Zelf een inloopkast maken

Een mooie en praktische inloopkast maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een inloopkast is ideaal bij je slaapkamer, om al je kleding, schoenen en accessoires in op te bergen. Maar, een inloopkast is ook handig in bijvoorbeeld de bijkeuken. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een mooie inloopkast maakt. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een inloopkast?

Een inloopkast kun je redelijk eenvoudig zelf maken. Het meest voor de hand ligt het om een ruimte of kamer in je huis te gebruiken die niet al te groot is. Je kunt ook zelf een ruimte creëren, bijvoorbeeld door een grote kamer te splitsen met een wand en daar een opening in te laten. 

Wat je keuze ook is, het houtmateriaal voor je inloopkast bestel je eenvoudig bij OPMAATZAGEN.nl. Bij ons vind je een uitgebreid assortiment aan houtmateriaal, zoals MDF, multiplex, triplex, OSB, betonplex en veel meer. We zagen het hout precies voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. Zo hoef jij geen vervelend zaagwerk te doen en kun je je volledig op het monteren en afwerken van het hout richten. 

Verderop in dit artikel delen we ook een aantal DIY inloopkasten van onze klussers met je. Laat je daardoor inspireren voor je eigen project!

Welke spullen heb je nodig om een inloopkast op maat te maken?

Een inloopkast op maat maken is geen ingewikkelde klus, maar je hebt er wel wat gereedschap bij nodig. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende materialen: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van je inloopkast 
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Houtlijm en eventueel deuvels: is wellicht nodig om diverse delen van je inloopkast stevig met elkaar te verlijmen
  • Grondverf en lak: vrijwel alle houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Waterpas: voor een inloopkast die netjes recht is  
  • Schroeven: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden 

Hoe maak je een tekening of schets voor een inloopkast

Als je zelf een inloopkast maakt, moet je eerst een tekening of schets maken van je project. Zo geef je je idee verder vorm en dwing je jezelf goed na te denken over ieder detail. Uiteindelijk heb je een nauwkeurige tekening of schets nodig met daarin een overzicht van alle maten en de benodigde materialen. Met dat overzicht bestel je bij ons eenvoudig het hout, precies op maat. 

Bij het schetsen van de inloopkast bedenk je welke elementen je graag terug wilt zien in je kast. Wil je alleen legplanken maken? Of ook lades en kledingrekken? Misschien gebruik je bestaande kastdelen (zoals van IKEA, bekijk ook deze IKEA hacks) die je eenvoudig kunt plaatsen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van bestaande kastdelen en zelfgemaakte onderdelen. 

Een tekening kun je gewoon op papier maken. Met potlood, een liniaal en een gummetje. Maar, je kunt ook een 3D programma, zoals SketchUp of FreeCAD, gebruiken. 

Tip: bestel je bij ons het houtmateriaal voor je inloopkast? Voorzie dan elke plank van een uniek kenmerk (dat kan je in ons bestelproces aangeven), dat scheelt je een hoop gepuzzel als het hout bij je thuis is bezorgd!

Welke onderdelen gebruik je in een inloopkast

We hebben het hiervoor al even genoemd: je kunt een inloopkast met verschillende elementen opbouwen. Je kunt de verschillende onderdelen natuurlijk combineren voor een perfect op maat gemaakte inloopkast. 

Hieronder noemen we een aantal veelvoorkomende opties: 

Legplanken

Het gebruik van legplanken zien we in veel inloopkasten terug. Logisch, want het creëert veel opbergruimte en je kunt er makkelijk bij. Legplanken kun je op veel verschillende manieren monteren, lees voor uitleg hierover ons artikel over het zelf maken van legplanken.

Bestaande kastdelen

Een handige en snelle manier om je inloopkast op te bouwen, is door bestaande kastdelen te gebruiken. Misschien heb je nog een oude kast staan die je kunt hergebruiken, maar er zijn bijvoorbeeld ook IKEA systemen die je hiervoor kunt gebruiken. Door bestaande kastdelen te gebruiken hoef je ook niet zelf aan de slag om lades te maken. Het combineren van bestaande kastdelen met je eigen creatie is een mooie oplossing voor een zelfgemaakte inloopkast. Kijk maar bij dit DIY project van onze klusser Alessandra.

Kledingrekken

Onmisbaar in een garderobekast en dus ook in veel inloopkasten: een kledingrek. Je kunt een kledingrek eenvoudig zelf maken van bijvoorbeeld een stuk steigerbuis of een andere buis. Dit bevestig je bijvoorbeeld tussen twee kastdelen. Boor het gaatje voor (gebruik hierbij een boorstop of een stukje tape op de boor om niet te diep te boren) en schroef de buis vast. 

Je kunt ook een staand kledingrek in de inloopkast zetten.

Lades

Wat ook erg handig kan zijn is het gebruik van lades in je inloopkast. Het zelf maken van lades kan nog wel een ingewikkelde klus zijn, dus wellicht is het verstandig om voorgemonteerde lades te gebruiken.

Welk hout gebruik je voor een inloopkast

Als je een inloopkast zelf wilt maken, kun je daar vele houtsoorten voor gebruiken. Bij OPMAATZAGEN.nl heb je de keuze uit een zeer ruim assortiment met bijvoorbeeld betonplex, MDF, multiplex, OSB en meubel- en timmerpanelen. 

Iedere houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is OSB constructief erg sterk en is MDF een houtsoort die zo ongeveer overal voor gebruikt kan worden. 

De volgende houtsoorten zien we vaak terug bij de DIY projecten van onze klussers:

MDF

MDF word veel gebruikt voor inloopkasten. Dat komt doordat dit materiaal in veel varianten beschikbaar is, makkelijk te bewerken is en niet splintert. MDF bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. MDF is er ook in een lakdragende variant, dat scheelt je veel tijd met verven.

Multiplex

Multiplex platen zijn geschikt voor decoratie en constructieve doeleinden. Multiplex is veelzijdig, sterk en makkelijk te bewerken. Je ziet het materiaal vaak terug in meubels, zoals kasten bijvoorbeeld. Ook multiplex bestel je makkelijk bij OPMAATZAGEN.nl, tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en met gemak thuisbezorgd.

Hoe verbind je de plaatmaterialen in een inloopkast

In een zelfgemaakte inloopkast moet je verschillende houtmaterialen met elkaar verbinden. Daar zijn verschillende technieken voor. We bespreken er hier vier.

Schroeven

Je kunt de plaatmaterialen aan elkaar bevestigen met schroeven. Denk erom het hout eerst voor te boren en de schroefgaten netjes af te werken met plamuur.

Hoekverbindingen

Minder mooi, maar wel eenvoudig, is het gebruik van hoekverbindingen. Zo schroef je verschillende plaatmaterialen eenvoudig aan elkaar vast.

Deuvels

Met deuvels creëer je onzichtbare verbindingen die ontzettend sterk zijn. Teken eerst de boorgaten netjes af en boor met een deuvelboorset gaten in het hout. Vervolgens gebruik je een beetje houtlijm om de deuvels en de planken met elkaar te verbinden.

Lamello’s

Lamello’s zijn een soort grotere, ovaal vormige deuvels. Door het grotere lijmoppervlak creëren lamello’s nog sterkere verbindingen dan deuvels. Je hebt wel een freesmachine nodig om de sleuven voor de deuvels in het hout te fresen.

Wist je trouwens dat wij je plaatmateriaal voor je in verstek kunnen zagen? Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie.

Voorbeelden van inloopkasten van onze klussers

Onze klussers gingen je al voor met een zelfgemaakte inloopkast. Gelukkig deelden zijn hun DIY project met ons, zodat jij je daar weer door kunt laten inspireren.

Inloopkast van MDF lakdraagfolie

Klusser Matthijs maakte een mooi 3D-ontwerp voor zijn inloopkast van MDF met lakdraagfolie. Hij liet hiervoor 61 op maat gezaagde planken bij hem thuis bezorgen. Hij heeft zelf nog meubelpanelen, ladegeleiders en handgreepjes toegevoegd en tot slot de kast in hoogglans wit afgewerkt. Het is echt vakwerk geworden!

Een inloopkast van MDF Lakdraag maken? Doe het zelf! Door Matthijs

Inloopkast voor complete garderobe

Als je al een paar ladekasten hebt staan kun je deze prima als basis gebruiken voor een zelfgemaakte inloopkast. Zo deed klusser Alessandra het ook, met haar inloopkast voor een complete garderobe van multiplex berken. Ze is trots op het resultaat en dat mag ook zeker!

Inloopkast, door Alessandra

Inloopkast met steigerbuizen

Deze inloopkast van steigerbuizen met multiplex berken planken is stijlvol en praktisch. De planken zijn bevestigd met klemmen. Eenvoudig en doeltreffend!

DIY inloopkast met multiplex berken, door ramon en linda

Inbouwkast in de bijkeuken

Dat een inloopkast niet voor je garderobe bedoeld hoeft te zijn, bewijst klusser Willia. Zij maakte deze inloopkast in de bijkeuken van MDF met lakdraagfolie. Het was een flinke klus, met in verstek gezaagde en blind gemonteerde planken. Het resultaat is erg mooi, met heel veel opbergruimte.

Zelfgemaakte inbouwkast van MDF, door Willia

Ga aan de slag met jouw inloopkast op maat 

Nu is het tijd dat je zelf aan de slag gaat. In dit artikel hebben we je op weg geholpen om je eigen inloopkast op maat te maken. De inspiratie projecten van onze klussers geven je misschien net het zetje om aan het werk te gaan. 

Voor het hout voor deze klus kun je natuurlijk terecht bij OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen het hout perfect voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. 

Is jouw inloopkast klaar? Misschien vind je het leuk om je resultaat met ons te delen. Zo kun je op jouw beurt ook weer andere (aspirant) klussers inspireren! 

Veel plezier met het zelf maken van een inloopkast!

Bekijk ons assortiment