Zelf boeidelen op maat maken

Zijn de boeidelen of windveren op je woning, schuur of tuinhuis aan vervanging toe? Je kunt deze dakrandafwerking eenvoudig zelf vervangen. Het is wel zo handig om je boeidelen perfect op maat te bestellen bij OPMAATZAGEN.nl. Dat scheelt je in elk geval het nodige zaagwerk! Lees in dit artikel hoe je zelf boeidelen kunt maken. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf boeidelen op maat

Boeidelen of windveren zijn een belangrijk onderdeel van je dakrandafwerking en dienen ter bescherming van je dak. Maar, het kan natuurlijk gebeuren dat een boeideel slijt of gaat rotten, bijvoorbeeld na een lekkage. Dan wordt het tijd om de boeidelen te vervangen. Een mooie, budgetvriendelijke manier om dat te doen is door zelf boeidelen op maat te maken. 

Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je eenvoudig Multiplex Okoumé Watervast, precies op de maat die je nodig hebt. Deze houtsoort is ideaal voor het vervangen van je boeidelen. 

Boeiboorden schuur en goot door marissa

Welke spullen heb je nodig om boeidelen op maat te maken

Voordat je aan je project begint, is het handig om de volgende spullen klaar te leggen. 

  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren in de boeidelen
  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: om een tekening te maken van je project
  • Grondverf, randsealer, lak of ander afwerkingsmiddel: de meeste houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden
  • Schroeven of spijkers: hiermee bevestig je de boeidelen aan je huis, schuur of tuinhuis
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Vulmiddel: om de ontstane gaten van het schroeven of spijkeren op te vullen - gebruik overschilderbaar vulmiddel 
  • Rolmaat of duimstok: om alles goed in te meten en boeiboorden met de juiste maat bij ons te bestellen 
  • Freesmachine: alleen nodig als je de boeidelen op een specifieke manier wilt afwerken

Hoe maak je een tekening voor boeidelen

Het is niet erg ingewikkeld om een schets te maken voor je boeidelen. Een schets maak je gewoon met ruitjespapier, een liniaal en een gummetje. Zorg dat je precies weet op welke maat je de nieuwe boeidelen moet gaan bestellen. 

Het juist inmeten van het project is dus cruciaal. Om je daarbij te helpen hebben we de volgende tips voor het inmeten
voor je. 

Ben je wat meer digitaal aangelegd, dan kun je online programma’s zoals SketchUp of FreeCAD gebruiken. Houd er in je ontwerp rekening mee dat je altijd een paar millimeter speling tussen verschillende boeidelen laat. Zo kan het hout nog werken. 

Tip: bestel je meerdere boeidelen in onze webshop? Geef dan elk boord een kenmerk mee. Dan hoef je thuis niet meer te puzzelen en kun je snel beginnen aan het afwerken en monteren van je boeidelen. 

Hoe bereid je het plaatsen van nieuwe boeidelen voor

Voordat je nieuwe boeidelen gaat plaatsen, moet je weten of het regelwerk onder de oude materialen nog in orde is. Daarom schroef je de oude boeidelen weg en controleer je of het hout eronder niet is gaan rotten. Als dat wel het geval is, zul je eerst nieuw regelwerk moeten plaatsen. Regelwerk achter de boeidelen is noodzakelijk voor ventilatie. 

Welk materiaal gebruik je voor boeidelen 

Voor boeidelen op maat is één materiaal bij uitstek geschikt: Multiplex Okoumé Watervast.

Multiplex Okoumé Watervast

Multiplex Okoumé Watervast is de multiplex-variant die bestand is tegen vocht en daardoor zo goed als boeiboord te gebruiken is. Deze plaat bestaat uit meerdere lagen multiplex berken die met elkaar verlijmd zijn met een watervaste lijm. 

Multiplex is opgebouwd uit verschillende fineerlagen. Deze lagen worden kruisling op elkaar verlijmd. Dit leidt tot een stabiele plaat met een fraaie rand die prima in het zicht kan blijven zitten. Bovendien is multiplex erg geschikt voor horizontale toepassingen: perfect voor boeidelen dus! Een goede dikte voor een boeiboord van Multiplex Okoumé Watervast is 18 mm of 22 mm. 

Hoe bevestig je boeidelen

Boeidelen bevestig je op het regelwerk aan je huis, schuur, garage of tuinhuis. Boeiboorden worden meestal bevestigd met schroeven of met een combinatie van spijkers en een watervaste lijm. Gebruik in elk geval RVS schroeven of spijkers, die gaan niet roesten in het vochtige buitenklimaat. 

Het is verstandig om multiplex boeidelen voor het schroeven voor te boren. Hierbij adviseren wij je een boor met centreerpunt te gebruiken. Zo glijd de boor niet weg en komt het gat op precies het juiste punt. 

De schuur opknappen

Hoe werk je boeidelen af

De materialen die je bij OPMAATZAGEN.nl bestelt, moeten in de meeste gevallen nog behandeld worden. Dat gaat ook zeker op voor het veel gebruikte hout voor boeidelen: Multiplex Okoumé Watervast. De panelen moeten eerst gegrond worden en daarna één of meerdere malen afgelakt. Je kunt het jezelf iets makkelijker maken door Multiplex Okoumé Watervast wit gegrond te bestellen. Verder kun je er natuurlijk voor kiezen om je boeidelen een karakteristiek uiterlijk te geven. Dat kan bijvoorbeeld door er een sleuf in te frezen, zoals klusser Milou heeft gedaan met de boeiboorden voor een jaren ‘30 woning. Tot slot raden we je aan om de schroef- of spijkergaten op te vullen met een overschilderbare filler.

Tip: kies bij het bestellen van je plaatmateriaal voor een afgeronde hoek, daarop hecht de verf beter. 

Boeiboorden jaren 30 woning door milou

Voorbeelden van boeidelen gemaakt door onze klussers

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw klus? Onze klussers gingen je voor en deelden hun resultaten met ons. 

Budgetvriendelijke windveren 

Klusser Eric wilde niet te veel geld kwijt zijn aan zijn nieuwe windveren en besloot ze daarom zelf te monteren. Wij kunnen windveren overigens voor je in verstek zagen. Dat scheelt jou weer werk!

Budgetvriendelijke windveren van okoume multiplex gegrond door Eric

Boeiboord op een dakkapel 

Om het boeiboord op de dakkapel te vervangen, bestelde klusser Geert een mooi stuk Multiplex Okoumé Watervast bij OPMAATZAGEN.nl. 

Nieuw boeiboord voor dakkapel

Nieuw boeideel op de garage 

Ook op de garage vind je boeidelen. Klusser Chris bestelde ze bij OPMAATZAGEN.nl en lakte ze netjes af. 

Boeiboord van de garage vernieuwen met multiplex

Boeiboord renovatie 

Bij klusser Koen was het boeiboord op de overkapping rot. Gelukkig was het regelwerk erachter nog goed en hoefde hij alleen nieuw plaatmateriaal te laten thuisbezorgen. 

Boeiboord renovatie

Overkapping met boeidelen

Ook een mooie tuinoverkapping heeft boeidelen nodig. Omdat klusser Prewesh ze niet zelf kon vervoeren, schakelde hij OPMAATZAGEN.nl in. Slim gedaan!

Overkapping met boeidelen

Nieuwe boeidelen voor de schuur

Klusser Ad kon niet uit de voeten met de standaard diktes voor boeidelen die hij op internet vond. Gelukkig kwam hij er met OPMAATZAGEN.nl wel uit en kon hij de boeidelen op de schuur zelf vervangen. 

doe het zelf boeiedelen

Aan de slag met je eigen boeidelen op maat

Met de tips en adviezen in dit artikel moet het je lukken om zelf de boeidelen te vervangen. Bij ons kun je in elk geval terecht voor perfect op maat gezaagd Multiplex Okoumé Watervast, gegrond of ongegrond. Dat scheelt jou een hoop gesjouw en het nodige zaagwerk. 

Veel succes met het zelf maken van je nieuwe boeidelen!

Bekijk ons hele assortiment