Zelf een koof boven kookeiland maken, door Bas

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Bovengemiddeld

3 minuten

Omschrijving

In dit project heb ik een koof gerealiseerd die los aan het plafond hangt. Dit is wat moeilijker dan wanneer deze aan 1 of 2 kanten tegen de muur bevestigd wordt. Na eerst goed meten en uitrekenen, heb ik het plaatmateriaal op maat besteld bij OPMAATZAGEN.nl

Werkbeschrijving: hoe heb je je project gerealiseerd

Nederland zat net in lockdown vanwege de Covid-19 uitbraak. Klusjesmannen zaten tot over hun oren in het werk en vroegen zulk belachelijk hoge prijzen. Dat maakte dat ik heb besloten om de koof voor boven het kookeiland zelf te gaan maken. Helaas vond ik in de inspiratie hoek van OPMAATZAGEN.nl geen vergelijkbaar project, de projecten voor een koof of verlaagd plafond waren allemaal projecten waarbij het werkstuk tegen een muur bevestigd werd.

Ik ging zelf aan de slag met een paar simpele schetsen en een paar uitgangspunten qua maatgeving: De koof moest 3,6m bij 1,2m worden, minstens 35,0cm hoog zodat de afzuigunit er in past en er moeten een paar spotjes in.

Het blanke MDF plaatmateriaal werd door OPMAATZAGEN.nl perfect op maat afgeleverd en met super strakke (en scherpe trouwens, zo strak gezaagd waren ze) randen in verstek. De 44x44 vuren balkjes heb ik ter plekke op maat gezaagd.

Ik heb eerst het frame gemaakt dat tegen het plafond aan bevestigd wordt. In dit frame heb ik de gaten voorgeboord waar later de bevestiging aan het plafond komt en daarna met behulp van dit frame de markering op het plafond gemaakt voor de gaten (2 man het frame vasthouden, 1 markeren).
Vervolgens is het frame van het plafond af gehaald en is het onderste deel van het frame in elkaar gezet. Op dit onderste stuk werden kleine balkjes bevestigd van 35-(4,4+4,4), dit omdat deze balkjes tussen 2 frames in komen.

Tot slot is het hele frame op de grond in elkaar gezet, schroeven voor in het plafond al in de balken gezet met een klein puntje uitstekend. Daarna het geheel tegen het plafond bevestigd met de SPAX Torx spaanplaatschroeven. Eerst alle schroeven een beetje de plug in, daarna tot 1/2 cm helemaal in de plug en tot slot alle schroeven vast aandraaien. Ik heb een Makita slagschroefmachine, dit was wel echt nodig om die laatste 1/2 cm er helemaal in te krijgen.

Het frame is de lastigste klus, want het plaat materiaal was allemaal al perfect op maat en in verstek waardoor ze mooi op elkaar aansluitten. Met de MDF plaatschroeven was het vastzetten van de MDF platen erg makkelijk.

Tot slot alle gaatjes en kleine kiertjes dichtgeplamuurd. Het blijft een hout product natuurlijk en vastdraaien van de bevestigingschroeven aan 1 kant zorgt ervoor dat het werkstuk aan de andere kant gaat trekken. Na het dichten van de gaatjes is de koof gegrond en daarna 2x geverfd.

Let op! Ik heb zelf de korte zijde van 2 platen van 180x35 nog in verstek moeten zagen.

Eindformaat: Wat zijn de buitenmaten?

De koof is 3,60m bij 1,20m geworden, dezelfde afmeting als het kookeiland waar hij boven komt te hangen.

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Dit is een project ter inspiratie. Doordat ons assortiment gewijzigd is, is (een deel van) de producten niet langer beschikbaar.


Alle plaatmaterialen bekijken