Vuren Timmerpaneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Vuren Timmerpaneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Werkt minder dan massief houten planken
  • Gemakkelijk te lakken en/of beitsen
  • Warme, neutrale uitstraling
  • Vlak en gebruiksklaar oppervlak
  • Dit hout werkt; planken kunnen kromtrekken
  • Alleen voor horizontale toepassingen
  • Harshoudende houtsoort. Er kan hars op het paneel voorkomen

Beschrijving

Vurenhout is door zijn lichte gewicht geschikt voor vele doeleinden. Zo komt deze houtsoort vaak terug in tafels, kasten, boekenplanken en TV-meubels. Je kan er gemakkelijk een meubel mee opknappen, zoals het vervangen van een tafel- of bureaublad. Zijn natuurlijke en warme uitstraling geeft charme aan elk interieur.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)630
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B
Dikte18 mm, 28 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantVuren Timmerpaneel
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagFins vuren
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
KeurmerkFSC® mix 70%
PlaatopbouwGevingerlaste lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Timmerpaneel vuren platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagde timmerpaneel vuren gemakkelijk online. Massieve timmerpanelen kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

Massief vuren timmerpaneel: wat is het?

Vuren is een zeer populair plaatmateriaal in ons assortiment. De stoere en natuurlijke uitstraling maakt dat de keuze al snel richting deze vuren panelen gaat. Massief vuren is geelachtig van kleur en met de afwisseling van kleine en grotere noesten maakt dit het een onbevangen houtsoort. In vergelijking met grenenhout is vuren lichter van kleur. De ideale houtsoort voor het maken van meubels in Scandinavische stijl. Vuren is ten opzichte van andere massieve panelen in ons assortiment relatief kleurvast. Het massieve plaatmateriaal is opgebouwd uit lamellen. Lamellen zijn kleine houten planken die volledig bestaan uit puur hout. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen samengevoegd tot één grote plaat. Dit leidt tot een zeer stevige en sterke plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding.

Hout kan opgedeeld worden in de categorie hardhout en zacht hout. Hardhout is afkomstig van loofbomen en zacht hout van naaldbomen. Vurenhout is een lichtgekleurde naaldhoutsoort. Naaldhout, met andere woorden zacht hout, is relatief minder sterk dan hardhout. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is.

De vuren timmerpanelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus het uiterlijk van de boven- en onderzijde van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit die een houtsoort kan hebben, hierbij is de plaat bijna noestvrij. De onderkant heeft zichtkwaliteit B, wat betekent dat de onderkant een wat grover uiterlijk kan hebben.

Om tot een massieve houten vurenpaneel te komen worden er kleine plankjes gezaagd van het hout (lamellen), deze worden vervolgens doorgaand verlijmd. Dit betekent dat de lamellen met een platte kant tegen elkaar verlijmd worden, zonder specifieke verbinder. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen verlijmd tot één grote plaat. Dit leidt tot een lange en brede plaat die uit verschillende lamellen bestaat.

Het resultaat is een massieve houten plaat die zichtbaar is opgebouwd uit meerdere kleine plankjes. Deze lamellen lopen in de lengterichting van de plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat betekent dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Kwaliteitsaanduiding bij timmerpaneel

Timmerpaneel is er in verschillende kwaliteiten. Dat betekent niet dat de plaat meer of minder sterk is, het duidt de kwaliteit van het aanzicht van de plaat aan. De kwaliteit kan je vinden in de producteigenschappen. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

Beschikbare diktes timmerpaneel vuren

De beschikbare diktes kies je gemakkelijk via de product configurator. Wij hebben deze dikte(s) beschikbaar: 18 mm, 28 mm en 40 mm.

Bewerken van timmerpaneel vuren

Timmerpaneel vuren is gemakkelijk te monteren, door het te verlijmen. Werk vurenhout ook af met een blanke lak, vernis of een beits. Door zijn zachte structuur is deze houtsoort stootgevoelig. Schuur massief plaatmateriaal altijd eerst op met een fijne korrel, voordat je er mee aan de slag gaat. Het opschuren van vuren timmerpaneel zorgt voor een mooi eindresultaat, zo komen de details van de tekening nog meer naar voren. Wat ten goede komt van de robuuste, stoere plaat.

Het afwerken van het timmerpaneel versterkt de bescherming en daarbij de vochtwerende eigenschappen van het materiaal. Zoals alle massieve panelen kan ook vuren timmerpaneel gaan werken onder wisselende temperaturen en vochtige omstandigheden. Mocht je het materiaal willen zagen of frezen, houd er dan rekening mee dat het kan gaan splinteren. Gebruik bij het monteren van de platen schroeven met een lange schroefdraad en brede diameter om splijten zoveel mogelijk te vermijden. Tenslotte raden wij aan om voor het verbinden met metaal uitsluitend RVS te gebruiken, dit om verkleuring op het hout te voorkomen.

Vurenhout is door zijn lichte gewicht geschikt voor vele doeleinden. Zo komt deze houtsoort vaak terug in tafels, kasten, boekenplanken en TV-meubels. Je kan er gemakkelijk een meubel mee opknappen, zoals het vervangen van een tafel- of bureaublad. Zijn natuurlijke en warme uitstraling geeft charme aan elk interieur.

Alternatieven voor vuren timmerpaneel

Is timmerpaneel vuren toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Bekijk ook hier onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

Bitset 31-delig

Bitset 31-delig

34,96

p/stuk

Houtspiraalboor 4x40mm

Houtspiraalboor 4x40mm

4,38

p/stuk

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten