Mahonie Timmerpaneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Mahonie Timmerpaneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Luxe, warme uitstraling
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Verkleurd op den duur naar warme, donkerbruine uitstraling
  • Natuurlijk hout; kan kromtrekken
  • Natuurlijk hout; verkleurd zonder behandeling
  • Alleen voor gebruik binnenshuis
  • Oppassen met ijzer, kan verkleuren

Beschrijving

Massief mahoniehout is een roze- tot rood bruine plaat met een natuurlijk warme uitstraling. De houtstructuur is duidelijk zichtbaar, waardoor je een natuurlijke uitstraling in huis haalt met dit materiaal. Mahoniehout is goed te bewerken. Wel is voorboren en het gebruik van RVS schroeven aan te raden. Dit materiaal is opgebouwd uit gevingerlaste lamellen die aan elkaar verlijmd zijn voor een massief resultaat.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B
Dikte26 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantMahonie Timmerpaneel
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagMahonie
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
PlaatopbouwGevingerlaste lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Massief mahonie timmerpaneel online op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief mahonie timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Massief mahonie timmerpaneel: wat is het?

Mahoniehout is een tropische hardhoutsoort, afkomstig uit Afrika, en wordt daarom veel ingezet in luxe jachten. De tekening van het hout is vrij recht, maar soms ook kruisdradig. Wanneer je het hout goed behandelt gaat het jarenlang mee. Mahoniehout heeft een rozerode kleur die over tijd verkleurd naar een warme, rood bruine uitstraling. Het hout heeft een mooie goudachtige uitstraling, hierdoor wordt het vaak ingezet om een luxe en klassieke uitstraling te creëren. Mahoniehouten platen worden ook wel Mahonie meubel- of timmerpaneel genoemd, hoewel het niet standaard is afgewerkt aan de kopse kanten. Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Onze massieve timmerpanelen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

De massieve mahonie panelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus de boven- en onderzijde uiterlijk van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit die een houtsoort kan hebben, hierbij is de plaat bijna noestvrij. De onderkant heeft zichtkwaliteit B, wat ervoor zorgt dat de onderkant een wat grover uiterlijk kan hebben. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

 

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

 

Het massieve plaatmateriaal is opgebouwd uit lamellen. Lamellen zijn kleine houten planken die volledig bestaan uit puur hout. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen samengevoegd tot één grote plaat. Dit leidt tot een zeer stevige en sterke plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat betekent dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief mahonie timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 26 mm en 40 mm.

Bewerken van massief mahonie timmerpaneel

Mahoniehout is gemakkelijk te bewerken. Wel is het goed om rekening te houden met de kruisdradige structuur tijdens het bewerken. Gebruik daarvoor scherp gereedschap en boor het hout voor wanneer je dit gaat monteren. Wanneer je het plaatmateriaal in huis hebt, raden wij aan deze eerst te schuren met een fijne korrel (minimaal 180), zodat de echte kleur van het hout tevoorschijn komt. Gebruik Rvs-schroeven in plaats van ijzer bij het verbinden met metaal, dit om verkleuring van het hout te voorkomen.

Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Behandel de plaat met een lak of vernis, zo heb het langste plezier van je plaatmateriaal. Lees hier alle verwerkingsvoorschriften van timmerpaneel.

Specifieke toepassingen van massief mahonie timmerpaneel

Mahoniehout is matig duurzaam. Door zijn sjieke uitstraling wordt mahoniehout vaak toegepast in het interieur van luxe jachten. Het materiaal is ook in te zetten voor meubels als tafels, bureaus, dressoirs en wandplanken.

Alternatieven voor mahonie timmerpaneel

Is Mahoniehout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant van massief met een lichte Scandinavische uitstraling? Ga dan voor massief essen timmerpanelen of massief esdoorn timmerpanelen. Bekijk hier onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten