Ikea hack metod en faktum

FAKTUM en METOD zijn populaire keukensystemen van IKEA. Je kunt er eindeloos mee combineren. Nog gaver is het om je IKEA keuken te hacken met zelfgemaakte frontjes of een origineel aanrechtblad. En wist je dat je ook hele andere dingen kunt doen met de FAKTUM en METOD systemen? Maak er een zitbank of een koffiebar van, bijvoorbeeld. In dit artikel delen we IKEA METOD en FAKTUM hacks van onze klussers met je. Laat je inspireren door deze voorbeelden!

In dit artikel:

IKEA hacks METOD en FAKTUM DIY

Het METOD keukensysteem is de opvolger van FAKTUM. FAKTUM zul je dus niet meer aantreffen in de IKEA filialen, maar misschien staat dit keukensysteem wel bij jou in huis. Daarom delen we in dit artikel populaire IKEA hacks met je die onze klussers met ons hebben gedeeld.

Bij ieder project vertellen we je welk plaatmateriaal de klussers gebruikt hebben voor de IKEA hack. Zo kun je de gebruikte materialen snel en simpel bij ons bestellen. Bij OPMAATZAGEN.nl koop je namelijk precies op maat gezaagd materiaal in bijna alle vormen en met vele afwerkingen. Ideaal voor keukenbladen en frontjes. We bezorgen de materialen snel bij je thuis. Dat scheelt jou een hoop zaagwerk!

Frontjes op maat van multiplex berken

Klusser Laura gebruikte multiplex berken voor haar IKEA keuken. Ze gebruikte het hout voor de vaatwasser, carrousel, ladekast, spoelbakkast, zijpanelen en plinten. Het hout heeft ze geseald en afgelakt. De hele keuken hack was een flinke klus, maar in de projectbeschrijving legt ze stap voor stap uit hoe ze het heeft aangepakt.

Frontjes op maat van multiplex berken voor een IKEA keuken, door Laura

Verhoogde wasmachine in METOD keuken

Wil je je wasmachine en wasdroger op hoogte inbouwen in je METOD keuken? Klusser Daan weet hoe het moet. Hij gebruikte multiplex berken om zelfs een uittreklade voor de wasmand te te maken. Het resultaat is mooi en praktisch!

Greeploze IKEA keuken

Deze greeploze IKEA keuken is gemaakt door klusser Emiel met multiplex berken frontjes, op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl. De kleur van het hout geeft de keuken een heel natuurlijke, rustige uitstraling.

Eiken panelen voor bijzondere twist

Geef je keuken een bijzondere twist met eiken timmerpanelen. Klusser Stijn gebruikte deze materialen voor de zijpanelen in de keuken. Het combineert mooi met de donkere frontjes.

Keukenupgrade met Eiken, door Stijn

Koffiebar van IKEA METOD en multiplex populier

Klusser Jesse gebruikte multiplex interieur populier voor een ombouw voor een vrijstaande koelkast. Maar, dat is niet het enige. Hij maakte ook frontjes, planken en vrijhangende lades op maat. Een heel mooi project, deze keuken met koffiebar.

Twee IKEA METOD kasten zijn de basis. Daarnaast hangt een ladeblok die dienst doet als koffiebar. In de beschrijving van dit DIY project legt Jesse goed uit hoe hij het heeft aangepakt.

Zitbank van METOD keukenkastjes

Wie denkt bij het maken van een lange zitbank aan het gebruiken van keukenkastjes? Eén van onze creatieve klussers! Deze klusser gebruikte zeven keukenkastjes en lijmde daar op maat gezaagde vuren timmerpanelen op. Een paar kussentjes erop en je kunt met de hele familie aan tafel! Een erg originele IKEA METOD hack.

IKEA hack: Makkelijk zelf een lange zitbank maken

Multiplex berken aanrechtblad

Klusser Robin zette 40 mm multiplex bladen in de blanke acryllak. Dit gebruikt hij als aanrechtblad op de keukenkastjes in zijn eetkamer.

IKEA hack: topbladen van 40 mm multiplex voor op de keukenkastjes, door Robin

Nieuw vaatwasserfront en plint in FAKTUM keuken

Omdat de onderdelen voor de FAKTUM keuken niet meer verkrijgbaar zijn, ging klusser Martyna zelf op zoek naar nieuwe frontjes en plinten. En dat lukte, ze bestelde bij ons MDF en betonplex (uiteraard perfect op maat gezaagd en thuisbezorgd).

Voor het vaatwasserfront heeft ze zelf de boorgaten afgemeten en voorgeboord. Net als de handvaten voor de handgreep. De plinten heeft ze met een versterkingshoek aan elkaar bevestigd, om het zo onder de keukenkastjes te kunnen klemmen. Handig!

