Betonlook platen van MDF maken

Betonlook platen zijn karakteristiek en dragen bij aan de sfeer in jouw interieur of exterieur. Gebruik MDF platen als basis en bewerk het MDF met een Betonlook verf. Zo creëer je binnen een handomdraai een tof meubel voor relatief weinig geld. Ga jij bijvoorbeeld voor een vensterbank of badkamermeubel van betonlook platen? Lees hoe je dit kunt aanpakken!

Betonlook MDF platen

Ben je op zoek naar een betonlook meubel in jouw woon- of slaapkamer, voor de badkamer of voor buiten? De locatie bepaalt welk soort MDF je het beste kunt gebruiken. Voor de badkamer heb je een MDF-soort nodig dat mooi blijft in vochtige ruimtes. Wil je jouw tuin of veranda aanvullen met een betonlook plaat of meubel, dan is watervast MDF de beste keus. Wij geven je een overzicht van de verschillende soorten MDF die we in ons assortiment hebben. Bij OPMAATZAGEN.nl zagen we de platen in ieder gewenst formaat. Zo kun je zelfs in vormen laten zagen of kiezen voor een randafwerking.

Bekijk alle MDF platen

Wat is MDF

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten gebruikt kan worden. MDF behoort tot de familie van de vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is: bij frezen en zagen, splintert het materiaal niet. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor het schilderen van het materiaal, goed te ontvetten.

MDF Blank

MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen vanwege het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. Het heeft nog geen verdere afwerking gekregen en kan daardoor volledig naar eigen wens worden behandeld. Het kan dus ook gemakkelijk met een betonlook verf of beton ciré bewerkt worden. MDF Blank is in veel verschillende diktes beschikbaar en zo is er voor iedereen wel een passende plaat te vinden.

Bestel MDF Blank op maat!

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van het werken van het materiaal er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van onder andere meubels voor binnen die je wilt schilderen met bijvoorbeeld een betonlook verf.

Bestel MDF Lakdraag op maat!

MDF Gegrond

MDF Gegrond is aan beide zijden voorzien van een grondlaag waardoor je direct kan beginnen met schilderen of lakken. De zuigende werking van MDF wordt door de grondlaag ook verminderd. Het is dus zeer geschikt voor het maken van onder andere meubels voor binnen die je wilt bewerken en een betonlook wilt geven. Bij MDF Lakdraag is de toplaag erop geperst in plaats van een grondlaag die erop is gespoten, zoals bij MDF Gegrond. MDF Gegrond voelt stroef aan en heeft het een lichtgrijze kleur. MDF Lakdraag is witter van kleur en voelt gladder aan.

Bestel MDF Gegrond op maat!

MDF Vochtwerend V313

MDF Vochtwerend is de beste keuze voor projecten binnenshuis in ietwat vochtige ruimtes zoals de badkamer en eventueel de keuken. Bij MDF vochtwerend is er een speciale, watervaste lijmsoort gebruikt om de vochtwerende eigenschappen te versterken. Net als MDF Blank is het belangrijk om het materiaal goed te gronden voordat je het bewerkt, zo wordt de verf minder opgezogen én versterk je de vochtwerende eigenschappen van het materiaal.

MDF Exterieur

MDF Exterieur is de beste keuze voor projecten buitenshuis. Bij MDF Exterieur is hierbij een speciale, watervaste, lijmsoort gebruikt, zijn de houtvezels gemodificeerd voor extra watervastheid én is het onder hogere druk geperst dan bij andere soorten MDF. Dit proces maakt dat het materiaal bestand is tegen invloeden van buitenaf. Het behandelen van MDF Exterieur is erg belangrijk voor de watervastheid. Dit doe je door het materiaal eerst te gronden en vervolgens af te lakken met een lak die geschikt is voor toepassingen buitenshuis. De kopse kanten kunnen het beste behandeld worden met randsealer voordat je ze gaat gronden.

Wil je alle details weten over de verschillende soorten MDF? Kijk die video hieronder voor text en uitleg. Bekijk hier voor een volledig overzicht van ons aanbod aan MDF.

Betonlook platen maken

Met alleen een plaat MDF, gezaagd in het juiste formaat ben je er nog niet. De afwerking met een betonlook verf of beton ciré zorgt voor het gewenste betonlook effect. Om betonlook platen te maken, bijvoorbeeld voor een wandafwerking, volg je een aantal stappen. Te beginnen met het vinden van de betonlook verf in de juiste kleurtoon. Je vindt verschillende varianten verf online.

MDF dien je goed voor te behandelen, voordat je het gaat bewerken met betonlook verf. Ontvetten, een grondlaag aanbrengen, schuren, schilderen etc. Dit proces is per MDF soort verschillend. Kijk voor de specifieke behandelmethode naar de beschrijving op de verpakking van de verf en bij de productinformatie op onze website bij de verschillende soorten MDF. Zo weet je precies wat je te doen staat voor een mooi eindresultaat.

Inspiratie betonlook salontafel

Klanten van OPMAATZAGEN.nl maken de mooiste meubels! Zo maakte René een salontafel van MDF Blank. Hij liet drie platen MDF van 22 mm in een cirkel zagen en had het materiaal binnen een paar dagen in huis. Hij bevestigde de platen op elkaar en bewerkte het materiaal met beton ciré en plaatste er een stalen voet onder. En het resultaat mag er zijn!

Het eindresultaat

We wensen je veel succes met jouw klus! Deel je het resultaat met ons? Vinden we leuk! Stuur het naar marketing@opmaatzagen.nl.

Beeld credits: Rene

Bekijk ons assortiment