Zelf een scheidingswand maken

Een scheidingswand is ideaal om een kamer mee op te delen of om iets mee af te schermen. Met een beetje creativiteit maak je er een mooie en praktische toevoeging aan je interieur van. Maar, hoe maak je zelf een scheidingswand? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit aanpakt. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een scheidingswand?

Een scheidingswand, of een roomdivider, zie je terug in vele huishoudens. Het is een ideale manier om een grote ruimte op te delen, opbergruimte te creëren of om meer privacy te realiseren. Ook kun je een scheidingswand gebruiken om iets af te schermen wat je liever niet ziet, zoals een cv-ketel. 

Het hout voor je scheidingswand bestel je gemakkelijk bij . Bij ons vind je een breed assortiment van verschillende houtsoorten. We zagen het op de mm nauwkeurig voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over kromme zaagsnedes en kun je je volledig focussen op het monteren van je eigen scheidingswand. 

In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het maken van een scheidingswand en delen we inspiratie van onze klussers met je. 

Welke spullen heb je nodig om een scheidingswand op maat te maken? 

Om een scheidingswand te maken heb je verschillende spullen nodig. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende materialen: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van de wand
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Houtlijm en eventueel deuvels: kan nodig zijn om diverse delen van de scheidingswand stevig met elkaar te verlijmen 
  • Grondverf en lak: vrijwel al het hout van moet nog afgewerkt worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Waterpas: om de scheidingswand mooi waterpas te krijgen
  • Schroeven: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden 

Hoe maak je een tekening of schets voor een scheidingswand?

Voordat je met je scheidingswand aan de slag gaat, moet je een schets of een tekening maken. Door je idee uit te schetsen, dwing je jezelf goed na te denken over ieder element. Hoe komt je scheidingswand eruit te zien? Moet de wand over bepaalde functionaliteiten beschikken, zoals deurtjes? Wordt de wand volledig open, helemaal dicht of aan één kant open? Hoe geef je de constructie vorm? 

Zodra je weet hoe de roomdivider eruit moet komen te zien, kun je deze in detail gaan uittekenen. In de tekening zorg je voor een nauwkeurig overzicht van alle maten en de benodigde materialen. Met dat overzicht kun je bij al het hout precies op maat gezaagd bestellen. 

Een handige tip is ook om de buitenmaat van de scheidingswand op de vloer af te plakken met schilderstape. Zo zie je precies hoe groot de wand gaat worden.

Een schets en een tekening kun je gewoon op papier maken, met ruitjespapier, een liniaal, een potlood en een gummetje. Maar, je kunt ook een 3D programma zoals SketchUp of FreeCAD gebruiken. 

In de schetsfase is het ook slim om alvast na te denken over hoe je de scheidingswand gaat monteren. Gebruik je schroeven, deuvels of hoekankers? Wil je (delen van) het materiaal in verstek laten zagen voor een mooie blinde montage? 

Tip: voorzie elke plank van een uniek kenmerk (dat kan je in ons bestelproces aangeven), dat scheelt je een hoop gepuzzel als het hout bij je thuis is bezorgd! 

Een scheidingswand vastzetten

Maak je een scheidingswand die van de vloer tot het plafond loopt? Dan is het slim om de wand tegen het plafond vast te zetten. Daar kun je een stelvoetje voor gebruiken. Deze schroef je vast aan de bovenkant van je constructie en draai je dan vast totdat hij goed klem zit. 

Je kunt een scheidingswand ook op andere manieren vastzetten. Bijvoorbeeld door deze tegen een muur of in de grond vast te schroeven. Daar heb je dan wel een boorhamer, schroeven en bijpassende pluggen voor nodig. 

Welk hout gebruik je voor een scheidingswand op maat

Je kunt verschillende houtsoorten gebruiken om een scheidingswand te maken. Wij zien de volgende houtsoorten veel terug bij DIY projecten van onze klussers: 

MDF

is een echte alleskunner. Deze plaat bestaat uit samengeperste houtvezels en is makkelijk te bewerken en budgetvriendelijk. MDF is er in vele varianten, zoals MDF met lakdraagfolie, die je niet hoeft te gronden. Maar, er zijn ook vochtwerende varianten voor als je een scheidingswand in de badkamer wilt maken. 

Timmerpaneel 

is een logische keuze voor het maken van een scheidingswand. Het wordt veel gebruikt voor meubels. Meubelpaneel is geplastificeerd spaanplaat afgewerkt met een gefabriceerde toplaag en het is in vele varianten verkrijgbaar. Bovendien is dit plaatmateriaal makkelijk af te nemen en goed schoon te houden, wel zo handig als je scheidingswand midden in de kamer staat. 

Hoe verbind je de plaatmaterialen in de scheidingswand

Een belangrijk onderdeel van het zelf maken van een scheidingswand, is het monteren van de verschillende houtmaterialen. Dat kun je op verschillende manieren doen. We bespreken er hier vier. 

Schroeven

Je kunt de plaatmaterialen simpelweg aan elkaar bevestigen met schroeven. Je boort eerst het hout voor en werkt na het schroeven de gaten netjes af met houtvuller of plamuur. 

Hoekverbindingen

Door hoekankers of hoekverbindingen te gebruiken, schroef je verschillende elementen snel aan elkaar vast. Ook hierbij moet je het hout eerst voorboren. Een hoekverbinding kun je niet afwerken, wat het een minder nette oplossing maakt. 

Deuvels

Met deuvels kun je een sterke, onzichtbare verbinding creëren. Je tekent de boorgaten zorgvuldig af. Deze boor je vervolgens met een deuvelboorset. Gebruik een beetje houtlijm om de deuvels en de planken met elkaar te verbinden. 

Lamello’s

Lamello’s hebben een groter lijmoppervlak dan deuvels en zorgen daardoor voor een nog sterkere verbinding. Je hebt wel een freesmachine nodig om de uitsparingen voor de deuvels in het hout te maken. 

Voorbeelden van onze klussers

Heb je inspiratie nodig voor jouw scheidingswand? En wil je nog meer concrete tips van klussers die jou voorgingen? Bekijk dan deze DIY projecten en doe er je voordeel mee. 

Scheidingswand in badkamer

Klusser Baptiste creëerde een mooie scheidingswand met opbergruimte op de badkamer van waterafstotend MDF. Het ziet er robuust uit!

Scheidings-/opslageenheid, door Babtiste

Scheidingswand met deurtjes 

Om een afgesloten werkplek in de woonkamer te realiseren, maakte klusser Remmelt een scheidingswand met onopvallende deurtjes erin. Erg handig, want in deze wand staan verschillende spullen opgeborgen, zoals een beamer een audioapparatuur. Bekijk bij het project ook zijn handige Sketchup tekening! 

Scheidingswand voor werkplek van MDF,  handgelakt, door Remmelt

Roomdivider met bedlampjes

Klusser Remko maakte van zijn slaapkamer een hotelkamer door deze mooie roomdivider erin te bouwen. Hij maakte er een elektra-aansluiting en bedlampjes in. Het ziet er prachtig uit! 

Zelf een roomdivider op maat maken voor in de slaapkamer, door Remko

Tussenwand van bestaande kasten

Voor een mooie scheidingswand hoef je niet alles zelf te maken. Klusser Simon gebruikte twee IKEA-kasten om deze tussenwand te realiseren. Zo heeft hij in één klap een extra kamer én een muur met opbergruimte gerealiseerd. Slim!

Moderne bloembak als scheidingswand

Om het slaap- en woongedeelte in zijn studio te scheiden, maakte klusser Wout deze moderne bloembak als scheidingswand. Hij gebruikte hiervoor MDF met lakdraagfolie, wat hij door ons in verstek liet zagen. Het geheel ziet er mooi uit! 

Moderne bloembak als scheidingswand, door Wout

Speelse kast in bestaande opening

Klusser Jan Willem maakte deze speelse, open kast in een bestaande opening. Hij gebruikte hiervoor eiken timmerpaneel en bevestigde dit met domino’s (een bepaald type deuvels). Het ziet er inderdaad speels uit!

Maatwerk speelse kast in opening van eiken, door Jan Willem

Tussenwand van MDF

Hoe eenvoudig kan het zijn? Bestel twee grote, op maat gezaagde, platen MDF en lijm deze vast op een bestaand raamwerk. Dat deden klussers Siem en Marina bij dit project. Zo nemen ze de inkijk van de woonkamer naar de slaapkamer weg. 

Woonkamer/slaapkamer tussenwand van MDF, door Siem en Marina

Scheidingswand voor cv-ketel in badkamer

Een cv in je badkamer is geen fraai gezicht. Dat vond klusser Denise ook en daarom bouwde ze er een zwarte wand voor. Wel met een deurtje erin, zodat je nog bij de cv kunt. Netjes!

Zwarte, industriële deur voor de cv, door Denise

Constructie van MDF met pallethout

Klusser Harry wilde de geluidsoverdracht op kantoor verminderen en tevens de ruimte breken. Daarom bouwde hij een constructie van MDF. De pallets geven het geheel een stoer, eigen karakter. 

Plantenwand van MDF en pallethout, door Harry

Roomdivider, keukenmeubel en kast

Een scheidingswand, keukenmeubel en kast in één. Dat is dit mooie DIY project van Robbert, gemaakt van MDF. De kast is voor de stevigheid vastgezet tegen een muur aan de achterzijde. 

Zelfgemaakte roomdivider / kast voor in ons Loft House, door Robbert

Ruimtedeler, boekenkast en voetenbank

Dat je in een DIY project al je creativiteit kwijt kunt, bewijst klusser Peter. Hij maakte niet alleen een roomdivider, maar ook een boekenkast én een voetenbank in één. Het opmeten was wel belangrijk, want het voetenbankje moet op de juiste hoogte zijn en er moeten natuurlijk genoeg boeken in passen. 

Ruimtedeler boekenkast in één, door Peter

Scheidingswand om een piano heen

Klusser Koos maakte deze scheidingswand om de piano heen van MDF met lakdraagfolie. Hij heeft het MDF door ons in verstek laten zagen en met deuvels en bruisende houtlijm de verbindingen gemaakt. Een schroefje hier en daar zorgt voor extra stevigheid. De gouden tip van Koos: ‘Denk goed na, maak eerst een ontwerp, meet twee keer en controleer!’

Roomdivider om een piano heen van MDF, door Koos

Vakkenkast met boekenkast

Om de kamer op te breken, maakte klusser Peter een vakkenkast met boekenkast. Bij zijn project vind je een duidelijke tekening van het geheel. Het resultaat is erg mooi!

Ga aan de slag met jouw scheidingswand op maat

Ben je klaar om aan de slag te gaan met jouw eigen scheidingswand op maat? In dit artikel hebben we je uitgelegd waar je op moet letten en deelden we inspiratie van onze klussers met je. 

Bekijk ons complete hout assortiment en bedenk van welke houtsoort jij een roomdivider wilt maken. Dit hout bestel je vervolgens perfect op maat bij . We bezorgen het snel bij je thuis, zodat je gelijk kunt beginnen met het monteren van je wand. 

Veel plezier met deze klus!