Een houten tafelblad op maat maken

Houten tafelblad op maat maken? Kies je voor een massieve houten plank, steigerhout of kies je voor een plaatmateriaal zoals Underlayment Fins Vuren of OSB3? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden die er zijn. Steel de show met een zelfgemaakt cirkelvormig tafelblad of maak een tafelblad met een visgraat motief en werk het af met een mooie beits!

Het ontwerp van de tafel

Het maken van een tafelblad op maat begint bij het ontwerp. In welke stijl wil je het tafelblad maken? Wat zijn de afmetingen en heb je al duidelijk welke poten er onder het tafelblad gemonteerd gaan worden? Zelf een tafelblad maken geeft veel voldoening, maar het vraagt ook om geduld. Bereid je daarom goed voor en voorkom dat je in een later stadium voor verrassingen komt te staan.

Start met het maken van een ontwerp. Het helpt om jouw idee visueel te maken door met potlood een schets te maken. Let hierbij ook op de juiste verhoudingen, zodat er een objectief beeld ontstaat van de tafel. Ben je technisch aangelegd? Dan is het inspirerend om jouw idee om te zetten tot een 3D-ontwerp. Je kunt hiervoor van een digitaal tekenprogramma gebruikmaken zoals SketchUp of AutoCAD.

Bekijk al onze tafelbladen!

Een avondje inspiratie opdoen via Pinterest is ook altijd een goed idee. Pinterest is een digitaal prikbord waar je de mooiste en meest inspirerende meubels die je ziet op een bord kunt verzamelen door ze vast te ‘pinnen’.

Maak met behulp van een checklist jouw ontwerp af, deze vind je verderop in dit artikel!

Materiaalkeuze van het tafelblad

Het materiaal van het tafelblad is bepalend voor de sfeer van de ruimte waar hij komt te staan. Zelfs per houtsoort kun je de uitstraling van je interieur beïnvloeden. Een massief eiken tafelblad op maat, zoals een boomstam, geeft je een ander gevoel dan een tafelblad van het populaire en moderne plaatmateriaal Underlayment Fins Vuren. En oud hout dat een tweede leven krijgt als tafel, zoals planken uit een gymzaal, doet iets met de ruimte. Probeer in een paar woorden de sfeer van jouw interieur te omschrijven en bekijk dan welke houtsoort daar het beste bij past. Wij geven wat toelichting.

Bekijk al onze tafelbladen!

Tafelblad met klassieke uitstraling

Een eiken tafelblad van een boomstam is natuurlijk dé ultieme tafel die in ieder interieur volledig tot zijn recht komt, van klassiek tot modern! Aan een massief tafelblad hangt echter ook een prijskaartje en dit is niet voor iedereen weggelegd. De ‘boomstamtafel’ wordt gemaakt van de kern van een boom die op dat moment breed genoeg is om er een tafelblad van te kunnen maken. Ook heeft de boomstam al minstens drie jaar liggen drogen. Zou je dit niet doen, dan ontstaan er met de tijd scheuren in het hout door de verandering in luchtvochtigheid en temperatuur. Om toch een tafelblad te creëren met een klassieke uitstraling kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld Timmerpaneel:

Timmerpaneel

Timmerpaneel is een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is. Het is beschikbaar in grenen of vuren. Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht. Het is het een wat taaiere houtsoort, waardoor het gemakkelijk te bewerken is.
Bewerk je Timmerpaneel als tafelblad met een klassieke beits, dan creëer je zelf de gewenste uitstraling van het hout. Je kunt ook teakolie gebruiken om het tafelblad van Timmerpaneel te bewerken. Dit geeft kleur en karakter aan het Timmerpaneel en hiermee creëer je de klassieke uitstraling waar je naar op zoek bent.

Bekijk alle timmerpanelen

Tafelblad met robuuste uitstraling

Zelf een tafel maken van steigerhout is een leuke klus! Steigerhout is een blijvend populaire materiaalsoort met een robuuste uitstraling. Het kan ruw materiaal zijn en vraagt om wat achtergrondinformatie als het om de bewerking gaat.

Steigerhout

Steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Dat betekent dat de planken niet geschaafd zijn, waardoor ze een robuuste look krijgen. Ook betekent dit dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn en dat de maatvoering wat kan verschillen. Voor een echte stoere uitstraling dus!

