Zelf een terrarium maken

Wil je zelf een terrarium maken? Of ben je op zoek naar inspiratie voor een ander dierenverblijf of dieren-gerelateerde DIY projecten? In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een terrarium maakt. Ook delen we inspiratie van andere dierenverblijven, gemaakt door onze klussers, met je. 
 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een terrarium?

Een terrarium van hout maken komt in principe neer op het bouwen van een gesloten bak, eventueel met een kastruimte eromheen. Uiteraard is het slim om op voorhand precies te bedenken wat je met het terrarium wilt doen. Komen er dieren in te leven? Wordt het terrarium erg vochtig? Houd daar dan rekening mee bij de keuze van je materiaalsoorten, maar ook bij het kiezen voor verlichting- en verwarmingselementen. 

Omdat je in een terrarium wilt kijken, maak je de voorkant van glas of kunststof. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kunststof schuifwand, zodat je het terrarium op die manier eenvoudig kunt openen. 

Het houtmateriaal voor je terrarium bestel je eenvoudig bij OPMAATZAGEN.nl. Bij ons vind je namelijk een uitgebreid assortiment houtmaterialen, bestaande uit bijvoorbeeld MDF, multiplex, triplex, OSB en meer. Wij zagen dit hout ook precies voor je op maat (indien gewenst in verstek) en bezorgen het snel bij je thuis. Dat bespaart jou een hoop zaagwerk en scheelt je bergen zaagsel. 

Verderop in dit artikel delen we ook een aantal DIY projecten van onze klussers met je. Dat zijn niet alleen terraria, daar zitten ook andere dierenverblijven en dierengerelateerde projecten tussen. Bekijk die projecten op je gemak en laat je erdoor inspireren!

Welke spullen heb je nodig om een terrarium op maat te maken?

Als je een terrarium gaat maken, heb je een aantal spullen nodig. Denk aan de volgende materialen en gereedschappen: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van het terrarium
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Grondverf en lak: vrijwel alle houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Schroeven en pluggen: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden
  • Houtvuller, plamuur: om de schroefgaten netjes weg te werken

Bedenk van tevoren welke materialen jij voor jouw klus wel en niet nodig hebt. Heb je nog niet alles in huis? Bekijk ook de accessoires die je bij je project mee kunt bestellen.

Waarvoor gebruik je het terrarium?

Het doel van het terrarium bepaalt voor een groot deel waaraan jouw project moet voldoen. Ga je voor een terrarium met een gematigd klimaat, een woestijnklimaat, een tropisch klimaat of een moerasklimaat? 

In het geval van een zeer vochtig klimaat kun je als materiaalsoort waarschijnlijk het beste voor kunststof kiezen. Een minder vochtig terrarium kan prima gerealiseerd worden met een (vochtwerende) houtsoort. 

Zodra je helder hebt wat het klimaat wordt in jouw terrarium, kun je aan de slag met een tekening.

Hoe maak je een tekening of schets voor een terrarium

Voordat je begint maak je een nauwkeurige tekening van je terrarium. Hoe groot moet de bak precies worden? Wil je dieren in het terrarium houden? Zorg dan dat je voldoende leefruimte voor de dieren realiseert. 

Zorg ook voor opstaande randen aan de voorkant, zodat je de bodem goed kunt vullen met zand en bijvoorbeeld grind of kiezels. 

Tijdens het maken van de tekening zorg je dat je gedachten precies op papier zet. Zo denk je je ideeën goed uit en weet je precies welke materialen je allemaal nodig hebt voor dit DIY project. 

Je maakt een tekening op een stuk papier, met potlood, liniaal en een gummetje. Ook kun je een 3D programma, zoals SketchUp of FreeCAD, gebruiken. 

Het resultaat is een nauwkeurige tekening, met daarin alle maatvoeringen en de benodigde materialen. Denk er ook aan dat je intekent op welke plekken schroefgaten en bijvoorbeeld rails voor schuifdeurtjes moeten komen. 

Met deze tekening in de hand kun je alle plaatmaterialen precies op maat bij OPMAATZAGEN.nl bestellen. 

Tip: geef elke plank een uniek kenmerk mee in ons bestelproces. Zo weet je precies welke plaat op welke plek gemonteerd moet worden, nadat het hout bij je thuis is bezorgd.

Hoe maak je verlichting in een terrarium

Onderzoek vooraf goed welke soort verlichting je nodig hebt in je terrarium, zoals TL buizen of PL lampen. Dit is afhankelijk van de soort dieren en planten die je in je terrarium wilt gaan huisvesten. 

Vervolgens bekijk je goed hoe je deze verlichting in het terrarium kunt bevestigen. Hiervoor kan het handig zijn een opening in het plaatmateriaal te zagen met een gatenzaag, waarin je verlichting kunt bevestigen of waardoor je bijvoorbeeld bekabeling kunt laten weglopen.

Hoe maak je verwarming in een terrarium

Wil je je terrarium verwarmen? Daar zijn verschillende opties voor, zoals warmtematten, verwarmde verlichting of warmtekabels. Onderzoek goed welke soort verwarming het beste is voor jouw terrarium en voor de dieren die je erin wilt houden. 

Voor het bevestigen van de verwarming is het raadzaam de kabels netjes te laten weglopen, door bijvoorbeeld met een gatenzaag een gat in het plaatmateriaal te maken. 

Zorg dat er in een terrarium met dieren geen elektriciteitskabels door het terrarium lopen.

Hoe maak je deurtjes in een terrariumkast

Wil je je terrarium ombouwen met een mooie kast, dan kun je daar nette deurtjes in maken. Zorg dat je op voorhand precies de binnenmaat van de kast hebt opgemeten en neem daar 1 of 2 mm speling op. Die maten gebruik je om deurtjes precies op maat bij OPMAATZAGEN.nl te bestellen. 

Vervolgens kun je met een mal de scharnieren op de deurtjes aftekenen en deze bevestigen met schroeven. Op de buitenzijde van de deurtjes kun je naar eigen smaak greepjes bevestigen.

Welk hout gebruik je voor een terrarium

Indien je een vochtig terrarium gaat maken, kun je het beste kiezen voor een vochtwerende houtsoort. Denk dan bijvoorbeeld aan vochtwerend MDF. 

Je kunt het hout natuurlijk ook zelf bewerken, met een goede lak of vernis, om het hout vochtwerend te maken.

MDF

MDF-platen zijn ideaal voor terraria, omdat ze makkelijk te bewerken zijn. MDF splintert niet en je kunt het afwerken met een grondlaag en een toplaag naar keuze. MDF bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. MDF is er ook in een lakdragende en een vochtwerende variant.

Multiplex

Multiplex platen staan bekend om hun constructieve doeleinden en zijn daarmee erg geschikt om een stevige terrariumconstructie te maken. Multiplex is veelzijdig, sterk en makkelijk te bewerken. Je bestelt dit materiaal eenvoudig bij OPMAATZAGEN.nl, tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en met gemak thuisbezorgd.

OSB

Voor een meer gewaagde look kun je kiezen voor een industriële ogende houtsoort met veel karakter: OSB. OSB is een vezelplaat die uit verlijmde houtsplinters bestaat. Dit plaatmateriaal wordt steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen en kan dus ook prima dienst doen als materiaal voor een terrarium.

Voorbeelden van terraria van onze klussers

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw eigen terrarium? Bekijk hier de voorbeelden die onze klussers hebben gemaakt.

Terrarium van OSB

Klusser Ralf maakte dit gave terrarium van OSB. Inclusief handig workstation om al zijn dierenbenodigdheden in kwijt te kunnen en om diverse werkzaamheden uit te voeren. Hij heeft er zelfs een uitschuifbare werktafel in gemaakt. Knap gedaan en erg praktisch!

Op maat gemaakte terrarium kast van OSB, door Ralf

Terrarium van multiplex

Reptielenliefhebber en klusser Anthony maakte dit terrarium van multiplex. Hij gebruikte een schuifpaneel van glas voor de voorzijde.

Reptielenliefhebber Anthony maakte dit terrarium op maat

Inspiratie van andere dierenprojecten door onze klussers

Ben jij op zoek naar inspiratie voor andere, dierengerelateerde DIY projecten? Ook daarvoor hebben we een berg inspiratie klaargezet. Bekijk het hieronder!

Wandmeubel met kattenbak

Een wandmeubel waarin je kunt werken én waar ook de kattenbak een plek in heeft: klusser Sam bedacht het én maakte van op maat gezaagd multiplex berken.

Multifunctioneel wandmeubel met zit-sta werkplek én kattenbak, door Sam

Hondentafel en tuinkussen opbergkast

Om de puppy goed te kunnen verzorgen en de tuinkussens op te bergen, bedacht klusser Jacob deze hondentafel van betonplex. Een slimme combinatie!

Hondentafel en tuinkussen opbergkast, door Jacobi

Aquariummeubel met kattenbak

We twijfelen of het slim is om de kattenbak onder het aquarium te zetten, maar klusser Artuur durft het gewoon aan. We zijn benieuwd of hij al zijn vissen nog heeft.

Aquariummeubel met kattenbak eronder, door Artuur

Kattenboom of klimpaal van MDF

Een kat moet kunnen klimmen. Maar, ook uitrusten en ravotten behoort tot de dagelijkse bezigheden van een kat. Daarom maakte klusser J.J. deze klimpaal van op maat gezaagd MDF.

Geluidsdichte aquariumkast

Het aquarium van klusser Vasilis maakte nogal wat herrie. Daarom heeft hij er een geluidsdichte kast onder gemaakt. Hoe hij dat precies aangepakt heeft, lees je bij het project.

Geluidsdichte aquariumkast van MDF blank, door Vasilis

Hondenbak voor driewielfiets

Klusser Ellis gaat er graag samen met haar hond op uit. Daarom maakte ze deze hondenbak voor achterop haar driewielfiets. Het gebruikte betonplex is stevig en kan tegen de buitenlucht. Veel veilige kilometers gewenst, Ellis!

Op maat gemaakte bak voor hond van betonplex voor driewielfiets, door Ellis

Gerenoveerd konijnenhok of kippenhok

Zo’n oud, vervallen konijnenhok: het is geen gezicht. Zo dacht klusser Niels en dus besloot hij het hok grondig te renoveren met behulp van het nodige op maat gezaagde betonplex.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met een kippenhok.

Konijnenhok renovatie met weerbestendig betonplex, door Niels

Eet- en drinkbar voor de hond

Een eet- en drinkbar voor de hond, gemaakt van plywood. Dat idee had klusser Birgit en ze heeft er een heel stijlvol geheel van gemaakt!

Zelfgemaakte multiplex eetbar/hondendrinker van Birgit

Caviahok met verlichting

Een beetje een cavia woont in stijl. Tenminste, die van klusser Mariella wel. Ze bouwde een caviahok van MDF in een mooie L-vorm, inclusief verlichting.

Konijnenhok op hoogte van Okoumé

Klusser Roy maakte een dubbel konijnenhok op hoogte. Hij gebruikte verschillende houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl, waaronder Okoumé watervast en Betonplex antislip. Zo zitten de konijnen van Roy voorlopig goed!

Zelfgemaakt dubbel konijnenhok op hoogte, door Kim en Roy

Ga aan de slag met jouw terrarium op maat

In dit artikel hebben we je uitgelegd waar je op moet letten als je zelf aan de slag gaat met een terrarium. Ook hebben we de nodige inspiratie met je gedeeld voor andere dierenverblijven. 

Voor het hout voor deze klus kun je natuurlijk terecht bij OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen het hout perfect voor je op maat en bezorgen het snel bij je thuis. 

Veel plezier met het maken van je terrarium (of ander dierenverblijf) op maat! 

Bekijk ons assortiment