de boorgaten zorgvuldig af en boor met een deuvelboorset de gaten in het hout. Gebruik een beetje houtlijm om de deuvels en de planken met elkaar te verbinden.

Lamello’s

Dankzij het grotere lijmoppervlak, creëer je met lamello’s nog sterkere verbindingen dan met deuvels. Om dit te doen heb je wel een speciale freesmachine nodig. 

Denk erom dat wij je plaatmateriaal voor je in verstek kunnen zagen. Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie.

Het wegwerken van snoeren in de tv wand

Een belangrijk onderdeel van de tv wand is het netjes wegwerken van de kabels en snoeren van je televisie en andere apparatuur. Houd hier ook in je ontwerp goed rekening mee. Zorg dat je in de vakken waar je kabels door wilt geleiden gaten boort van 5,0 tot 8,0 cm. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een gatenzaag gebruiken. 

Voor een strakke afwerking werk je alle snoeren netjes weg. Zorg dat je in alle vakken waardoor je kabels moet geleiden gaten boort van 50 tot 80 mm. Hierdoor leid je de snoeren naar het dichtstbijzijnde stopcontact. Je kan in de achterwand een dubbele wand maken waar je de snoeren achter laat lopen. Zo zijn de snoeren mooi weggewerkt en onzichtbaar vanaf de zichtkant van het TV meubel

Wat kost een tv wand op maat

Je kunt een tv wand op maat natuurlijk bij een meubelmaker bestellen. De kosten daarvan zijn afhankelijk van vele factoren, zoals het formaat, het materiaal en de afwerking. Als je de tv wand zelf maakt, bespaar je aanzienlijk op de kosten. Door het materiaal te bestellen bij OPMAATZAGEN.nl en de tv wand zelf te monteren, kies je voor één van de meest budgetvriendelijke opties. Maar, het is wel even wat meer werk. Geen probleem natuurlijk, als je van een mooie klus houdt.

Voorbeelden van onze klussers

Bekijk hieronder zelfgemaakte tv wanden van onze klussers en laat je inspireren door hun creativiteit en handigheid.

Wandkast van gewrapped MDF

Deze klusser maakte een bijna 5 meter brede tv wand, met daarin plaats voor onder andere de televisie en de computer. Het MDF is door de klusser gewrapped, wat het tot een heel stijlvol geheel maakt.

TV wand van MDF met lakdraagfolie

Nathan maakte van zijn eerste houtproject een succes. Hij bestelde bij OPMAATZAGEN.nl MDF met lakdraagfolie om een tv wand te maken. Voor de montage gebruikte hij deuvels. Knap gedaan!

3D getekende tv wand van zwart MDF

Klusser Bregje gebruikte 3D software om een tekening te maken van haar tv wand. Het resultaat was een constructie van vurenhout, bekleed met zwart MDF. Het MDF heeft ze met een spijkerpistool bevestigd aan de vuren constructie.

Zelfgemaakte TV-wandkast van MDF, door Bregje

TV wand met aansluitend zithoekje

Dat je aan een tv wand ook een zithoekje voor de kinderen kunt maken, bewijst klusser Mees. Hij beschrijft zijn proces zelf als volgt: ‘Tekenen, hout bestellen, in elkaar zetten met lijm en schroeven, verven.’ Zo simpel kan het zijn!

TV meubel met geïntegreerde kattenbak en kabelopbergruimte

Heel creatief is dit DIY project van Arjan, een tv meubel met geïntegreerde kattenbak en kabelopbergruimte. Bij het project lees je hoe hij dit heeft aangepakt.

Zelfgemaakt TV-meubel met opbouw, door Arjan

Wandkast met MDF blank

Jos bestelde op maat gezaagd MDF blank voor deze wandkast. Het MDF heeft hij met primer behandeld en twee keer afgelakt. Het resultaat is een naadloos geheel wat er erg gaaf uitziet.

Ga aan de slag met jouw tv wand op maat

In dit artikel hebben we je op weg geholpen om aan de slag te gaan met je eigen tv wand op maat. Bij OPMAATZAGEN.nl kun je terecht voor perfect op maat gezaagd materiaal voor dit project. 

Heb je je project afgerond? Dan stellen we het op prijs als je het resultaat met ons wilt delen. Zo kun je weer andere doe-het-zelvers inspireren! 

Veel plezier met je zelfgemaakte tv wand!