Zitbank op maat van MDF van Francisco

Fransisco maakte een zitbank op maat voor in de keuken. Hij bestelde het op maat gezaagde hout en kluste daar zelf dit mooie meubel van! Hij deelde het resultaat met ons en de reacties waren overweldigend. Iedereen wilde wel zo’n leuke bank voor aan de eettafel! We vroegen Fransisco om zijn werkbeschrijving en deze vind je hieronder.

Doordat het project een relatief verouderde DIY klus van een klant is, is het project niet direct te bestellen. Ook maakt de bank geen vast onderdeel uit in ons assortiment. De opbergbank van Francisco kan natuurlijk wel als inspiratiebron dienen. Maak op basis van deze bank een tekening en vul de zaaglijst met de benodigde materialen. Let goed op de maximale afmetingen van ons plaatmateriaal, wanneer je zelf aan de slag gaat. 

Maak een zitbank van MDF op maat

Francisco bestelde op maat gezaagd MDF Blank en maakte daar zelf deze zitbank van. Hij gebruikte lijm en schroeven om alle onderdelen aan elkaar te bevestigen. De basis is gemaakt van vuren balkjes. Die heeft hij bekleed met de onderdelen van MDF en vervolgens heeft hij het geheel netjes afgewerkt met een witte lak.

Bekijk alle MDF

MDF Blank als basismateriaal

Francisco maakte gebruik van MDF Blank. Dit is materiaal wat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst tot een plaat. De vezels worden bij elkaar gehouden door een hars, waardoor het belangrijk is om voor het schilderen het materiaal goed te ontvetten. Doordat het materiaal een zuigende werking heeft, is het ook erg belangrijk om het materiaal goed te gronden voordat je het gaat aflakken. Wil je tijd besparen? Dan kun je ook kiezen voor MDF Lakdraag. Deze variant heeft een lakdragende folie die werkt als een grondlaag. Hierdoor hoef je het materiaal alleen nog maar af te lakken en sla je twee lagen grondverf over!

Aan de slag met een opbergbank? Begin met een schets

Een opbergbank in de eethoek is multifunctioneel en met wat sfeervolle kussens wordt de plek zo uitnodigend, dat het je favoriete plek in huis wordt. Om zeker te zijn van een juiste zaaglijst, kun je jouw klus niet béter beginnen dan met een duidelijke schets. Zo krijg je een indruk van het ontwerp van de opbergbank en heb je direct inzichtelijk wat de afmetingen zijn van het benodigde hout en plaatmateriaal. Je creëert een zaaglijst die je eenvoudig kunt invoeren in onze bestelmodule.

Montage van de bank

Om de zitbank in elkaar te zetten gebruikte Francisco een combinatie van lijm en schroeven. De basis bestaat uit vuren balken die bekleed zijn met het MDF. Hij heeft al het hout eerst aan elkaar gelijmd en deze verbinding vervolgens verstevigd met een aantal schroeven.

Daarna heeft hij zelf een lade onder de bank gemaakt. Hiervoor heeft hij in de ‘zijplaat lade’ zelf een uitsparing gezaagd. Onder de lade heeft hij bokwieltjes bevestigd, waardoor de lade over de vloer rolt en daardoor gemakkelijk te openen is. Hij heeft de zijkanten van de lade een beetje over de wieltjes laten doorlopen, zodat deze niet opvallen. Handig!

Bekijk ons assortiment