Een boekenplank op maat laten maken

Een boekenplank maak je eenvoudig zelf. Helemaal als je het hout door ons direct in de juiste afmeting laat zagen. Zo wordt klussen wel heel makkelijk! Wij geven je ook nog eens advies over het te gebruiken materiaal en hoe je de boekenplank kunt ophangen. Ga lekker zelf aan de slag met behulp van dit artikel en wees achteraf trots op jezelf!

Boekenplank op maat maken

Voeg sfeer toe aan je interieur door het maken van een mooie, unieke boekenplank op maat. Verf de plank mee in de kleur van de muur, bevestig opvallende plankdragers onder de plank voor een verrassend resultaat of steel de show met een boekenplank met opstaande rand! We lichten alle opties graag even toe.

Materiaal boekenplank

Er is eindeloos veel hout en plaatmateriaal te vinden dat geschikt is voor een boekenplank op maat. Ga je voor een massieve boekenplank of voor een opgedikte boekenplank? Aan jou de keus!

Massief of opgedikte boekenplank

Bij een massieve boekenplank valt de keuze eerder op originele houtsoorten, zoals een robuust eiken boekenplank. Een opgedikte boekenplank wordt in veel gevallen gemaakt van een plaatmateriaal dat door de afwerking een exclusieve uitstraling krijgt. Hierdoor kun je jouw boekenplank geheel personaliseren en aanpassen aan de sfeer van je interieur of werkruimte.

Wij adviseren een plaatdikte van 9 mm voor een stevig resultaat! Een aantal voorbeelden van veelgebruikte plaatmaterialen voor het maken van een boekenplank op maat:

MDF

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden en dus ook voor een boekenplank. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst.

Bekijk alle varianten van MDF

MDF Blank

MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen vanwege het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. MDF Blank heeft een zuigende werking, waardoor het belangrijk is om het materiaal goed voor te behandelen met een grondverf voordat je het gaat aflakken. De kopse kanten vragen om wat extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer. Bekijk hiervoor onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van kromtrekken van het materiaal er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van een boekenplank op maat dat je wilt aflakken.

MDF Zwart V313

MDF Zwart V313 is een plaat van houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst met een speciale, watervaste lijmsoort. Door de toevoeging van zwart pigment tijdens het productieproces is dit MDF zwart van kleur. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk. Het afwerken in de juiste kleur kost weinig tijd, omdat de plaat vochtwerend is geproduceerd en al een donkere kleur heeft. Lak hem af met een transparante lak of schilder de wandplank in een donkere kleur naar keuze. De kopse kanten hebben wat extra aandacht nodig (en eventueel andere bewerkte plekken bij bijvoorbeeld frezen). Deze kun je het beste behandelen met een randsealer.

Multiplex

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van Multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt, bijvoorbeeld voor een boekenplank op maat. Ook de zichtbare houtnerf is een groot voordeel. Ben je op zoek naar een boekenplank met een naturel uitstraling die past in een interieur met een Scandinavische sfeer? Dan is Multiplex, in elke variant, een geschikte keuze!

Bekijk alle varianten van Multiplex

OSB

OSB is een constructief sterke plaat. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen, zoals voor een boekenplank op maat. Om een OSB plaat te maken, wordt er bijna geen afval geproduceerd. De houtsnippers zijn in de basis al een gerecycled product. Daarom is OSB steeds populairder aan het worden en vervangt het Multiplex in veel gevallen, omdat de productie van OSB duurzamer is. Doordat de houtsnippers relatief grof zijn, bevat OSB ook minder lijm dan spaanplaat of MDF, waardoor het nog meer een natuurproduct is dan de andere twee vezelplaten.

Bekijk alle varianten van OSB

Timmerpaneel

Timmerpaneel wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is. Timmerpaneel is verkrijgbaar in Grenenhout en Vurenhout. Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met Vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht.

Bekijk alle varianten van Timmerpanelen

 

Boekenplank met opstaande rand

 

Een boekenplank die je momenteel veel terugziet in woonbladen en op interieurblogs is de boekenplank met opstaande rand. Zo’n boekenplank wordt ook nog eens onzichtbaar bevestigd, waardoor de plank lijkt te zweven aan de muur. Alleen de mooiste boeken krijgen natuurlijk een plek op de plank! Wil je ook een boekenplank met opstaande rand? Met een paar drukken op de knop bestel je dit boekenplankje of een variant hierop, in de juiste afmeting voor jouw interieur. De maten pas je eenvoudig aan in onze webshop.

 

Stap 1

Bepaal het gewenste materiaal voor de boekenplank en bepaal de juiste afmeting of start met het basisontwerp dat wij toe hebben gevoegd aan een winkelmand. Je bestelling kun je ook aanvullen met de eventuele accessoires zoals constructielijm, schroeven, tape en een houtboortje. Binnen een paar dagen heb je het materiaal in huis.

 

Stap 2

Maak de planken stof- en vetvrij en smeer houtlijm op de lange kopse kant van het plankje waar straks de boeken op komen te staan. Plaats het smalste plank erop, zodat er een opstaande rand verschijnt. Plak de planken aan elkaar vast met constructielijm, zodat ze op de juiste plek kunnen drogen. Plaats eventueel een stuk tape ter versteviging.

 

Stap 3

Plaats de achterzijde op de wandplank en boor deze met meerdere schroeven aan elkaar, zodat er een gootje ontstaat. We adviseren je om even voor te boren, om te voorkomen dat de kopse kanten gaan splijten.

 

Stap 4

Bepaal op hoeveel punten je de plank aan de muur wilt bevestigen en teken dit af. Boor de gaatjes voor, nog voordat je de boekenplank mét opstaande rand aan de muur bevestigt.

 

TIP

Je kunt de plank aflakken met een transparante lak of je kunt het plankje bijvoorbeeld schilderen in dezelfde kleur als de muur. Dit is een sfeervolle eyecatcher in huis.

 

Boekenplank ophangen

Een boekenplank aan de muur bevestigen kan op verschillende manieren. Houd hierbij rekening met het gewicht van de boekenplank, maar ook met het materiaal van de muur waar je de plank aan wilt bevestigen.

 

Boren in gipsplaten

Heb je te maken met een gipswand? Dan kun je gebruik maken van een stevige universele plug, speciaal voor in holle wanden. De kraag van de plug en de combinatie van materialen zorgt ervoor dat de plug niet in de holle wand verdwijnt en stevig genoeg is om een boekenplank te dragen.

 

Ophangsysteem

Een boekenplank heeft over het algemeen veel gewicht te dragen. Wil je geen enkel risico lopen? Bevestig de plank dan met stevige schroeven en goede pluggen in de muur. Je kunt de boekenplank laten steunen op plankdragers. Een onzichtbare bevestiging van de boekenplank zorgt er voor dat het lijkt alsof de plank zweeft aan de muur.

 

Plankdragers

We hebben een aantal plankdragers geselecteerd die een aanvulling kunnen zijn op de uitstraling van jouw boekenplank op maat. Neem eens een kijkje bij het assortiment aan plankdragers in onze webshop. Of kies een leren plankdrager van handlesandmore.nl voor een sfeervol en robuust eindresultaat!