Houten wandrek maken

Heb je zin om je interieur met een kleine aanpassing een nieuwe look te geven? Maak een houten wandrek waar je jouw mooiste accessoires op kunt tentoonstellen! Staand of rond? Maak het eenvoudig zelf en bestel het materiaal bij OPMAATZAGEN.nl. Dan heb je binnen de kortste keren het materiaal in huis om aan de slag te gaan. Ontdek welk materiaal het beste bij jou past en welke stappen je kunt zetten voor het mooiste resultaat. Lees je mee?

Ontwerp een houten wandrek

Een wandrek is in veel varianten beschikbaar! Je ziet ze in de vorm van een rechthoek aan de muur bevestigd, bijvoorbeeld boven een bureau. Er zijn hele compacte wandrekjes die lijken op de kruidenrekjes van vroeger, maar dan in een groter formaat om bijvoorbeeld boeken en tijdschriften in op te bergen. En ken je die staande wandplanken die een toevoeging zijn in de hal of slaapkamer, omdat je er een passpiegel aan kunt bevestigen? Kortom, de keuze is reuze.

Van inspiratie naar ontwerp

Om tot een mooi ontwerp te komen begin je met de zoektocht naar een portie inspiratie. Waar je dit vindt is voor iedereen anders, maar denk bijvoorbeeld aan woonmagazines, woonwinkels, hippe restaurants en lunchrooms of dé inspiratiebron voor velen: Pinterest.
Het kan helpen om een moodboard samen te stellen met kleuren, vormen en de stijl die past bij jouw interieur. Ben je ergens door geïnspireerd? Voeg dit dan toe aan je moodboard en zie direct of het past bij de stijl die jij in huis hebt.

Werktekening maken

Met de inspiratie op zak kun je zelf aan de slag met een schets van je ontwerp. Lees ook onze klustip: Zelf werktekeningen maken.

Door het maken van een schets ontdek je direct welke constructie het houten wandrek stevig maakt en wat de maatvoering van het geheel is. Met de schets bij de hand kun je heel eenvoudig materiaal op maat bestellen bij OPMAATZAGEN.nl. Maar, voordat je bij die stap bent beland, is het goed om een materiaalsoort te bepalen.

Houten wandrek staand

Onze klus-expert Ivonne heeft een staand, houten wandrek van underlayment gemaakt ter inspiratie voor de klanten van OPMAATZAGEN.nl. Wij hebben een werkbeschrijving én foto’s van het resultaat. Indien gewenst voeg je met een druk op de knop alle benodigdheden toe aan je winkelmand. Benieuwd? Bekijk onze DIY: Maak je eigen multifunctionele wandplank.

Deel jouw resultaat

Ben je trots op wat je hebt gemaakt? Deel het resultaat online met OPMAATZAGEN.nl. We zouden het ontzettend leuk vinden als je een foto stuurt van het eindresultaat, zodat wij anderen ermee kunnen inspireren! Stuur het naar klantenservice@opmaatzagen.nl. Veel dank!

Materiaalsoorten wandplank

Zie je het al voor je? Jouw zelfbedachte houten wandrek in huis? Gaaf idee, toch? Nu jouw ontwerp definitief is kun je gaan kijken naar het meest passende materiaalsoort. Wij zetten ze voor je op een rij:

Steigerhout

Steigerhout geeft jouw houten wandrek een robuuste, ietwat landelijke uitstraling. Het is een blijvend populaire materiaalsoort en het is heel stevig. Voor gebruik binnenshuis kies je de ‘nagedroogde’ variant. Hout is van nature vochtig en heeft veel tijd nodig om goed te drogen. Hoe droger het steigerhout hoe minder het werkt. En dat is prettig wanneer je het hout gebruikt voor jouw houten wandrek. Wil je meer weten? Kijk onze video over steigerhout.

Multiplex

Met Multiplex geef je jouw wandrek een natuurlijke uitstraling, vanwege de houtnerf die zichtbaar is, de houtkleur en het gladde oppervlak. Je ziet steeds vaker blank hout als onderdeel van een interieur. multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van Multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt, bijvoorbeeld voor een wandrek op maat. Ook de zichtbare houtnerf is een groot voordeel. Ben je op zoek naar een wandrek met een naturel uitstraling die past in een interieur met een Scandinavische sfeer? Dan is Multiplex, in elke variant, een geschikte keuze!

Underlayment

Underlayment wordt veel gebruikt voor een staand wandrek. Het is een modern materiaal en je ziet het terug in woningen, restaurants en openbare gelegenheden. Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Net als andere soorten multiplex bestaat Underlayment Fins Vuren uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat zeer sterk is en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van zulke soorten multiplex in vergelijking tot massief hout. De kopse kanten zijn door de laagjes fraai om te zien en worden vaak in het zicht gehouden. Enige aandachtspunt bij het bewerken van Underlayment Fins Vuren is rekening te houden met de kans op splijten. Hoe je dit kunt voorkomen lees je in onze klustip: Professioneel gaten boren in plaatmateriaal.

MDF

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden en dus ook voor een houten wandrek. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Kies je voor MDF, dan krijgt het houten wandrek een strakke uitstraling. Het materiaal is goed te gebruiken in een modern of minimalistisch interieur.

MDF Blank

MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen vanwege het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. MDF Blank heeft een zuigende werking, waardoor het belangrijk is om het materiaal goed voor te behandelen met een grondverf voordat je het gaat aflakken. De kopse kanten vragen om wat extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer. Bekijk hiervoor onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van kromtrekken van het materiaal er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van een houten wandrek op maat dat je wilt aflakken.

MDF Zwart V313

MDF Zwart V313 is een plaat van houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst met een speciale, watervaste lijmsoort. Door de toevoeging van zwart pigment tijdens het productieproces is dit MDF zwart van kleur. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk. Het afwerken in de juiste kleur kost weinig tijd, omdat de plaat vochtwerend is geproduceerd en al een donkere kleur heeft. Deze variant MDF is dus zeer geschikt in een vochtige ruimte. Wil je bijvoorbeeld een houten wandrek in de keuken? Kies dan MDF Zwart V313. Lak hem af met een transparante lak of schilder het wandrek in een donkere kleur naar keuze. De kopse kanten hebben wat extra aandacht nodig (en eventueel andere bewerkte plekken bij bijvoorbeeld frezen). Deze kun je het beste behandelen met een randsealer.

OSB

Houd je van de goudgele houtkleur van OSB? Dan is dit materiaal echt iets voor jou als basis van het houten wandrek. OSB is een constructief sterke plaat. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen, zoals voor een houten wandrek op maat. Om een OSB plaat te maken, wordt er bijna geen afval geproduceerd. De houtsnippers zijn in de basis al een gerecycled product. Daarom is OSB steeds populairder aan het worden en vervangt het Multiplex in veel gevallen, omdat de productie van OSB duurzamer is. Doordat de houtsnippers relatief grof zijn, bevat OSB ook minder lijm dan spaanplaat of MDF, waardoor het nog meer een natuurproduct is dan de andere vezelplaten.

Timmerpaneel

Timmerpaneel wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is. Timmerpaneel is verkrijgbaar in Grenenhout en Vurenhout. Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met Vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht.

 

Hout en plaatmateriaal

Ben je op zoek naar ander hout of plaatmateriaal voor jouw wandrek op maat? Bekijk dan onze website voor het gehele assortiment.

Wandrek op maat zagen

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je jouw houten wandrek ook in een speciale vorm laten zagen. Zo zijn een cirkel, driehoek, rechthoek en vierkant geen enkel probleem. Er zijn zelfs meer vormen die we als standaard aanbieden. En zit de gewenste vorm niet in ons huidige assortiment, stuur ons dan een e-mail. Misschien is jouw verzoek wel aanleiding voor een uitgebreider aanbod op onze website. Stuur naar klantenservice@opmaatzagen.nl!

Benieuwd in welke vormen we kunnen zagen? Bekijk ons aanbod aan vormen.

Bouwpakket thuisbezorgd

Voer, op basis van jouw werktekening, de gewenste maten in op onze website. Geef elke plank een kenmerk mee, zodat je precies weet welk onderdeel het is van de klus. Wij plaatsen jouw persoonlijke kenmerk in de vorm van een sticker op de bewuste plank. Handig toch? Wij zagen alle onderdelen op de millimeter nauwkeurig en verpakken het netjes, zodat jij thuis direct aan de slag kunt met de opbouw van de klus. Wist je dat je ook Accessoires bij ons kunt bestellen? Dus heb je nog iets nodig bij je klus, zoals schroeven, houtlijm of een boortje; bestel het erbij.

Bekijk ons hele assortiment