Het is mogelijk om de ruwheid van de steigerplanken te verminderen door ze te schuren. Wel zo prettig bij een tafelblad van steigerhouten planken. Dit is alleen niet aan te raden voor de steigerplanken met een kleur, omdat je dan de kleur eraf schuurt! Als je de planken wilt schuren, gebruik dan Steigerhout of Steigerhout nagedroogd. Je kunt natuurlijk wel zelf de plank daarna nog behandelen met een steigerhoutbeits om de juiste kleur te krijgen. Zo ontstaat toch de robuuste uitstraling die een tafelblad van steigerhout hoort te hebben.

Tafelblad met moderne uitstraling

De naturel kleur van veel plaatmateriaal is momenteel een populaire interieurtrend. Het is een trend die uit Scandinavië komt, waarbij er veel wit wordt gecombineerd met licht hout en pastelkleuren. Onbehandeld hout zie je veel, maar in het geval van een tafelblad op maat is het aan te raden om het materiaal goed te behandelen. Dit zorgt voor een langere levensduur van het meubel. Kies je voor een transparante olie of lak, dan behoud je de naturel uitstraling van het materiaal en daarmee de eigentijdse sfeer. Voorbeelden van plaatmaterialen die sterk genoeg zijn voor een tafelblad:

Underlayment Fins Vuren

Underlayment is een constructieve plaat die voornamelijk wordt gebruikt als ondervloer. Daaraan dankt het ook zijn Engelse naam, maar intussen wordt de plaat voor veel meer toepassingen gebruikt. Het heeft een mooie neutrale uitstraling waardoor het ook een geliefd materiaal is voor decoratieve toepassingen, zoals meubels en werkbladen.

Underlayment Fins Vuren is een Multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins Vurenhout. Net als andere soorten Multiplex bestaat Underlayment Fins Vuren uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat zeer sterk is en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van Underlayment als tafelblad, in vergelijking met massief hout.

Bekijk alle Underlayment

OSB3

OSB is een constructief sterke plaat, die als constructieplaat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, wanden of betimmeringen. Door zijn industriële, maar natuurlijke uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels. Perfect materiaal voor een modern tafelblad! OSB wordt gemaakt van geperste houtsnippers en behoort daarom net als MDF en spaanplaat tot de familie van de vezelplaten. Bij OSB worden de meest grove houtsnippers gebruikt, die allemaal in dezelfde richting worden gelegd en vervolgens geperst. Een OSB plaat bestaat meestal uit 3 van deze lagen, waarbij de binnenste laag kruislings op de buitenste twee lagen ligt. Dit zorgt ervoor dat de plaat zeer sterk is. Om een OSB plaat te maken, wordt er bijna geen afval geproduceerd. De houtsnippers zijn in de basis al een gerecycled product. Daarom is OSB steeds populairder aan het worden en vervangt het Multiplex in veel gevallen, omdat de productie van OSB duurzamer is.

Bekijk alle OSB

Multiplex

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Door de lagen zijn de kopse kanten van Multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Prachtig als je het tafelblad vanaf de zijkant ziet! Bij multiplex is er een houtnerf te zien en dit zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling. Multiplex is een goed bewerkbare plaat en is verkrijgbaar in de soorten berken, populier, hardhout en okoumé. Multiplex Berken is perfect te gebruiken als tafelblad, kies dan voor een dikte van 40 mm. Heb je iets minder budget, ga dan voor Multiplex Populier.

Bekijk alle Multiplex

MDF

Ook kun je kiezen voor een tafelblad van MDF, maar hierbij is het noodzakelijk dat je het voorbehandelt en lakt in de gewenste kleur, want onbehandeld MDF is minder sfeervol voor een tafelblad. Kies je voor een tafelblad van MDF? Zorg dan voor een minimale dikte van 22 mm, zodat de tafel straks stevig genoeg is. MDF behoort tot de familie van de vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is: bij frezen en zagen, splintert het materiaal niet. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor het schilderen van het materiaal, goed te ontvetten.  Hoe je mooi en egaal schildert lees je in onze klustip.

MDF kun je erg strak afwerken en is een sterk materiaal. Een goede optie dus, als je op zoek bent naar een modern en strak tafelblad.

