Grenen Timmerpaneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Grenen Timmerpaneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Werkt minder dan massief houten planken
  • Overal toepasbaar door neutrale houtlook
  • Uitstekend geschikt voor het maken van meubels
  • Af te werken met een lak of beits
  • Dit hout werkt; planken kunnen kromtrekken
  • Alleen voor horizontale toepassingen
  • Harshoudende houtsoort. Er kan hars op het paneel voorkomen

Beschrijving

Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend aanwezig zijn. Het is een massief houten paneel, wat maakt dat hij een natuurlijke en robuuste uitstraling heeft. Door zijn natuurlijke uiterlijk en aanwezige nerf wordt hij graag gebruikt als basis voor een interieur meubel. Een klassieker, wanneer je houdt van de Scandinavische interieurstijl.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)630
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B
Dikte18 mm, 28 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantGrenen Timmerpaneel
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagGrenen
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
KeurmerkFSC® mix 70%
PlaatopbouwGevingerlaste lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Timmerpaneel grenen platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagde timmerpaneel grenen gemakkelijk online. Massieve timmerpanelen kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil jij jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor een van de beschikbare (rand)afwerkingen.

Massief grenen timmerpaneel: wat is het?

Timmerpaneel grenen wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel met een warme en natuurlijke uitstraling. Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend aanwezig zijn. Door zijn natuurlijke uiterlijk en aanwezige houttekening wordt hij graag gebruikt als basis voor een interieur meubel. Een klassieker, wanneer je houdt van de scandinavische interieurstijl. Grenen is ten opzichte van andere massieve panelen in ons assortiment relatief kleurvast. Grenen gaat net zoals elke massieve houtsoort werken bij temperatuurverschillen en in vochtige omstandigheden. Zorg daarom dat het hout goed afgewerkt wordt voor gebruik.

Hout kan opgedeeld worden in de categorie hardhout en zacht hout. Hardhout is afkomstig van loofbomen en zacht hout van naaldbomen. Grenen hout is een lichtgekleurde naaldhoutsoort. Naaldhout, oftewel zacht hout, is kwetsbaarder dan hardhout. Zacht hout is echter wel makkelijker te bewerken dan hardhout en is hierdoor op veel plekken toepasbaar.

De grenen timmerpanelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus de boven- en onderzijde uiterlijk van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit die een houtsoort kan hebben, hierbij is de plaat bijna noestvrij. De onderkant heeft zichtkwaliteit B, wat ervoor zorgt dat de onderkant een wat grover uiterlijk kan hebben.

Om tot een massief houten grenenpaneel te komen worden er kleine plankjes gezaagd van het hout (lamellen), deze worden vervolgens doorgaand verlijmd. Dit betekent dat de lamellen met een platte kant tegen elkaar verlijmd worden, zonder specifieke verbinder. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen verlijmd tot één grote plaat. Dit leidt tot een lange en brede plaat die uit verschillende lamellen bestaat.

Dit resulteert in een zeer stevige en sterke plaat. Het resultaat is een massief houten plaat die zichtbaar is opgebouwd uit meerdere kleine plankjes. Deze lamellen lopen in de lengterichting van de plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat wil zeggen dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Kwaliteitsaanduiding bij timmerpaneel

Timmerpaneel is er in verschillende kwaliteiten. Dat betekent niet dat de plaat meer of minder sterk is, het duidt de kwaliteit van het aanzicht van de plaat aan. De kwaliteit kan je vinden in de producteigenschappen. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

Beschikbare diktes timmerpaneel grenen

De beschikbare diktes kies je gemakkelijk via de product configurator. Wij hebben deze dikte(s) beschikbaar: 18 mm, 28 mm en 40 mm.

Bewerken van timmerpaneel grenen

Schuur massief plaatmateriaal altijd eerst op met een fijne korrel, voordat je er mee aan de slag gaat. Het opschuren van grenen timmerpaneel zorgt voor een mooi eindresultaat, zo komen de details van de tekening nog meer naar voren. Wat ten goede komt van de robuuste, stoere plaat. Mocht je het materiaal willen zagen of frezen, houd er dan rekening mee dat het kan gaan splinteren. Tenslotte raden wij aan om voor het verbinden met metaal uitsluitend RVS te gebruiken, dit om verkleuring op het hout te voorkomen.

Nadat de plaat is opgeschuurd is het belangrijk om het grenen timmerpaneel goed te behandelen met een lak, beits of olie.

Specifieke toepassingen van timmerpaneel grenen

Door de hoge kwaliteit grenen die wij leveren, is deze perfect geschikt voor het maken van tafels, bureau’s, boekenkasten of bijvoorbeeld wandplanken. Wanneer grenenhout ingezet wordt in ruimtes met hoge temperaturen bestaat de kans op scheuren en bij veel daglicht kan het materiaal verkleuren. Grenen is niet duurzaam, hierdoor is het niet aan te raden deze panelen buiten in te zetten.

Alternatieven voor grenen timmerpaneel

Is timmerpaneel grenen toch niet de juiste houtsoort voor jouw project? Bekijk hier onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

Bitset 31-delig

Bitset 31-delig

34,96

p/stuk

Houtspiraalboor 4x40mm

Houtspiraalboor 4x40mm

4,38

p/stuk

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten