- OPMAATZAGEN.nl
- Klustips
Zelf een tafelblad op maat maken
Zelf een tafelblad op maat maken
Wil je zelf een tafelblad op maat maken? Een mooi tafelblad is een sfeerbepalend element in je interieur. Bij OPMAATZAGEN.nl zagen we je tafelblad precies op maat en bezorgen we het snel bij je thuis. In dit artikel gaan we in op het maken van een tafelblad voor je eettafel of salontafel en delen we tips en inspiratie van onze klussers met je.
- Hoe maak je zelf een tafelblad op maat?
- Welke spullen heb je nodig om een tafelblad te maken?
- Hoe groot is een tafelblad?
- Hoe dik is een tafelblad?
- Welke vorm heeft een tafelblad?
- Hoe maak je een tekening voor een tafelblad?
- Welk onderstel gebruik je?
- Welk materiaal gebruik je voor een tafelblad op maat?
- Hoe werk je een tafelblad af?
- Voorbeelden van tafelbladen gemaakt door onze klussers
- Eikenhouten salontafelblad
- Eettafel en salontafel in dezelfde stijl
- Ovale eettafel met beton ciré
- Ronde tafel van geverfd OSB
- Kantinetafel van multiplex
- Epoxy eettafels van MDF
- Multiplex eettafel met transparante rand
- Ongelijke eettafel voor rolstoelgebruiker
- Elegante eettafel met ingefreesde hoekprofielen
- Aan de slag met je eigen tafelblad
Hoe maak je zelf een tafelblad op maat?
Je kunt een tafelblad natuurlijk helemaal zelf maken. Maar, met hulp van OPMAATZAGEN.nl maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. Bij ons bestel je namelijk gewoon je tafelblad op maat. Je hebt de keuze uit vele materiaalsoorten en diktes. Bovendien kunnen we je tafelblad in verschillende vormen zagen en kunnen we de rand op diverse manieren voor je afwerken. Hierover lees je in dit artikel meer.
Welke spullen heb je nodig om een tafelblad op maat te maken?
Voordat je met het monteren van je tafelblad aan de gang gaat, is het nodig om een aantal spullen klaar te leggen.
- Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de poten of het onderstel aan je tafelblad te monteren
- Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: om een tekening te maken van je tafel
- Grondverf, randsealer, lak of ander afwerkingsmiddel: de meeste houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden
- Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
- Rolmaat of duimstok: om de positie van de tafelpoten of het onderstel goed af te meten, en om een tafelblad in de juiste maat bij ons te bestellen
- Waterpas: om je tafelblad netjes waterpas te krijgen
Hoe groot is een tafelblad?
De afmetingen van je tafelblad op maat bepaal je natuurlijk zelf. Denk hier van tevoren goed over na. Hoeveel ruimte heb je in de kamer waar je de tafel wilt plaatsen? En hoeveel mensen moeten er aan de tafel kunnen zitten (in het geval van een eettafel)? Hoe breed zijn de stoelen die je onder de tafel zet?
Indicatief kun je met het volgende rekening houden: Een eettafel voor zes personen heeft doorgaans een afmeting van 200,0 cm × 100,0 cm. Een ronde eettafel voor zes personen heeft meestal een doorsnede van circa 150,0 cm.
Een standaard salontafel heeft afmetingen van circa 60,0 cm tot 120,0 cm.
Maar, het is jouw project. Jij bepaalt helemaal zelf hoe groot of klein je tafel wordt! Dat deed klusser Nico ook, die een grote, ellipsvormige salontafel van 210,0 cm maakte.
Hoe dik is een tafelblad?
Bij onze klussers zien we voor een eettafel vaak een dikte van 30 mm of 40 mm terug. Een tafelblad van deze dikte geeft het blad echt body en draagt bij aan een robuuste, solide uitstraling.
Bij een salontafel is een tafelblad van circa 20 mm of 30 mm veelvoorkomend. Maar, ook een dikker blad kan voor een salontafel of bijzettafel erg mooi zijn.
In onze webshop bestel je houtsoorten in de dikte die jij wilt, variërend van 6 mm tot 40 mm.
Welke vorm heeft een tafelblad?
Een standaard tafelblad heeft een vierkante, rechthoekige, ovale of ronde vorm. In onze webshop kun je tafelbladen in verschillende vormen bestellen.
Denk aan rechthoek met afgeronde hoeken, een rechthoek met een afgeschuinde kant, een driehoek, cirkel of ovaal.
Maar, ook voor bijzondere en afwijkende vormen kun je bij OPMAATZAGEN.nl terecht. Wat dacht je van een tafelblad in de vorm van een ster, een pijl, vlieger of polygon? Wij zagen het voor je op maat!
Hoe maak je een tekening voor een tafelblad?
Het maken van een tekening voor een tafelblad zal niet altijd nodig zijn. Maar, het kan wel nuttig zijn wanneer je nog niet precies weet hoe je het tafelblad gaat monteren. Of wanneer je twijfelt over het formaat van je tafel.
In elk geval denk je vooraf goed na over je ontwerp, materialen en constructie als je een tekening of schets maakt.
Je kunt gewoon een potlood met ruitjespapier, een liniaal en een gummetje gebruiken voor je schets. Teken de hele kamer, inclusief andere meubels, als je een goed beeld wilt krijgen van de ruimte die je nieuwe tafel inneemt. Je kunt ook met schilderstape de buitenmaten van de tafel afplakken in je kamer.
Een werktekening kun je ook maken met online programma’s, zoals SketchUp of FreeCAD.
Welk onderstel gebruik je?
Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je een tafelblad op maat. Het onderstel, de tafelpoten of het tafelframe, moet je zelf verzorgen. Je hebt daar vele opties voor.
Je kunt kiezen voor het gebruik van losse tafelpoten. Meet goed af op welke posities de tafelpoten aan het blad bevestigd moeten worden. Boor het tafelblad voor en draai de schroeven (eventueel met gebruik van een ringetje) erin. Gebruik een boorstop of een stukje tape op het boortje om te voorkomen dat je door het blad heen boort. Een voorbeeld van een DIY project met losse tafelpoten is de eettafel van Luc.
Een andere optie is het gebruik van een U-poot. Een U-poot is vaak wat makkelijker te monteren, maar beperkt wel de zitruimte aan de kop van de tafel.
In het geval van een ronde tafel is een kruispoot of een spinpoot een mooie mogelijkheid. Deze monteer je in het midden van de tafel. Het voordeel hiervan is dat je rondom de hele tafel kunt plaatsnemen. Het kan er ook erg gaaf uitzien.
Ben je erg handig, dan maak je het onderstel zelf. Zoals klustalent Maup dat heeft gedaan met deze landelijke eikenhouten tafel. Of je gebruikt steigerbuizen om een frame te maken. Het zelf maken van het onderstel vraagt natuurlijk wel wat meer van je klusvaardigheden.
De mogelijkheden voor het onderstel van je tafelblad zijn eindeloos. Zo kun je ook wieltjes onder je tafel zetten. Bekijk vooral de DIY projecten van onze klussers voor inspiratie!
Welk materiaal gebruik je voor een tafelblad op maat?
Voor een tafelblad wil je een stevige houtsoort. Welke soort je kiest, is afhankelijk van je smaak. Bij ons heb je de keuze uit onder andere MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen, spaanplaat, timmerpanelen en HPL.
Bij onze klussers zien voor tafelbladen vaak de volgende materialen terug:
Multiplex
Multiplex platen zijn echte alleskunners. Het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling. De zichtbare fineerlagen geven het hout een bijzonder, stoer karakter. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Doordat de lagen kruislings op elkaar worden verlijmd, ontstaat er een sterke plaat.
OSB
OSB is een vezelplaat die uit verlijmde houtsplinters bestaat. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels en tafelbladen. Het geeft je tafel een uniek karakter!
Timmerpaneel
Timmerpaneel wordt veel gebruikt voor tafelbladen, omdat het massief houten platen zijn van hoge kwaliteit. Veel gebruikte panelen van timmerpaneel zijn eiken, vuren en grenen. Deze hebben allemaal een natuurlijke uitstraling en je kunt ze naar wens afwerken. Perfect wanneer je op zoek bent naar een warme of luxe uitstraling.
MDF
MDF is één van de meest veelzijdige soorten plaatmateriaal en deze zien we dan ook regelmatig terug als tafelblad. Het is gemakkelijk te bewerken en splintert niet. Wij hebben vele varianten van MDF voor je op voorraad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor blank MDF, maar ook MDF met lakdraagfolie, gegrond MDF of zwart MDF.
Hoe werk je een tafelblad af?
Een cruciaal onderdeel van een tafelblad op maat is de afwerking. Een tafelblad krijgt namelijk veel te verduren, zoas ongevallen drankjes, uitgeschoten viltstiften of krassen van sleutels. Het hout dat je bij OPMAATZAGEN.nl bestelt, is onbehandeld. Een goede afwerking verlengt de levensduur van het tafelblad.
Afwerking van het blad
Het blad kun je (afhankelijk van de materiaalsoort) iets opschuren en vervolgens beitsen, in de olie zetten of lakken. Je kunt met het type afwerking dat je toepast de toon of kleur van het hout nog veranderen. Zo kun je het dieper van kleur maken of bijvoorbeeld mooi glanzend aflakken.
Afwerking van de rand
De rand van het tafelblad verdient speciale aandacht. Je kunt een tafelblad bijvoorbeeld bij ons bestellen met een ABS-band. Dat is een kunststof laag van 1 of 2 mm dik die in principe niet meer behandeld hoeft te worden.
Bestel je een blad zonder ABS-band, dan zul je deze zelf moeten behandelen met een beits, olie of lak. Dit kan ook erg mooi zijn, omdat je dan de verschillende houtlagen terugziet.
Voorbeelden van tafelbladen gemaakt door onze klussers
Vele klussers gingen je voor en bestelden bij ons een tafelblad op maat. Om je te inspireren hebben we hieronder een aantal DIY projecten voor je op een rij gezet.
Eikenhouten salontafelblad
Carolien bestelde een groot eikenhouten blad voor haar salontafel. Ze lakte het vier keer af met parketlak, zodat het hout goed beschermd is.
Eettafel en salontafel in dezelfde stijl
Deze mooie eettafel en bijpassende salontafel van Vuren Timmerpaneel zien er goed uit in de kamer van Arvid!
Ovale eettafel met beton ciré
Klusser Mark heeft het groot aangepakt met deze bijzondere ovale eettafel van MDF. Hij bevestigde 2 blanke MDF platen op elkaar en voorzag deze van primer en stucgaas. Na een aantal andere behandelingen heeft hij de tafel afgewerkt met beton ciré en een tweecomponentenlak. Het resultaat mag er zijn!
Ronde tafel van geverfd OSB
Dat je met OSB ook bijzondere dingen kunt doen, bewijst klusser Jan Willem. Hij maakte deze ronde eettafel van OSB op een ijzeren poot. Het resultaat is een prachtige tafel waar hij met zijn gezin aan kan zitten.
Kantinetafel van multiplex
Deze kantinetafel van multiplex is bewerkt met een donkere notenlak voor een bijzondere kleur. De glanzende lak en het robuuste onderstel maken de tafel helemaal af.
Epoxy eettafels van MDF
Faralda maakte deze bijzondere eettafels van MDF. Door te werken met epoxy giethars lijkt het resultaat net natuursteen.
Multiplex eettafel met transparante rand
Dat een transparant afgelakte rand een mooi contrast kan vormen met het tafelblad, bewijst klusser Yvonne met deze multiplex eettafel.
Ongelijke eettafel voor rolstoelgebruiker
Wat doe je als je als rolstoelgebruiker een andere tafelhoogte nodig hebt dan je huisgenoot? Dan maak je gewoon zelf een tafel met ongelijke hoogte. Klusser Diana gebruikte hiervoor een ongelijke kruispoot.
Elegante eettafel met ingefreesde hoekprofielen
Om je tafelblad extra stevig te maken, kun je hoekprofielen infrezen onder het tafelblad. Dat deed ook klusser met deze elegante multiplex eettafel.
Aan de slag met je eigen tafelblad
Ben je klaar om aan de slag te gaan met je eigen tafelblad op maat? Je weet nu in elk geval hoe je het aan moet pakken en wat je mogelijkheden zijn. Wij helpen je in elk geval graag met een perfect op maat gezaagd tafelblad.
Hopelijk hebben we je geïnspireerd om er een mooie klus van te maken!