Bekijk alle MDF

De vorm; van cirkel tot driehoek

Een rond houten tafelblad is een unieke keuze! In veel woningen zie je een tafel staan met een tafelblad in de vorm van een rechthoek. Het is een praktische keuze, omdat je er gemakkelijk veel stoelen aan kwijt kunt. Maar ga je voor een eyecatcher in huis, waar iedere gast van onder de indruk is? Ga dan voor een houten tafelblad is een andere vorm. Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je heel eenvoudig hout- en plaatmateriaal in vormen en met verschillende afwerkingen. Een rond tafelblad maken is nog nooit zo eenvoudig geweest! Ook een rechthoek met afgeronde of afgeschuinde hoeken is een gaaf en eigentijds alternatief.

Ben je op zoek naar een bepaalde vorm of afwerking die niet tussen de opties staat? Laat het ons weten. Wij zijn volop in ontwikkeling en misschien is jouw verzoek aanleiding voor een nieuwe vorm in ons assortiment! Stuur een e-mail naar klantenservice@opmaatzagen.nl.

Het onderstel

Een houten tafelblad op maat maken is pas het begin. Daarna volgt het monteren van het onderstel om het tot een tafel te maken. Er zijn tal van tafelpoten beschikbaar die je kunt kiezen voor onder jouw houten tafelblad. Ga je voor metalen tafelpoten, stalen poten of een tafel met een onderstel van ijzer? Of ga je toch liever voor hout in hetzelfde materiaal als het tafelblad, of juist een stoere combi? Wij maakten eens een prullenbak van MDF Zwart V313 gecombineerd met OSB3. Erg tof. Bekijk hier het voorbeeld van deze combinatie.

En in welke vorm kies je het onderstel? Een ‘X’, een ‘U’, een vlinderpoot, een kruispoot of een klooster onderstel? En ken je de hairpin-poten zoals op de afbeelding hierboven?

Zelf een onderstel maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een onderstel maken van hout. Daar kan OPMAATZAGEN.nl je heel goed bij helpen! Kies bijvoorbeeld voor de vorm: rechthoek met afgeschuinde lange kant. Deze vorm heeft twee rechte hoeken. Bij de afgeschuinde lange kant verschillen de twee breedtematen van elkaar.

Kijk hier voor een overzicht van de vormen die wij kunnen zagen

Houten tafelblad behandelen

Een tafelblad krijgt over het algemeen veel te verduren! Een tafelblad dat onbehandeld tegen een stootje én vlekken kan is niet zo makkelijk te vinden. Welke materiaalsoort je dus ook kiest, het is aan te raden om het te behandelen met een olie, beits of lak. Wil je de oorspronkelijke kleur van het materiaal behouden? Kies dan voor een transparante variant.

Checklist voor een perfect houten tafelblad

Heb je genoeg informatie om zelf een houten tafelblad op maat te maken? Neem deze checklist nog even door voordat je begint met het bestellen van het hout of plaatmateriaal.

  1. Ben je zeker van het ontwerp?
  2. Wat zijn de afmetingen van het houten tafelblad? Heb je gecontroleerd of deze afmeting ook past in jouw interieur? Het helpt om een schets van de ruimte te maken en de meubels in verhouding na te maken. Het is even knippen en plakken, maar zo kun je schuiven met de meubels. Je ziet dan direct of de afmeting van het tafelblad past tussen de andere meubels van jouw interieur.
  3. Heb je aanvullende accessoires nodig om het hout van het tafelblad aan elkaar te bevestigen? Zoals schroeven of houtlijm?
  4. Wat voor onderstel ga je onder het tafelblad bevestigen? Ga je het onderstel zelf maken van hout? Kan deze constructie het gewicht van het tafelblad aan?
  5. Heb je een adres gevonden die de gewenste tafelpoten verkoopt als je ze niet zelf gaat maken? Passen deze in verhouding onder het tafelblad dat je hebt gemaakt of laat maken?
  6. Waarmee ga je het houten tafelblad behandelen om de levensduur van het meubel te verlengen?

Heb je over alle punten goed nagedacht? Dan ben je klaar voor de volgende stap!

Klik hier om het materiaal te bestellen!