Zelf een boekenkast maken

Zelf een boekenkast maken. Ideaal als je alle ruimte in de kamer optimaal wilt benutten. In je eigen boekenkast kun je al je creativiteit kwijt, maar ook al je boeken, lp’s, videogames en andere bezittingen. Maak de boekenkast helemaal naar je smaak. In dit artikel leggen we uit waar je bij dit DIY project op moet letten. 

Hoe maak je zelf een boekenkast op maat?

Je maakt zelf een boekenkast op maat als je je boeken, dvd’s, videogames, lp’s of andere collectables een mooi plekje in huis wilt geven. Het voordeel van een boekenkast op maat, is dat je kast precies past op de plek waar jij hem wilt hebben. 

Het maken van een mooie boekenkast is niet moeilijk. Wel vraagt het om een goede voorbereiding. In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten en inspireren we je met voorbeelden van onze klussers. Want, die hebben al een heleboel boekenkasten gemaakt. En daar kun jij je voordeel mee doen. 

Het plaatmateriaal voor je boekenkast op maat bestel je natuurlijk gewoon bij OPMAATZAGEN.nl. We bezorgen de planken tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd bij je thuis. Dat scheelt je alvast een heleboel werk. 

Welke spullen heb je nodig om een boekenkast te maken?

Als je een boekenkast gaat maken heb je een aantal materialen nodig. Wat je precies nodig hebt, hangt natuurlijk van jouw eigen project af. Maar, houd rekening met onderstaande lijst:

 • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je plaatmateriaal te draaien (tip: gebruik ook een dieptestop of deuvelboorset om de boordiepte te beperken)
 • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: om een tekening van je boekenkast te maken
 • Houtlijm en lijmtangen: kun je naar wens gebruiken om verschillende platen met elkaar te verlijmen
 • Deuvels, hoekverbindingen of lamello’s: het ligt eraan hoe je de verschillende planken van je boekenkast met elkaar wilt verbinden
 • Lamellenfrees: die heb je nodig als je gebruikmaakt van lamello’s 
 • Grondverf, randsealer, lak: de meeste houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden
 • Schroeven: om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden 
 • Plamuur: kun je gebruiken om de schroefgaten netjes weg te werken
 • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
 • Rolmaat of duimstok: om je kast precies goed uit te meten en de juiste maat plaatmateriaal bij ons te bestellen
 • Waterpas: om alles netjes recht op te bouwen 

Wat is de diepte van een boekenkast?

Je kunt je boekenkast zo diep maken als je zelf wilt. Misschien is het handig om het diepste boek uit je collectie als graadmeter te gebruiken. Er is geen standaardnorm voor de diepte van een boekenkast, maar gemiddeld genomen zien we bij veel van onze klussers een diepte van 20,0 cm tot 30,0 cm terug. 

Hoe hoog zijn de schappen van een boekenkast?

Voor de hoogte van de schappen kun je uitgaan van de volgende indicaties. Kleine boekjes, zoals pocketboeken, hebben vaak een hoogte van zo’n 22,0 cm. Een gemiddeld boek met een harde of zachte kaft is ongeveer 25,0 cm hoog en grote boeken, zoals stripboeken, kunstboeken en mappen zijn soms wel 34,0 cm hoog. 

Hoe maak je een tekening of schets van een boekenkast op maat?

Een belangrijke eerste stap in je bouwproces is het maken van een goede tekening voor je boekenkast. Zo denk je van tevoren goed na over het ontwerp, de materialen en de benodigdheden voor je klus. 

Ook weet je nadat je een tekening hebt gemaakt, precies hoe groot de plaatmaterialen moeten zijn die je bij OPMAATZAGEN.nl bestelt. 

Voor een tekening kun je aan de gang met een potlood, ruitjespapier, een liniaal en een gummetje. Schets eerst een ruw ontwerp en bepaal daarna de exacte maten van je kast. Wil je een symmetrische kast of ga je voor een speels karakter? Door verschillende ontwerpen te schetsen kom je erachter wat je mooi vindt. 

Een werktekening kun je ook maken met online programma’s, zoals SketchUp of FreeCAD

Als je wilt weten hoe groot je kast uiteindelijk wordt, kun je met tape de buitenmaten van je kast op de muur plakken. Zo maak je het geheel een beetje tastbaar en kun je je ontwerp eventueel nog aanpassen als het toch wat groter of kleiner uitvalt dan je had gedacht. 

Het is belangrijk dat je in je tekening de exacte maten van alle benodigde materialen berekent. Houd daarbij ook rekening met de buiten- en de binnenmaten. 

Bouw je je boekenkast in? Bedenk dan dat geen enkel huis volledig recht is. Meet op verschillende plaatsen de maten op, tussen bijvoorbeeld het plafond en de vloer. Dit is essentieel bij een inbouwkast, zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Tip: je kunt in onze webshop elke plank in je bestelling van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke plaat op welke plek in je ontwerp thuishoort. Dat scheelt weer puzzelen. 

Waar je ook op moet letten bij een boekenkast

Er zijn nog een aantal andere zaken om op te letten bij het zelf maken van een boekenkast. 

Maak compartimenten niet te breed

Als je je kast letterlijk vol met boeken zet, denk er dan om dat je je compartimenten niet te breed maakt. Circa 70,0 cm is lang genoeg. Anders kunnen de planken gaan doorzakken en dat zou zonde zijn. 

Stelpoten 

Is je ondergrond niet helemaal waterpas? Gebruik een paar stelpootjes om de kast eenvoudig recht te zetten.

Achterwand

Staat je kast tegen een nette muur aan? Of maak je liever een achterwand in je boekenkast? Kies dan voor een dun materiaal, zoals hardboard. Dit bevestig je bijvoorbeeld met kleine schroefjes. 

Hoe veranker je een boekenkast in de muur?

Een boekenkast is vaak hoog. Dan is het veiliger om de kast aan de bovenkant in de muur te verankeren. Zo voorkom je dat de kast omvalt en dat er iemand onder terecht komt. Zeker met kinderen in huis is dat aan te raden. 

Het verankeren in de muur kun je op verschillende manieren doen. Je kunt gewone schroeven gebruiken, slagpluggen of keilbouten. Gebruik je een gewone schroef? Doe dan een brede ring onder de schroefkop. Zo wordt deze niet door het hout van je achterwand heen getrokken.

Denk erom dat je je kast op meerdere plekken moet verankeren als deze erg breed is. Denk aan 1 ankerpunt per strekkende meter. 

Hoe verbind je de plaatmaterialen in je boekenkast 

Weet je al hoe je je boekenplanken gaat verbinden met de staanders? Dat kun je op verschillende manieren doen. 

Leggers

Je kunt houten latjes plaatsen waar je de legplanken op bevestigt. Om deze latjes te bevestigen bepaal je eerst de plek van de boorgaten. Gebruik een boorstop of een stukje tape op je boor, zodat je niet door de drager heen boort. 

Schroeven

Je kunt de plaatmaterialen bevestigen met schroeven. Boor het hout eerst voor. Het is wel zo netjes om de schroefgaten af te werken met plamuur, zodat je geen lelijke schroefkoppen meer ziet. 

Maak je een wat grotere kast, dan kun je beter voor één van onderstaande methodes kiezen.

Hoekverbindingen

Met hoekverbindingen schroef je verschillende planken stevig aan elkaar vast. Het is niet de meest mooie manier voor je boekenkast.

Deuvels

Teken de boorgaten zorgvuldig af en boor met een deuvelboorset de gaten in het hout. Gebruik een beetje houtlijm om de deuvels en de planken stevig met elkaar te verbinden. Een mooie en ijzersterke methode.

Lamello’s

Lamello’s hebben een groter lijmoppervlak dan deuvels. Daardoor kun je hiermee nog stevigere verbindingen creëren. Om dit te doen heb je wel een speciale freesmachine nodig. 

Wij kunnen het plaatmateriaal ook voor je in verstek zagen. Dat kan bijvoorbeeld mooi zijn voor de buitenste planken van je boekenkast. Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie. 

Welk materiaal gebruik je voor een boekenkast op maat?

Voor een boekenkast is het belangrijk dat je voor een stevige houtsoort kiest. Gelukkig hebben we dat voldoende op voorraad bij OPMAATZAGEN.nl. Je hebt een uitgebreide keuze uit verschillende houtsoorten, zoals MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, betonplex, meubelpanelen en timmerpanelen.

Bij onze klussers zien we het gebruik van de volgende materialen vaak terug bij DIY boekenkast projecten. 

Multiplex

Multiplex platen zijn ideaal voor boekenkasten omdat ze zo veelzijdig en sterk zijn. Bovendien kun je deze houtsoort in vele varianten bestellen in onze webshop. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Doordat de lagen kruislings op elkaar worden verlijmd, ontstaat er een sterke plaat.

MDF

MDF is een geweldig materiaal dat erg geschikt is voor het maken van een boekenkast. MDF-platen behoren tot de familie van de vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. 

Het maakt MDF tot een budgetvriendelijk plaatmateriaal. Verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder met een lakdraagfolie. Dan hoef je de platen niet meer in de grondverf te zetten. Dat scheelt veel tijd!

Betonplex

Een bijzonder materiaal is betonplex. Het bestaat uit multiplex met een kunststof coating die als toplaag dienst doet. Deze toplaag zit aan de boven- en onderkant. Je moet de randen nog wel zelf behandelen. Door de harde epoxylaag hoef je de grote oppervlakken van dit plaatmateriaal niet meer te behandelen. 

Voorbeelden van kasten gemaakt door onze klussers

Boekenkasten zijn er in vele soorten en maten. Onze klussers weten daar alles van. Zij creëerden de meest praktische, creatieve en grote boekenkasten. Kijk mee en laat je inspireren door deze DIY projecten!

Moderne, strakke bibliotheek

Anneke gebruikte meer dan 100 betonplex berken planken voor een gigantische boekenkast. Een flinke klus, maar met een werkelijk prachtig resultaat. 

Moderne en strakke zelfgemaakte bibliotheek, door Anneke

Robuuste inloopboekenkasten 

4 boekenkasten, gemaakt van 30 mm MDF. Frank creëerde deze heuse inloopbibliotheek en lakte het geheel keurig netjes af. 

Boekenkasten op maat door De Eyk montage Onderhoud

Mediakast op maat

Een kast voor alle soorten media, om een deur heen gebouwd. Gebouwd in een huis dat een tikkeltje scheef staat en aan de muur verankerd met gipsplaatpluggen. Netjes gedaan, Yorick!

Op maat gemaakte mediakast berken multiplex, door Yorick

Inbouwboekenkast op maat 

Rick gebruikte liggende MDF planken van 30 mm dikte voor een grote ingebouwde boekenkast op maat. Hij gebruikte ook nog een streepje montagekit voor extra stevigheid. 

Boekenkast van multiplex

Jacques verbouwde een oude IKEA kast met behulp van materiaal van OPMAATZAGEN.nl. Het is een speels geheel met veel ruimte voor boeken, spelletjes en andere spullen. 

Boekenkast op maat van Multiplex Interieur Populier, door Jacques

Grote boekenkast van MDF met lakdraagfolie

Deze boekenkast heeft maar liefst 45 vakken van verschillende grootte. De kast is symmetrisch met in het midden een breed vak voor decoraties. Een mooi exemplaar!

Grote, budgetvriendelijke boekenkast strak tegen de muur van MDF Lakdraagfolie, door Coriette

Boekenkast onder schuine muur

Wat zet je onder een schuine muur? Jelle weet het wel: een speelse boekenkast van MDF. De kubussen geven het geheel een speels karakter.

DIY Boekenkast van Multiplex berken en MDF voor zolder, door Jelle

Creatieve boekenkast

Voor een beetje creativiteit moet je bij klusser Pascal zijn. Hij tekende met Sketchup deze unieke boekenkast en gebruikte alleen lijm en deuvels voor de montage.

Op maat gemaakte berken multiplex boekenkast, door Pascal

Grote wandkast van multiplex hardhout

In het Amsterdamse appartement van klusser Jeroen telt iedere vierkante meter. Hoewel hij zichzelf als ‘niet echt handig’ omschrijft, is het resultaat toch echt een hele ruime, stevige boekenkast!

Wandkast van Multiplex Hardhout, door Jeroen

Aan de slag met je eigen boekenkast 

Ben je klaar om met je eigen boekenkast te beginnen? Een boekenkast op maat is een mooi DIY project voor zowel beginnende als gevorderde klussers. Je kunt het zo mooi, creatief, eenvoudig en moeilijk maken als je zelf wilt! 

Maak het jezelf in elk geval niet té moeilijk, door je hout te bestellen op OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen je plaatmateriaal op de millimeter nauwkeurig en bezorgen het aan je deur. Dat scheelt je een heleboel werk en een heleboel zaagsel. Bovendien voorkom je dat je planken per ongeluk te groot, te klein of te scheef zaagt. 

Stuur je de foto’s van jouw project naar ons door? Veel succes met het maken van je eigen boekenkast! 

Bekijk ons assortiment