Zelf een kaptafel maken

Het ochtendritueel van vrouwen is vaak uitgebreider dan dat van mannen. Denk aan het opbrengen van make-up en het in model brengen van het haar. Hoe handig is het als hiervoor de badkamer niet eindeloos bezet is, maar dit gewoon vanuit de slaap- of kledingkamer kan? Een kaptafel met spiegel is dé perfecte oplossing. Maak je de kaptafel zelf? Dan kun je de indeling helemaal aanpassen aan de spullen die jij of je dochter erin kwijt wilt. Dat is écht handig!

Design kaptafel

Denk je aan een kaptafel, dan zie je een een spiegel met allemaal lampjes eromheen of een tafel met een ovale spiegel erboven. Toch? Met een beetje creativiteit maak jij een unieke kaptafel die past bij jouw interieur. En dan kan de kaptafel er zomaar ineens heel anders uitzien. Houd je van retro, modern of klassiek? Begin met het maken van een mooie schets van de kaptafel en meet op wat de ideale afmetingen zouden moeten zijn. Schrijf ze erbij en creëer zo eenvoudig je eigen zaaglijst.

Vormen en randafwerkingen

Wist je dat je bij OPMAATZAGEN.nl hout en plaatmateriaal ook in verschillende vormen kunt laten zagen? Zo kun je een cirkel laten zagen om bijvoorbeeld de spiegel aan te bevestigen. Voor ons geen enkel probleem om te zagen en het scheelt jou een hoop gedoe! Ook kunnen we de randen van het materiaal afronden, in verstek zagen of bijvoorbeeld laten afschuinen. Ideaal om jouw klusproject tot in detail af te werken. De details, daar gaat het uiteindelijk om! Bekijk alle vormen en randafwerkingen hier.

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze bepaalt ook de uitstraling van de kaptafel. Zo kun je de sfeer van jouw interieur eenvoudig versterken of er bewust een andere uitstraling aan toevoegen. Uiteindelijk kies jij voor een mix die je mooi vindt en waar je lekker in woont, of dat nu de trend van het moment is of niet. Voor het maken van een kaptafel kunnen we een paar houtsoorten adviseren:

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van kromtrekken van het materiaal beperkt is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van onder andere meubels voor binnen die je wilt aflakken. MDF is één van de meest populaire soorten plaatmateriaal. Dat komt doordat het zeer makkelijk te verwerken én ook nog eens betaalbaar is.

Multiplex interieur populier

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Bij multiplex is er een houtnerf te zien. Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex interieur populier is de lichtgewicht variant van multiplex.

Bekijk al ons MDF

Underlayment

Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Net als andere soorten multiplex bestaat Underlayment Fins Vuren uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat zeer sterk is en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van zulke soorten multiplex in vergelijking met massief hout. De kopse kanten zijn door de laagjes fraai om te zien en worden vaak in het zicht gehouden. Enige aandachtspunt bij het bewerken van Underlayment Fins Vuren is rekening te houden met de kans op splijten. Lees hiervoor de klustip: Professioneel gaten boren in plaatmateriaal. Voor decoratieve toepassingen kan Underlayment Fins Vuren hierdoor ook onbehandeld gelaten worden. Het heeft een mooie neutrale uitstraling waardoor het een geliefd materiaal is.

Timmerpaneel

Timmerpaneel is verkrijgbaar in twee houtsoorten, namelijk vuren en grenen. Ondanks dat ze erg op elkaar lijken zijn er ook zichtbare verschillen.
Timmerpaneel Vuren en Grenen worden voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en ze hebben beide een warme en natuurlijke uitstraling, doordat de houtnerf zichtbaar is. Vurenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met grenenhout is vuren iets zachter, en lichter van kleur en van gewicht.

Plaatmateriaal op maat bestellen

Heb je bepaald hoe de kaptafel eruit moet komen te zien en ben je enthousiast over een bepaald plaatmateriaal? In een paar stappen bestel je het materiaal voor jouw kaptafel in onze webshop. Kies de dikte van het materiaal, de vorm, de afmeting, de afwerking en geef vervolgens een eigen kenmerk aan elke plank die je bestelt. Zo weet je bij levering precies welk onderdeel het is uit jouw klusproject; je eigen bouwpakket! Nu is het jouw beurt om de losse onderdelen samen te voegen tot een verpletterend geheel! De laatste stap voordat je jouw kaptafel kunt inrichten en gebruiken. En zodra de spiegel hangt, kijk dan eens naar jezelf en naar wat je in elkaar hebt geklust; dat verdient een schouderklopje!

Jouw resultaat online

Ben je trots op het resultaat van jouw kaptafel? Dat mag! Stuur je ons een foto, dan kunnen we anderen inspireren met jouw klusproject! Stuur de foto naar klantenservice@opmaatzagen.nl. Vinden we heel leuk!

Bekijk ons assortiment