Bankje maken van hout

Een bankje maken van hout is een eenvoudige klus. Dus ook als je niet zo ervaren bent is dit een prima project om aan te beginnen. Kies het hout dat je mooi vindt, bepaal een eigen ontwerp en ga aan de slag om tot een uniek resultaat te komen. Gebruik het houten bankje functioneel of gebruik het decoratief en zet er een trendy plant op en bijvoorbeeld een paar kussens of een kaarsenstandaard. Plaats het in de woonkamer, aan de eettafel of in de kinderkamer. Wij zagen het materiaal voor je op maat, zodat jij direct aan de slag kunt met de montage van het materiaal. Dat is écht handig!

Bekijk ons assortiment!

Ontwerp bankje van hout

Voordat je kunt beginnen met het bestellen van het materiaal voor jouw houten bankje, heb je een ontwerp nodig. Bepaal de functie van het bankje en ga aan de slag met potlood en papier. Laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp iets unieks! Het is een mooie manier om je interieur persoonlijk te maken en wat zul je achteraf trots zijn op je eigen kunnen!

Heb je inspiratie nodig om tot een goed idee te komen? Laat je online inspireren! Pinterest staat vol met voorbeelden en ook woonmagazines zijn een passende inspiratiebron. Maak op basis van de relevante voorbeelden een eigen ontwerp. Dat is toch het leukste, niet waar?!

Materiaal houten bankje

Het materiaal dat je kiest voor jouw houten bankje bepaalt de uitstraling van het geheel. Denk daarom goed na over je eigen stijl en bekijk of het gekozen hout of plaatmateriaal hier bij past. Wij geven je graag een overzicht van de mogelijke materialen:

Steigerhout | Stoer en robuust

Steigerhouten planken hebben een robuuste uitstraling en kunnen gebruikt worden voor projecten binnenshuis en buitenshuis. Meubels zoals bedden, tafels, kasten en banken worden vaak gemaakt van steigerplanken. De planken zijn nieuw en gemaakt van ruw (ongeschaafd) vurenhout, wat de planken de robuuste uitstraling geeft. Omdat deze steigerplanken nagedroogd zijn werken deze minder onder de invloed van temperatuur en vocht. Dit maakt dat deze planken ideaal zijn voor projecten binnenshuis. Voor een stoere look zijn deze planken behandeld met een beits in de kleur greywash.

Ruw vurenhout

Onze steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Dat betekent dat de planken niet geschaafd zijn, waardoor ze een robuuste look krijgen. Ook betekent dit dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn en dat de maatvoering wat kan verschillen. Voor een echte stoere uitstraling dus! De plank heeft een breedte ongeveer 20,0 cm. De breedte kan echter afwijken van 18,0 cm tot en met 20,3 cm. De dikte varieert tussen 28 en 32 mm. Als je in de tool 20,0 cm voor de breedte of 30 mm in de dikte kiest kan het dus zijn dat het resultaat een beetje afwijkt. Het is mogelijk om de ruwheid van de steigerplanken te verminderen door ze te schuren. Dit is alleen niet aan te raden voor de steigerplanken met een kleur, omdat je dan de kleur eraf schuurt! Als je de planken wilt schuren, gebruik dan Steigerhout of Steigerhout nagedroogd. Je kunt natuurlijk wel zelf de plank daarna nog behandelen met een steigerhoutbeits om de juiste kleur te krijgen.

Binnen of buiten?

Een eigenschap van vurenhout is dat het gaat werken, en dan voornamelijk in een binnenruimte. Als je steigerhout binnen wilt gebruiken is het daarom verstandig om de nagedroogde variant te nemen. Doordat de plank is nagedroogd, zal deze minder krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuur. Bij gebruik buitenshuis zullen steigerplanken ook veel werken onder de invloed van het weer. Buiten zal het hout vergrijzen en daardoor een doorleefde uitstraling krijgen. Hierdoor vermindert wel de levensduur van het hout. Om de levensduur te verlengen kun je de steigerplanken behandelen met bijvoorbeeld een impregneermiddel.

Timmerpaneel grenen of vuren | Natuurlijk en warm

Timmerpaneel wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is. Timmerpaneel is verkrijgbaar in Grenenhout en Vurenhout. Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met Vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht.

MDF | Strak en modern

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden en dus ook voor een houten bankje. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Kies je voor MDF, dan krijgt het houten bankje een strakke uitstraling. Het materiaal is goed te gebruiken in een modern of minimalistisch interieur.

MDF Blank

MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen vanwege het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. MDF Blank heeft een zuigende werking, waardoor het belangrijk is om het materiaal goed voor te behandelen met een grondverf voordat je het gaat aflakken. De kopse kanten vragen om wat extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer. Bekijk hiervoor onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van kromtrekken van het materiaal er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van een houten bankje op maat dat je wilt aflakken.

MDF Zwart V313

MDF Zwart V313 is een plaat van houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst met een speciale, watervaste lijmsoort. Door de toevoeging van zwart pigment tijdens het productieproces is dit MDF zwart van kleur. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk. Het afwerken in de juiste kleur kost weinig tijd, omdat de plaat vochtwerend is geproduceerd en al een donkere kleur heeft. Deze variant MDF is dus zeer geschikt in een vochtige ruimte. Wil je bijvoorbeeld een houten bankje in de badkamer? Kies dan MDF Zwart V313. Lak hem af met een transparante lak of schilder het bankje in een donkere kleur naar keuze. De kopse kanten hebben wat extra aandacht nodig (en eventueel andere bewerkte plekken bij bijvoorbeeld frezen). Deze kun je het beste behandelen met een randsealer.

Underlayment | Eigentijds en karakteristiek

Underlayment wordt veel gebruikt voor een staand bankje. Het is een modern materiaal en je ziet het terug in woningen, restaurants en openbare gelegenheden. Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Net als andere soorten multiplex bestaat Underlayment Fins Vuren uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat zeer sterk is en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van zulke soorten multiplex in vergelijking tot massief hout. De kopse kanten zijn door de laagjes fraai om te zien en worden vaak in het zicht gehouden. Enige aandachtspunt bij het bewerken van Underlayment Fins Vuren is rekening te houden met de kans op splijten. Hoe je dit kunt voorkomen lees je in onze klustip: Professioneel gaten boren in plaatmateriaal.

Multiplex | Natuurlijk en modern

Met multiplex geef je jouw bankje een natuurlijke uitstraling, vanwege de houtnerf die zichtbaar is, de houtkleur en het gladde oppervlak. Je ziet steeds vaker blank hout als onderdeel van een interieur. #Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van Multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt, bijvoorbeeld voor een bankje op maat. Ook de zichtbare houtnerf is een groot voordeel. Ben je op zoek naar een bankje met een naturel uitstraling die past in een interieur met een Scandinavische sfeer? Dan is Multiplex, in elke variant, een geschikte keuze!

Ben je op zoek naar ander materiaal voor jouw houten bankje?

Bekijk ons assortiment!