Let op! Je browser is verouderd.

Je bezoekt OPMAATZAGEN.nl op een browser die wij niet langer ondersteunen. Wij adviseren de laatste browserversie te downloaden zodat je snel en veilig je bestelling kan plaatsen.

Lees meer over welke browsers wij ondersteunen.
  • Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

Board

Net als MDF valt board in de familie van de vezelplaten. Tijdens het proces worden de houtvezels samengeperst onder hoge druk en temperatuur met lijm. MDF en HDF plaatmaterialen zijn populair, doordat ze een goed en stabiel alternatief zijn ten opzicht van echt hout of multiplex. De hergebruikte vezels maakt dat dit plaatmateriaal milieuvriendelijk en duurzaam plaatmateriaal is. Maar wat is het verschil tussen board en MDF? Lees hieronder meer!


HDF vs. MDF

De dichtheid van het plaatmateriaal bepaald of een vezelplaat in de categorie HDF of MDF valt. De vezels van HDF platen zijn onder een hogere druk samengeperst dan die van MDF. Hierdoor is HDF, ook wel hardboard genoemd, sterker en dunner dan MDF. De hoge dichtheid van HDF zorgt ervoor dat dit plaatmateriaal beter tegen water kan en dat de plaat sterker is dan zijn vergelijkbare broertje 3 mm MDF.


Laat je echter niet misleiden door de naam. De hogere dichtheid ten opzichte van MDF kan namelijk misleidend overkomen. HDF is namelijk niet de betere variant van MDF; het is een alternatief product met zijn eigen productieproces, kwaliteiten en eigenschappen.


Waar HDF, door zijn hoge dichtheid, de duurzame keuze is bij decoratieve doeleinden in ruimtes met veel temperatuurverschillen of wisselende luchtvochtigheid. Is MDF het betere alternatief voor overige decoratieve en constructieve doeleinden. Ook is de MDF familie continu in ontwikkeling, waardoor dit een te overwegen alternatief is.


HDF gebruiken voor je volgende klus

Hardboard is geschikt voor decoratieve doeleinden en enkel inzetbaar voor toepassingen binnenshuis. Waar de toplaag waterafstotend is, hebben de randen van vezelplaten, zowel MDF als HDF, een zuigende werking. HDF kan dus niet ingezet worden in vochtige ruimtes.


Board wordt veelal toegepast in de meubelbouw of voor winkelinrichting. Daarnaast is het een populair plaatmateriaal voor gebruik in beursstands. Zet (hard)board niet in voor constructieve doeleinden, het materiaal is hier niet voor ontwikkeld.


De varianten van hardboard

Er zijn diverse varianten hardboard beschikbaar. Hardboard is volledig afbreekbaar, zodat de impact op het milieu beperkt is. De achterzijde van de plaat is altijd ruw.


Wil jij jouw plaatmateriaal schilderen? Ga dan voor lakboard. Dit is hardboard afgewerkt met een witte of zwarte melamine toplaag welke makkelijk te schilderen is. Daarnaast is er ook geperforeerd hardboard. Benieuwd naar de varianten welke bij ons beschikbaar zijn? Scroll snel verder daar beneden.


Hardboard klustips

Twijfel je of hardboard het juiste materiaal is voor jouw volgende klus? Bekijk wat anderen met board realiseerde en laat je inspireren door de doe-het-zelf projecten.


Alternatieven voor HDF

Is HDF niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vindt de ideale houtsoort voor jouw volgende project.

Board

Sorteren op
  • Relevantie hoog - laag
  • Relevantie laag - hoog
  • Naam A-Z
  • Naam Z-A
  • Prijs laag - hoog
  • Prijs hoog - laag
Terug
Levertijd (werkdagen) Uitleg
Beschikbare vormen Uitleg
Beschikbare afwerkingen
1 resultaten
Sorteer op:
  • Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-