Frontjes op maat van multiplex berken voor een IKEA keuken, door Laura

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Laura

Laura

NL

Bovengemiddeld

5 minuten

Laura heeft op slimme manier een prachtige keuken gemaakt in haar nieuwe woning. Met de basis van een Ikea keuken heeft ze fronten van multiplex berken 18mm op maat laten zagen. Door de hulp in te roepen van een klusjesman is het lastige werk uit handen gegeven. Het eindresultaat is prachtig!

Omschrijving van Laura

Keukendeurtjes voor IKEA keuken in Multiplex Berken 18 mm, betreft deurtje voor vaatwasser, carrousel, ladekast, spoelbakkast, zijpanelen en plinten. Deze zijn vervolgens geseald en geverfd in Flexa keukenkastjes verf Saloon 7.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Om niet te veel kosten te maken in mijn nieuwe huurhuis, heb ik besloten om het onderstel bij IKEA te bestellen en de deurtjes te laten maken door https://www.opmaatzagen.nl/. Deze deurtjes geven de keuken een veel robuustere uitstraling. Totaalprijs hele keuken, koelkast, incl. stucwerk, omleggen gasleiding en klusjesman: +/- € 3.500 Onderstel Vaatwasser: IKEA ( € 299) Boretti fornuis: Marktplaats (€ 275) Afzuigkap: Bol.com (€ 119) Hoekkast carrousel (onderstel, scharnieren en carrousel): IKEA Kast spoelbak: IKEA Ladekast: IKEA Pootjes en ophangrail: IKEA Deurtjes van https://www.opmaatzagen.nl/

Ik heb alle afmetingen van de deurtjes nagemeten bij IKEA. Van de binnenkant en scharnieren heb ik foto’s gemaakt voor m’n klusjesman zodat hij precies wist hoe hij het in elkaar moest zetten. In de deurtjes van IKEA zitten al de juiste inkepingen voor de scharnieren. Voor een reguliere deur kun je ook platliggende scharnieren gebruiken. Voor de deurtjes t.b.v. de carrousel is dit niet mogelijk. Deze moet je frezen. Om de juiste gaten te maken, heb ik de carrousel deurtjes van IKEA gekocht zodat we de gaten zelf na konden maken. De deurtjes heb ik volgens weer teruggebracht. Tip: zet eerst het onderstel neer, meet alle maten nog een keer na en bestel dan pas de onderdelen van https://www.opmaatzagen.nl/l.

Deurtjes https://www.opmaatzagen.nl/ Ik heb gekozen voor Multiplex Berken in 18mm, 18mm is een standaard dikte voor keukendeurtjes en komen overeen met de dikte van IKEA deurtjes. Multiplex Berken heeft een natuurlijke uitstraling en kan eenvoudig overgeschilderd worden. Deur t.b.v. ladekast, spoelbak kast en deur vaatwasser – 3 stuks Multiplex Berken 18 mm per stuk: € 50,54 Vorm: Rechthoek | 79,7 x 59,7 cm Afwerkingen (beide zijkanten een lichte ronding): Lange zijde 1: Afronden boven Radius: 4 mm Lange zijde 2: Afronden boven Radius: 4 mm Deurtjes carrousel – 2 stuks Multiplex Berken 18 mm per stuk: € 21,88 Vorm: Rechthoek | 79,7 x 25,6 cm Afwerkingen: Lange zijde 2: Afronden boven Radius: 4 mm Multiplex Berken 18 mm Vorm: Rechthoek | 79,7 x 25,6 cm Afwerkingen: Lange zijde 1: Afronden boven Radius: 4 mm De deurtjes voor de carrousel hebben niet aan beide kanten een afronding nodig. Het ene deurtje aan de linkerkant en het andere deurtje aan de rechterkant. Zijpaneel voor langs de muur – 2 stuks Multiplex Berken 18 mm per stuk: € 9,99 Vorm: Rechthoek | 100,0 x 10,0 cm Zijpanelen vaatwasser Mijn vaatwasser zit aan de zijkant en naast het fornuis. Hierdoor had ik twee zijpanelen nodig. Komt je vaatwasser tussen twee normale kasten te staan, dan zijn deze niet nodig. Ik heb deze panelen langer laten maken, uiteindelijk had ik een extra stuk nodig aangezien deze van de muur af staat. Multiplex Berken 18 mm per stuk: € 61,34 Vorm: Rechthoek | 100,0 x 61,4 cm Plinten Multiplex Berken 18 mm Multiplex Berken 18 mm per stuk € 17,58 Vorm: Rechthoek | 160,0 x 11,0 cm 8 cm of 11 cm hoogte, dit hangt van de lengte van de pootjes af. Bewerking 1. M’n klusjesman heeft een strakke nerf gemaakt in het middelen van de deurtjes (van boven naar beneden) 2. Ik heb de deurtjes met de hand geschuurd 3. Ik heb de randen van de deurtjes eerst 2 of 3 keer behandeld met randsealer (voor hout) om te voorkomen dat er vocht in kan komen. 4. Hierna heb ik de deurtjes geschilderd met Flexa keukenkastjesverf in de kleur Saloon 7. Je hebt voor deze klus iets meer dan 750 ml nodig. De verf is afwasbaar en uitermate geschikt voor in de keuken. 5. Plaats de greepjes op de deur. 6. Bevestig de deuren.

Overige onderdelen keuken Greepjes: https://www.interieurbeslag.nl/industriele-knop-vierkant-zilver-antiek-binnen-en-buiten
Spoelbak: Bol.com
Kraan: hadden we nog liggen
Keukenblad: Twee platen MDF watervast met daarop 3 lagen beton cire – er zijn meerdere online webshops die dit leveren en het is (na het kijken van wat YouTube filmpjes) heel makkelijk om zelf te doen. Beton cire is iets gevoeliger voor vlekken. Heb je vlekken in het blad, behandel het dan met HG natuursteen kleurvlekken verwijderaar.
Tegeltjes: deze moeten eigenlijk nog achter op de wand komen, maar misschien dat ik het zo laat en de tegels alleen gebruik als plaat om het koffiezet apparaat op te zetten. Besteld via https://www.designtegels.nl/producten/marokkaanse-tegels/bejmat/bejmat-neige-blanc-m Koelkast:
Haier 70cm br. gekocht via Marktplaats voor € 400. Een nieuw deurtje gekocht voor € 160 i.v.m. deuk. Nieuw kost deze € 850. Verschil standaard IKEA keuken en deze keuken: € 84 meer kwijt.
De kosten van m’n klusjesman waren €905. Hij heeft naast het plaatsen van de keuken wat extra werk gehad aan stucwerk, op maat maken van het gat voor de afzuigkap en passend maken van de afzuigkap en omleggen van de gasleiding. Ben je zelf handig en woon je niet in een scheef oud huis zoals ik, dan zou je deze kosten al kunnen besparen.

Afmetingen van mijn DIY project

Verschilt per deur en zie omschrijving.

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Dit is een project ter inspiratie. Doordat ons assortiment gewijzigd is, is (een deel van) de producten niet langer beschikbaar.


Alle plaatmaterialen bekijken