Klustips: professioneel gaten boren in plaatmateriaal

Het boren van gaten in hout is een van de meest toegepaste technieken. Het lijkt heel makkelijk, dat is het eigenlijk ook, maar toch zijn er altijd een aantal tips die ervoor zorgen dat je nóg beter wordt in het boren van gaten!

De juiste boor kiezen

Het professioneel boren van een gat begint bij het kiezen van de juiste boor. Voor hout- en plaatmateriaal is een houtboor het meest geschikt. Deze boor herken je aan het scherpe puntje. Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt. Een speedboor biedt uitkomst bij gaten met een doorsnede vanaf 11 mm en een komboor vanaf 30 mm.

Hout of plaatmateriaal voorboren

Wil je een gat boren van 8 mm of groter? Dan is het risico op splijten van het materiaal groter. Het is dan verstandig om eerst een gat van ongeveer 4 mm te boren, en daarna pas het gat groter te maken met een grotere boor.

Gaten groter dan 1 cm: speedboor

Voor gaten groter dan 1 cm doorsnede zijn ander soort boren beschikbaar. Een speedboor geeft uitkomst voor gaten tussen 1 en 3 cm. Bij het gebruik van een speedboor kan het splijten van het hout voorkomen worden door vanuit twee kanten te boren. Boor eerst vanuit de ene kant totdat het middelste scherpe puntje door het materiaal heen steekt. Begin dan vanaf de andere kant te boren.

Gaten groter dan 3 cm: gatenzaag

Als je echt grote gaten wilt boren, bijvoorbeeld voor de doorvoer van kabels in een kast, dan brengt een gatenzaag uitkomst. Een gatenzaag bestaat uit een boor met een kom eromheen en is beschikbaar in veel afmetingen. De techniek is hierbij om de boormachine een beetje heen en weer te bewegen zodra de kom het hout raakt. Op die manier wordt de druk een beetje verdeeld en is het makkelijker om door het materiaal heen te boren.

Bekijk ons assortiment