Zelf een koof op maat maken

Wil je zelf een koof maken? Een koof aan de muur of het plafond is een mooie manier om een nette, strakke uitstraling in je woning te realiseren. Zo werk je in een koof bijvoorbeeld leidingen, een afzuigkap of snoeren weg. Bovendien kun je in een koof mooie inbouwspotjes of een lichtstrook verwerken. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een koof op maat maakt.

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een koof?

Zelf een koof maken is niet ingewikkeld, maar je moet er wel goed de tijd voor nemen. Het begint met het uitdenken van het doel van je koof: wil je er bijvoorbeeld een afzuigkap in wegwerken of dient de koof alleen om verlichting in te bouwen? 

Vervolgens ga je aan de slag met het maken van een tekening, bestel je de nodige materialen en kun je starten met het maken van de koof.

Een belangrijk onderdeel van het maken van een koof is natuurlijk je keuze voor bepaalde houtsoorten. Het houtmateriaal voor deze klus bestel je eenvoudig bij OPMAATZAGEN.nl. Bij ons vind je namelijk een uitgebreid assortiment, bestaande uit bijvoorbeeld MDF, multiplex, triplex, OSB en meer. Bovendien zagen wij je hout alvast precies voor je op maat (indien gewenst in verstek) en bezorgen we het snel bij je thuis. Dat bespaart jou een hoop vervelend zaagwerk en rondzwervend zaagsel.

Verderop in dit artikel delen we ook een aantal DIY projecten van onze klussers met je. Bekijk die projecten eens op je gemak en laat je erdoor inspireren. 

Welke spullen heb je nodig om een koof op maat te maken?

Om een koof te maken heb je een aantal spullen nodig. Denk aan de volgende materialen: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van de koof
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Grondverf en lak: vrijwel alle houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Schroeven en pluggen: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden of om het regelwerk aan de muur of het plafond te bevestigen
  • Houtvuller, plamuur: om de schroefgaten netjes weg te werken
  • Montagekit: om de plaatmaterialen stevig vast te kitten aan het regelwerk

Bedenk van tevoren welke materialen jij voor jouw klus wel en niet nodig hebt. Heb je nog niet alles in huis? Bekijk ook de accessoires die je bij je project mee kunt bestellen.

Waarvoor gebruik je de koof?

Weet jij al waarvoor je een koof wilt maken? We zien bij onze klussers verschillende redenen terug voor het maken van een koof. Vaak wordt een koof gebruikt om verlichting in aan te brengen in de vorm van inbouwspots of met een lichtstrip: een zogenaamde lichtkoof. 

Ook wordt een koof vaak aangebracht om oneffenheden weg te werken in het plafond of aan de muur. Zo kun je aan- of afvoerleidingen (denk aan verwarmingsbuizen) netjes achter een koof verstoppen. En in de keuken kun je een afzuigkap op een mooie, strakke manier in een koof inbouwen. 

Zodra je helder hebt welk doel jouw koof dient, kun je aan de slag met een tekening. 

Hoe maak je een tekening of schets voor een koof 

Een ontzettend belangrijk onderdeel in dit project is het maken van een schets of tekening. Zo zorg je dat je je ideeën goed uitdenkt, zet je alle maten precies op papier en voorkom je dat je later in het proces tegen vervelende verrassingen aanloopt. 

Uiteindelijk heb je een nauwkeurige tekening of schets nodig met daarin een overzicht van alle maten en de benodigde materialen. Met dat overzicht bestel je bij ons eenvoudig het hout, precies op maat. 

Je begint met het inmeten en tekenen van het stijl- en regelwerk. Hoeveel stijlen en regels heb je nodig om het plaatmateriaal stevig te kunnen bevestigen? Hoe breed zijn de stijlen en regels? Houd hierbij dus ook rekening met de breedte van je plaatmaterialen. 

Je maakt een tekening op een stuk papier, met potlood, liniaal en een gummetje. Ook kun je een 3D programma, zoals SketchUp of FreeCAD, gebruiken. 

Tip: zodra je bij ons het plaatmateriaal voor je koof bestelt, voorzie dan elke plank van een uniek kenmerk (dat kun je in het bestelproces aangeven). Dan weet je precies welke plaat op welk deel van de koof moet komen, nadat het hout bij je thuis bezorgd is. 

Hoe bevestig je een koof?

De plaatmaterialen van de koof bevestig je aan een stijl- en regelwerk. Je moet dus eerst dit houten raster aanbrengen aan je plafond of muur. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld vuren latjes of balken, die je met schroeven aan het plafond of de muur bevestigt. Een mooi voorbeeld van een stevig stijl- en regelwerk zie je in dit project van klusser Paul

Koof van MDF voor het afwerken van de keuken

Het regelwerk bevestig je op zijn beurt aan de muur met schroeven en pluggen of met slagpluggen. In elk geval moet je zorgen dat je de gaten in het plafond of de muur netjes voorboort met een slag- of betonboor. 

Hoe bevestig je de plaatmaterialen aan het regelwerk?

Om de plaatmaterialen (zoals MDF of multiplex) aan het regelwerk te bevestigen, kun je het beste schroeven gebruiken. Je boort de platen voor met een houtboortje en vervolgens schroef je ze vast. Je kunt er ook voor kiezen de plaatmaterialen extra stevig te bevestigen met montagekit. Dit kan ook helpen om eventuele kiertjes tussen het plaatmateriaal en het regelwerk te voorkomen. 

Welk hout gebruik je voor een koof?

Veruit de meest gebruikte houtsoort voor een koof is MDF. Een andere houtsoort die we zo nu en dan terugzien bij koven van onze klussers, is multiplex. 

MDF

MDF-platen zijn in vele varianten beschikbaar, makkelijk te bewerken en splinteren niet. Dat maakt het tot de ideale houtsoort voor een koof. MDF bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. MDF is er ook in een lakdragende variant. Dat scheelt je veel tijd met verven, omdat je deze variant niet zelf hoeft te gronden.

Multiplex

Multiplex platen staan bekend om hun constructieve doeleinden en zijn daarmee zeer geschikt om voor een koof te gebruiken. Multiplex is veelzijdig, sterk en makkelijk te bewerken. Je bestelt dit materiaal eenvoudig bij OPMAATZAGEN.nl, tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en met gemak thuisbezorgd.

Hoe werk je een koof af?

Zodra de plaatmaterialen aan het regelwerk zijn bevestigd, kun je de koof gaan afwerken. Werk de schroefgaten netjes weg met plamuur of houtvuller en schuur deze vlak. De meeste houtsoorten moeten nog in de grondverf gezet worden: doe dat dus eerst. Tot slot lak je de koof af in een kleur naar keuze. 

Wat kost het maken van een koof?

De kosten voor het maken van een koof lopen erg uiteen. Op onze website kun je precies zien hoeveel het plaatmateriaal voor jouw project gaat kosten. Reken daar nog de kosten voor latjes, balkjes, schroeven, verf en andere benodigdheden bij en je weet ongeveer wat jouw nieuwe koof moet gaan kosten. 

Het zelf maken van een koof is in de meeste gevallen de meest budgetvriendelijke optie! 

Voorbeelden van koven van onze klussers

Onze klussers gingen je voor en deelden hun projecten met ons. Laat je inspireren door deze voorbeelden! 

Lichtkoof van MDF

Verschillende klussers hebben lichtkoven van MDF gemaakt. 

Klusser Peter liet ons het MDF op verstek zagen voor zijn valse balken met lichtspotjes. Een keurig resultaat! 

Dat een zwevende koof ook erg mooi kan zijn in de woonkamer, laat klusser René zien met dit stijlvolle project

Koof van MDF voor verlichting

Klusser Marco koos voor een creatieve twist en bouwde een koof in de koof, met ruimte voor kookboeken en wat kleine spulletjes. Erg inventief!

Zelfgemaakte koof van MDF rondom de afzuigkap, door Marco

Dat je met een koof ook handig de gordijnrails kunt wegwerken, zie je hier.

Koof met LED-spots, door Leon

Klusser Jan koos voor zijn koof met inbouwspotjes voor MDF met lakdraagfolie. 

Strakke koof van MDF voor aan het plafond, door Jan

Koof om de afzuigkap

Om de afzuigkap, afvoerbuis en op afstand bedienbare lampjes weg te werken, maakte klusser Fabian deze koof

Ook Bas koos voor een koof om de afzuiger, ook om vetvlekken op het plafond te voorkomen. Slim!

Koof met spots in de keuken, door Bas

Koof voor de waterontharder

Jan maakte gebruik van multiplex materiaal voor een koof om de wateronharder en de vloerverwarming-ventielen weg te werken. Een mooie klus met een mooi eindresultaat! 

De verwarmingsbuizen in de hal wegwerken

Een koof om de verwarmingsbuizen in de hal weg te werken – en dat één geheel laten vormen met de meterkast en het meubel onder de koof. Dat is klusser Ramon prima gelukt met MDF van OPMAATZAGEN.nl. 

Lichtkoof aan het plafond met spotjes in de hal, door Ramon

Stijlvolle MDF koof in de keuken

Bekijk bij dit project eens de voor- en na-foto’s. De stijlvolle koof van MDF met ingebouwde spotjes maakt echt een groot verschil in deze keuken van klusser Matthijs.

Lichtkoof in de keuken van zwart MDF, door Matthijs

Nieuwe keuken, nieuwe koof

Om de afzuigkap in de nieuwe keuken netjes weg te werken, maakte klusser Ron deze koof van zwart, op maat gezaagd MDF.

Koof van MDF Zwart voor de afzuigkap

Uitlichten van een wand 

Dat je een koof kunt gebruiken om een wand mooi uit te lichten, bewijst klusser William. Het resultaat is een sfeervolle ruimte met erg mooi, indirect licht!

MDF zwarte Koof voor luxe weergave ledstrip, door William

Een losse koof boven het kookeiland

Volgens deze klusser is het maken van een losse koof (een koof die niet aan een muur is bevestigd) best lastig. Toch is het hem prima gelukt én deelt hij hier precies hoe hij het aangepakt heeft.

Zelf een koof boven kookeiland maken, door Bas

Ga aan de slag met jouw eigen koof op maat

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je zelf een koof op maat kunt maken. Ideaal om minder mooie elementen weg te werken in je woonkamer, keuken of hal. De inspiratieprojecten van onze klussers helpen je een eind op weg om dit DIY project met vertrouwen aan te gaan. 

Voor het hout voor deze klus kun je natuurlijk terecht bij OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen het hout perfect voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. 

Bekijk ons assortiment