Vaatwasser front en keukenplinten op maat, door Martyna

Stoere keuken met OSB kastdeurtjes

Voor een gave, robuuste uitstraling van je keuken hack je de frontjes met OSB. OSB is helemaal hot en wij snappen wel waarom. Het is budgetvriendelijk en geeft je keuken een heel stoere, industriele uitstraling.

Klusser Mark liet de OSB platen precies op maat thuisbezorgen en maakte vervolgens een mal voor de scharnieren. Simpel en snel. Zijn keuken met OSB kastjes ziet er wel heel stoer uit.

Mark gebruikte OSB trouwens niet alleen voor in zijn keuken, maar ook in de hal. Wij vinden het erg mooi allemaal!

Ikea keuken - gang pimpen met robuust OSB, door Mark

IKEA keuken hack met neomint en berken

Door je IKEA METOD of FAKTUM keuken te hacken kun je echt voor een totaal andere uitstraling gaan. Dat bewijst ook klusser Jelle. Hij veranderde zijn neutrale keuken in een echte blikvanger door multiplex berken en MDF vochtwerend te gebruiken voor nieuwe frontjes. De kleurcombinatie van neomint met natuurlijk berken is bijzonder.

Jelle heeft de plaatmaterialen op maat bij OPMAATZAGEN.nl besteld en alle afwerking zelf gedaan. Hij rondde de hoeken af met een kantenfrees, freesde zwarte greepjes in het MDF, boorde gaten voor scharnieren en heeft alles zelf in de grondverf gezet en afgelakt.

Voor de greepjes van de multiplex panelen heeft hij een handigheidje toegepast: door een hoek in verstek te zagen fungeert dat als handgreep.

Een mooie IKEA keuken hack!

Nieuwe frontjes voor IKEA Faktum keuken, door Jelle

Greeploze kast met nieuwe frontjes

Dat je IKEA keukenkastjes niet alleen in je keuken hoeft te gebruiken, zagen we hierboven al met de zitbank. Klusser Kelvin koos ervoor om FAKTUM kasten te gebruiken voor een eenvoudige, hoogwaardige kast, met multiplex berken frontjes.

Kevin freesde de scharnierpunten uit het hout om ze perfect passend te maken. Ook het greepje is in de multiplex panelen gefreesd met een vingerfrees. Het resultaat is een mooie, greeploze kast!

IKEA kast met Multiplex Berken Frontjes, door Kevin

Espressobar hack van IKEA METOD

Ben je gek op koffie? Dan wil je een mooie plek voor dat dure espresso-apparaat in huis. Klusser Khanh ging de uitdaging aan en bouwde een espressobar met buffetkast van IKEA METOD elementen en eiken timmerpanelen van OPMAATZAGEN.nl. De constructie past precies in een ongebruikte nis in zijn woonkamer. Een slimme besteding van de ruimte!

Buffetkast met espressobar van massief eiken hout, door Khanh

Khanh heeft de panelen door ons in verstek laten zagen en ze met lamellen en houtlijm aan elkaar verbonden. Ook aansluitingen voor elektriciteit bouwde hij in de kast in. Voor de afwerking van het hout is Glitsa Parketlak gebruikt. Het eikenhout geeft het geheel een warme uitstraling!

Unieke DIY keuken in bijzondere kleur

Als je een IKEA keuken in een heel specifieke kleur wilt en daarbij ook nog eens een aantal maatwerk oplossingen wilt toepassen, ontkom je er niet aan: je zult je IKEA keuken moeten hacken. Dat deed deze klusser met zijn hack van een kookeiland en kastenmuur. We begrijpen wel waarom, want de kleur waarmee het op maat gezaagde vochtwerende MDF is afgewerkt is écht bijzonder!

Het keukenblad is gemaakt van watervast MDF met epoxy en drie lagen beton ciré.

Een hele mooie, unieke DIY keuken make-over!

Gepersonaliseerde IKEA-keuken in MDF, door Niek en Jolijn

Op zoek naar andere IKEA hacks om zelf te maken?

Wil je niet je IKEA keuken hacken, maar een ander IKEA product? Daar hebben we ook inspiratie voor!

Staat jouw product niet in bovenstaand rijtje? Probeer dan dit artikel met diverse IKEA hacks

Aan de slag met je zelfgemaakte IKEA METOD en FAKTUM hacks

Heb je inspiratie kunnen opdoen voor het hacken van jouw eigen IKEA keuken? Wij hopen het wel. Onze klussers hebben in elk geval erg hun best gedaan een uniek DIY project te realiseren.

Het plaatmateriaal voor je IKEA hack bestel je bij OPMAATZAGEN.nl. Perfect op maat, zonder gedoe bij je thuisbezorgd. Zo kun jij snel weer koken en genieten van je keuken.

Als je nog meer wooninspiratie zoekt, kun je kijken bij de honderden inspiratieprojecten in onze database.

Veel plezier met het hacken van jouw IKEA keuken en we vinden het erg leuk als je ook jouw resultaat met ons wilt delen!

Bekijk ons assortiment