Hoe schilder ik mijn TOSIZE Furniture kast?

Yes! Je hebt (interesse in) een vakkenkast van het merk TOSIZE Furniture van OPMAATZAGEN.nl. Maar hoe werkt het als je deze zelf nog moet afwerken? In dit artikel lees je al onze tips!

Materiaalkeuze

Meubelpaneel

Wanneer je kiest voor meubelpaneel is het materiaal zelf al afgewerkt en hoef je zelf het meubel niet meer te schilderen. Alleen nog in elkaar zetten! Dat is echt handig. De kopse kanten werken wij af met een ABS band. Dit is een kunststof band in dezelfde kleur (en evt structuur), zodat de randen beschermd zijn tegen stoten en netjes zijn afgewerkt.

Kan je meubelpaneel schilderen en afwerken?

Meubelpaneel is afgewerkt met een kunststof toplaag. Dit is ervoor gemaakt dat het al helemaal is afgewerkt en je het dus niet meer hoeft te schilderen. In tegenstelling tot onafgewerkt hout, wat er juist wel voor gemaakt is om te schilderen. Is het dan écht niet mogelijk? In theorie kan natuurlijk alles. Ga je het proberen? Dan heb je wat meer voorbereiding nodig. Een goede hechtprimer is in ieder geval een belangrijke stap. Qua eindresultaat is er wel een grote kans dat de verflaag wat eerder krast. Let er goed op dat de verf die je gebruikt geschikt is voor kunststof en laat je bij twijfel altijd adviseren door een expert!

Ook het afwerken met kit is lastig bij meubelpaneel. Het zal namelijk altijd een uitdaging zijn om exact de juiste kleur te vinden en de naden en kieren op te vullen zonder dat je het daarna nog gaat zien. Wij raden het dus af om naden en kieren op te vullen met kit bij een kast van meubelpaneel (en vinden dit optisch ook helemaal niet nodig! Bekijk hier voorbeelden).

MDF Blank

Kies je voor MDF Blank, dan kun je de kast in elke gewenste kleur schilderen. Het beste schilder je de kast nadat je deze in elkaar hebt gezet. Dit scheelt heel veel ruimte om alle panelen uit te leggen en het voorkomt dat je toch een beschadiging krijgt tijdens het monteren van de kast. En extra handig: eventuele oneffenheden of naadjes kun je van tevoren plamuren of kitten om het geheel nog strakker te maken. En wat helemaal leuk is van MDF: je kunt al je creativiteit erop los laten! Je kunt dit materiaal ook met een betonstuc, behang of kalkverf behandelen. Waar kies jij voor?

Grondeerband

De kopse kanten van MDF hebben een sterke, zuigende werking. Om te voorkomen dat je de kopse kanten eerst moet voorbehandelen, werken wij deze randen alvast af met een grondeerband. Zo zijn de kopse kanten als het ware alvast gegrond, en kun je het voorbehandelen hiervan overslaan. Handig toch?

MDF Afwerken

Voordat je gaat schilderen, kun je ervoor kiezen om de kast af te werken met plamuur of kit. Wij vinden zelf dat het meestal niet nodig is om te doen, maar soms wil je de kast éxtra strak afwerken. Je kunt er dan voor kiezen om de naden aan de binnenkant of buitenkant van de vakken af te werken met kit of plamuur. Welke van de twee opties je gebruikt maakt niet zoveel uit, ze hebben allebei voor- en nadelen. Plamuur is wat gevoeliger voor scheuren, wanneer het materiaal gaat werken. Maar je kunt hiermee wel heel goed de naden mooi vlak dichten. Ook bij oneffenheden door bijvoorbeeld een beschadiging is plamuur vaak een betere keuze. Kit heeft als voordeel dat het elastisch blijft, waardoor het minder gevoelig is voor scheuren door het werken van het materiaal. Het nadeel is dat het wat sneller inzakt, en je dus de naden lastig goed opgevuld krijgt. Bij de binnenkant van de vakken is kit de juiste optie, omdat het plamuren van binnen-hoeken erg lastig is.

Kies je voor kit? Let er dan op dat je acrylaatkit neemt. Deze is overschilderbaar.

MDF Schilderen

De eerste stap is dus het in elkaar zetten en eventueel afwerken van de kast. Als je blank MDF gaat schilderen, is het belangrijk om eerst goed te ontvetten. Doe dit niet te nat, want dan heb je kans dat het materiaal het vocht opzuigt. Daarna schuur je het materiaal licht op en kun je beginnen met de eerste grondlaag. MDF heeft een zuigende werking, dus eerst gronden is zeker aan te bevelen! Je kunt de grondverf (of primer) alvast in de juiste kleur laten mengen. Dit is vaak niet veel duurder dan standaard wit en hiermee krijg je al een goede dekking in de juiste kleur.

Bekijk goed of de eerste laag grondverf goed heeft gedekt als deze droog is. Zo niet? Breng dan een tweede grondlaag aan. Zo wel? Dan kun je al beginnen met het aflakken. Schuur eerst de kast weer licht op voordat je de lak gaat aanbrengen. Dit zorgt voor een mooi glad resultaat. Met één à twee lagen lak heb je doorgaans een mooi gedekte kast. Ook tussen de laklagen is het fijn om licht op te schuren (maximaal korrel 180 maar het liefst fijner).

Soort verf

Je kunt normale houtlak en grondverf / primer voor gebruik binnenshuis gebruiken. Deze verf is op waterbasis (acryl). Er zijn veel verschillen in kwaliteit van verfmerken en materialen om mee te schilderen. De ervaring leert dat het vaak beter is om wat duurder materiaal en verf aan te schaffen. Hiermee krijg je een betere dekking, waardoor je minder lagen hoeft op te brengen en wordt het eindresultaat strakker. Wil je meer schildertips lezen? Lees dan de tips in dit blog.

Succes!

Veel succes met het bouwen en eventueel afwerken van jouw vakkenkast op maat! Ben je nog in het ontwerpproces? Bekijk dan onze video handleidingen met tips hiervoor. We zijn enorm benieuwd naar het eindresultaat. Deel je dat met ons? Je kunt hiervoor de link uit de orderbevestiging gebruiken. Wij plaatsen dit dan direct op ons DIY blog en je krijgt hiervoor ook nog eens een leuk bedankje!

Ga direct naar de configurator