Zo maak je een houten tijdschriftenrek

Ben je op zoek naar een houten tijdschriftenrek dat je eenvoudig zelf kunt maken? Dan ben je bij OPMAATZAGEN.nl aan het goede adres. Bij ons bestel je het hout namelijk direct op maat en binnen enkele dagen ontvang je het op de millimeter nauwkeurig gezaagde materiaal thuisbezorgd. Dat is écht handig! Zo kun jij direct beginnen met het in elkaar zetten van het tijdschriftenrek. Met dit stappenplan weet je wat je te doen staat!

Stappenplan houten tijdschriftenrek zelf maken

Weet je al precies hoe het tijdschriftenrek er uit moet komen te zien? Er zijn online talloze varianten te vinden, maar welke past het beste bij jouw interieur? Dit hangt af van het materiaal, de ruimte waarin het tijdschriftenrek komt te staan én natuurlijk jouw woonstijl. Als je het rek in een openbare ruimte plaatst, bijvoorbeeld in een wachtkamer bij de tandarts, is het ook belangrijk dat het past bij de stijl van de ruimte.

Stap 1: Kies het materiaal

Het materiaal van het tijdschriftenrek kan variëren van MDF tot steigerhout en van multiplex tot timmerpaneel. Elk hout of plaatmateriaal heeft zo zijn eigen kenmerken, waarmee je het tijdschriftenrek helemaal uniek kunt maken. Wij lichten de verschillende opties even toe, zodat jij een gerichte keuze kunt maken. We hebben een top 5 opgesteld met de populairste materialen voor een tijdschriftenrek.

Bekijk ons assortiment!

Top 5 materialen tijdschriftenrek:

1. Multiplex interieur Populier

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex wordt momenteel veel gebruikt in interieurs vanwege de lichte houtkleur, de houtnerf en de natuurlijke uitstraling. Multiplex Interieur Populier is de lichtgewicht variant van multiplex. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden.

Je kunt multiplex onbehandeld gebruiken of met een transparante lak afwerken. Zo blijft het materiaal langer mooi en krijgt vuil geen kans om zich te hechten.
Je kunt er ook voor kiezen om het multiplex te schilderen, met uitzondering van de kopse kanten. Dit geeft het tijdschriftenrek een speciale uitstraling, omdat de kopse kanten van multiplex erg mooi zijn om te zien. Gebruik in dit geval Multiplex Interieur Populier Gegrond. Bij deze variant is er op het multiplex al een grondlaag geperst, waardoor je direct kunt beginnen met schilderen.

2. Underlayment Fins Vuren

Underlayment Fins Vuren is vergelijkbaar met underlayment, alleen is Underlayment Fins Vuren van een betere kwaliteit. Door deze goede zichtkwaliteit is Underlayment Fins Vuren ook geschikt om te gebruiken voor meubels en andere decoratieve toepassingen. Het wordt gemaakt van Fins vurenhout, wat de plaat een naturel uitstraling geeft door de houtnerf en de blanke kleur. Ook hier is de plaat opgebouwd uit meerdere lagen, waardoor de zijkanten fraai zijn om te zien!

3. Steigerhout

Steigerhouten planken hebben een robuuste uitstraling. De planken uit ons assortiment zijn nieuw (dus niet gebruikt in de bouw, waardoor er geen spijkers in de planken zitten) en gemaakt van ruw (ongeschaafd) vurenhout. Ook betekent dit dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn en dat de maatvoering wat kan verschillen. Voor een echte stoere uitstraling dus! De breedte varieert tussen 18 en 20 cm, de dikte varieert tussen 30 en 32 mm. Wanneer je 20 cm breed of 30 mm dik bij ons bestelt, kan het dus zijn dat de maat een beetje afwijkt. Het is mogelijk om de ruwheid van de steigerplanken te verminderen door ze te schuren. Je kunt eventueel de plank daarna nog behandelen met een beits om de plank een kleur te geven.

Unieke details
Bij sommige tijdschriftenrekken zijn de losse planken van het steigerhout bovenaan in de vorm van huisjes gezaagd. Dit geeft een speels effect aan het tijdschriftenrek. Zo kun je door het gebruik van vormen ook gericht een tijdschriftenrek maken voor op bijvoorbeeld de kinderkamer, waarbij je de tijdschriften vervangt door de mooiste kinderboeken!

4. MDF

Als je het tijdschriftenrek wilt aflakken in de kleur die past bij jouw interieur, dan kun je het beste MDF Lakdraag gebruiken. Op deze vezelplaat is een lakdragende folie geperst die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Ideaal dus als je ervoor kiest om het tijdschriftenrek bijvoorbeeld mee te schilderen met de kleur van de wand in de woonkamer.
Het gebruik van zwart-wit is een interieurtrend die je momenteel veel terugziet in interieurs. Spreekt dit je aan? Gebruik dan MDF Zwart V313 voor een tof resultaat van jouw tijdschriftenrek. Benieuwd wat de eigenschappen zijn van dit product? 'Ontdek alles in deze Tekst & uitleg-video.

5. OSB

OSB is een constructief sterke plaat, die als constructieplaat veel wordt gebruikt. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen, bijvoorbeeld voor een tijdschriftenrek! OSB wordt gemaakt van geperste houtsnippers en is hierdoor een duurzaam product. De houtsnippers zijn in de basis namelijk al gerecycled. Door de warme houtkleur heeft het materiaal een sfeervolle uitstraling en vormt het een prachtig onderdeel van je interieur

 

Wil je meer weten over de verschillende materialen? Lees dan de productomschrijvingen bij het specifieke materiaalsoort of bekijk de uitleg in video’s op ons YouTube-kanaal.

Stap 2: Maak een ontwerp

Heb je een keuze kunnen maken uit de verschillende materiaalsoorten? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met een ontwerp dat een aanvulling is op jouw interieur. Kies je bijvoorbeeld voor een minimalistisch tijdschriftenrek of ga je voor een variant die robuust en sfeervol oogt? In een grote woonkamer komt een tijdschriftenwand wellicht beter tot zijn recht, dan een klein, compact rek. Kortom, bedenk goed wat de gewenste grootte is en, mede afhankelijk van het materiaal, hoe het rek eruit moet komen te zien. Bij OPMAATZAGEN.nl kun je hout en plaatmateriaal ook direct in vormen laten zagen. Zo kunnen verstekranden erg mooi zijn om een onzichtbare verbinding te maken.Ook randafwerkingen zijn mogelijk. Denk out-of-the-box, ofwel, laat je in je ontwerp niet beperken door de zaagmogelijkheden of gereedschap dat je ergens voor nodig hebt. Bij OPMAATZAGEN.nl kan meer dan je denkt!

Verzamel voorbeelden

Ga online eens kijken naar voorbeelden van stijlen en materialen die je mooi vindt. Pinterest staat er vol mee! Maak vervolgens dé ideale uitvoering voor jou en maak daarvan een schets. Een visualisatie van jouw idee helpt je om te ontdekken of het ontwerp uitvoerbaar is, wat de afmetingen zijn en hoe je de constructie kunt opbouwen. Heb je al deze zaken helder in beeld? Dan kun je aan de slag met het bestellen van het materiaal.

Stap 3: Op maat gezaagd materiaal

Voer op basis van jouw ontwerp, de gewenste afmetingen in op onze website OPMAATZAGEN.nl. Zo maak je online direct een overzichtelijke zaaglijst. Je kunt de onderdelen van het tijdschriftenrek ook een kenmerk geven tijdens het bestelproces. Wel zo handig en daardoor weet je precies welk onderdeel het is van jouw project, wanneer je het materiaal thuis ontvangt.

Bestel direct accessoires

Wist je dat je bij OPMAATZAGEN.nl ook direct de benodigde Accessoires kunt bestellen, zoals houtlijm, schroeven, schuurpapier of verf. Dit voegen we toe aan het bestelde hout of plaatmateriaal en bij ontvangst kun je starten met de opbouw van de klus. Zo staat jouw tijdschriftenrek binnen no-time te pronken in jouw woon- of studeerkamer.

Stap 4: Deel jouw resultaat!

Je snapt, wij zijn ontzettend benieuwd naar het resultaat van jouw tijdschriftenrek. We hopen dat deze handleiding je heeft geholpen om tot een verbluffend eigen exemplaar te komen. Jouw idee kan inspirerend zijn voor een ander. Deel je daarom jouw ontwerp online met OPMAATZAGEN.nl. Vinden we heel leuk!

Bekijk ons assortiment!