Zelf open trap dicht maken

Zelf een open trap dicht maken is een redelijk eenvoudige klus. Zeker met precies op maat gezaagd hout van OPMAATZAGEN.nl. Het zagen van de stootborden voor de trap is namelijk de helft van het werk. In dit artikel lees je precies hoe je jouw open trap dichtmaakt en delen we voorbeelden van onze klussers met je. 

In dit artikel:

Hoe maak je een open trap dicht?

Wil jij je je open trap dichtmaken? Daar zijn verschillende redenen voor. Misschien vind je het veiliger voor je kleine kinderen of wil je minder last hebben van geluiden van boven of beneden. Of misschien is jouw motivatie om je trap dicht te maken wel puur cosmetisch: het kan er ook heel fraai uitzien, namelijk! 

In dit artikel leggen we je precies uit hoe je een open trap zelf dicht maakt. Bij bestel je precies op maat gezaagd hout voor deze klus. Super handig, want dan hoef jij de stootborden van je trap alleen nog maar te monteren! 

Welke spullen heb je nodig om een open trap dicht te maken?

Om een open trap dicht te maken, heb je een aantal spullen nodig. Wat je precies nodig hebt, hangt af van hoe je jouw project wilt aanpakken. Maar houd rekening met het volgende: 

  • Rolmaat of laser afstandsmeter: voor het nauwkeurig inmeten van de stootborden
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in de trap te draaien
  • Boorset met verzinkboor: om de schroeven mooi weg te kunnen werken
  • Schroeven: gebruik schroeven die mooi in het hout verzinken 
  • Houtlijm en eventueel deuvels: is wellicht nodig om de stootborden aan de treden te bevestigen 
  • Grondverf en lak: vrijwel alle houtsoorten van moeten nog afgewerkt worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Freesmachine: als je sleuven in de treden wilt maken om daar de stootborden in te schuiven

Wat zijn stootborden?

Bij het dichtmaken van een open trap draait het in principe om één ding: het aanbrengen van stootborden tussen de treden en deze netjes afwerken. Wat zijn stootborden? Stootborden zijn de verticale planken tussen de horizontale treden in. Precies wat er nog ontbreekt aan je open trap, dus. 

Hoe meet je de maat van de stootborden op?

Het allerbelangrijkste als je een open trap wilt dichtmaken, is het nauwkeurig inmeten van de maten van de stootborden. Ga er niet vanuit dat elk stootbord dezelfde maat heeft, want er zitten vrijwel zeker verschillen tussen de traptreden. 

Het opmeten van de maat van de stootborden is een nauwkeurig klusje. Gebruik hiervoor een rolmaat of een lasermeter. Meet vanaf de achterkant van de trap. Begin bij de onderste trede en meet zo elke opening één voor één op. Je meet vanaf de onderkant van de trede eronder tot de onderkant van de trede erboven. 

Schrijf de lengte- en breedtematen in mm nauwkeurig op een papiertje en zorg dat je weet welke maten bij welke treden horen. Dat kun je doen door elke trede te nummeren, bijvoorbeeld van beneden naar boven. 

Je hebt nu een lijstje met daarop voor elk stootbord precies de maat in mm nauwkeurig. Met dit lijstje kun je het hout precies op maat gezaagd bestellen bij . Daarmee nemen we het lastigste werk van deze klus, het perfect op maat zagen van de stootborden, voor je uit handen!

Tip: geef elk stootbord een nummer en geef dit ook door bij je bestelling. Dan leveren wij elk stootbord met een stickertje bij je aan, zodat je precies weet welk onderdeel op welke plek gemonteerd moet worden. 

Bekijk ook ons artikel met inmeettips voor meer over inmeten. 

Hoe bevestig je stootborden op de trap?

Voor het bevestigen van de stootborden op de open trap kun je verschillende methodes toepassen. Wij bespreken er hier vier. 

Direct in de treden schroeven

Boor de stootborden en de traptreden eerst voor. Houd het stootbord op zijn plek en draai de schroeven er één voor één in. Werk de boorgaten netjes af met plamuur of houtvuller, zodat je er niets meer van ziet. 

Een aantal van onze klussers, zoals Rick die deze open trap dichtmaakte, gebruikt voor het schroeven een speciaal setje (Wolfcraft undercover jig) waarmee je de schroeven schuin kunt indraaien en laten verzinken. 

Met behulp van latjes

Een andere methode is om eerst latjes op de traptreden te bevestigen, zoals klusser Hugo deed met deze trap. Ook hiervan boor je de schroefgaten eerst voor en vervolgens schroef je de stootborden hierop vast.

Het voordeel hiervan ten opzichte van direct in de traptreden schroeven, is dat je niet (schuin) in de traptreden hoeft te schroeven. 

Trap dichtmaken en met PVC bekleden, door Hugo

Met behulp van deuvels

Natuurlijk kun je ook deuvels gebruiken om een stevige verbinding tussen de traptreden en de stootborden te realiseren. Boor de gaten voor de deuvels met een deuvelboor en breng een beetje lijm aan op de deuvels. Hiermee creëer je een ijzersterke verbinding. 

Frezen en schroeven

Heb je een freesmachine, dan kan je ervoor kiezen om een sleuf in de trede te frezen, waar je het stootbord in laat vallen. Aan de bovenzijde schroef je het stootbord vast in de trede. Of je doet het precies andersom (zoals klusser Ruben met deze open trap deed): je freest de bovenste trede en laat daar het stootbord in vallen. Vastzetten is dan aan de bovenzijde niet eens meer nodig. 

Het afwerken van de trap

Als de stootborden er eenmaal op zitten, staat je de rest van deze mooie klus te wachten: het afwerken van de trap en er een mooi geheel van maken.

Om hoeken en naden mooi weg te werken kun je deze afkitten met een polymeerkit. Breng de kit niet te dik aan en smeer deze netjes af (met een vinger met een beetje water met wasmiddel of met een speciaal kit hulpmiddel). 

De schroefgaten maak je netjes dicht met een overschilderbare plamuur of houtvuller en deze schuur je daarna licht op. 

Het mooiste resultaat bereik je als je de gehele trap, nadat deze is dicht gemaakt, nog een keer volledig afwerkt met een traplak of olie. 

Welke houtsoort gebruik je om een open trap dicht te maken?

Om een open trap dicht te maken kun je gebruikmaken van vele verschillende houtsoorten. Het hout van de stootborden is niet dragend en hoeft dus geen constructief sterke houtsoort te zijn. Wel wil je hout gebruiken dat tegen een stootje kan, want door het intensieve gebruik zal er vaak tegen de stootborden van de dichte trap worden aangestoten. 

Bij de projecten van onze klussers zien we vaak het gebruik van de volgende houtsoorten terug:

MDF

MDF-platen behoren tot de familie van de vezelplaten. Het bestaat uit onder hoge druk samengeperste houtvezels. Daardoor is MDF makkelijk te bewerken. Je kunt ook kiezen voor MDF met een lakdraagfolie, deze hoef je zelf niet meer te gronden. Dat scheelt weer werk!

Multiplex 

Multiplex is een mooie, sterke plaat, bestaande uit verschillende lagen houtfineer. De lagen van multiplex kunnen uit hardhout of zachthout bestaan, denk aan berken, beuken, populier of okoumé.

OSB 

Een materiaal dat we steeds meer terugzien in diverse interieurs, is het stoere OSB. Dit geeft je trap een geheel andere, stoere look! OSB is relatief goedkoop en makkelijk te bewerken. 

Voorbeelden van dichtgemaakte trappen van onze klussers

Weet je nog niet precies hoe jij jouw open trap dicht wilt maken? Bekijk dan de projecten van onze klussers. Zij gingen je voor met deze klus. Nu kun jij je door hen laten inspireren. 

Dichtgemaakte trap met massief beuken 

Klusser Ruben maakte deze trap dicht met massief beuken timmerpaneel. Hij gebruikte een dominofrees om de stootborden te bevestigen. Het is netjes in de olie gezet om de trap weer één geheel te maken.

Trap dichtmaken met massief beuken, door Ruben

Een veilige trap voor kleine kinderen

Als je kleine kinderen hebt, kan een open trap onveilig zijn. Dat vond ook klusser Michel en dus maakte hij zijn open trap dicht met 12 op maat gezaagde platen multiplex. De schroefgaten heeft Michel met een verzinkboor geboord, zodat de schroeven mooi wegvallen in het hout. 

Open trap dicht maken met Multiplex, door Michel

Traptreden dichtmaken met voorgegrond multiplex 

Dat het opmeten van de treden een flinke klus is, merkte klusser Koen toen hij zijn trap wilde dichtmaken. Hij bestelde voorgegrond multiplex bij , dat maakte het schilderwerk dan in elk geval weer een stuk makkelijker. 

Traptreden dichtmaken met multiplex populier gegrond, door Koen

Trap bekleed met PVC

Dat je van een open trap ook een stijlvol dicht exemplaar kunt maken, bewijst klusser Hugo. Hij bekleedde zijn trap na het dichtmaken met PVC. Om kraken van de trap te voorkomen, heeft hij van elk stootbord een stuk afgeschaafd - lees hierover meer bij zijn DIY project. Het resultaat is prachtig!

Trap dichtmaken en met PVC bekleden, door Hugo

Trap met multiplex stootborden 

Klusser Wilco gebruikte deuvels om de multiplex stootborden goed aan de treden te bevestigen. Achteraf had hij de stootborden liever iets korter gemaakt, maar het resultaat is alsnog prima! 

Trap dichtgemaakt multiplex gegrond, door Wilbert

Trap dicht gemaakt met MDF gegrond

Met MDF gegrond ben je sneller klaar. Zo ondervond klusser Pascal die zijn trap ermee bekleedde. Hij koos ervoor om de stootborden zelf in te korten met een afkortzaag en elke plank te bevestigen met verzonken 6x80 spaanplaatschroeven. Na drie keer aflakken ziet de trap er prachtig uit! 

Trap dicht gemaakt met MDF gegrond, door Pascal

Trap van OSB voor warme uitstraling

Klusser Sarah wilde graag een warme uitstraling en koos daarom voor stootborden van OSB. Het ziet er inderdaad erg gaaf uit.

Ga aan de slag met het dichtmaken van jouw eigen trap

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je zelf een open trap kunt dichtmaken. Het belangrijkste van deze klus is het goed inmeten van de verschillende traptreden. Met het op maat gezaagde hout van is de rest van de klus daarna een stuk eenvoudiger. 

Ga je zelf aan de slag met jouw trap? Dan stellen we het op prijs als je jouw resultaat ook met ons wilt delen. Zo kun je op jouw beurt ook weer andere doe-het-zelvers inspireren.

Veel plezier met het dichtmaken van je trap!