Klustips: zelf werktekeningen voor meubels maken

Je wilt graag zelf een meubel maken, maar dat begint natuurlijk met het maken van een goede werktekening. Hoe pak je dat nu aan?

Bestaande tekening gebruiken

Er zijn op internet talloze gratis en betaalde werktekeningen te vinden van meubels die anderen al eens gemaakt hebben. Als een tekening van internet biedt wat je wilt maken, is dat natuurlijk heel handig! Dan hoef je dat werk zelf niet meer te doen en de tekening met de juiste maatvoering kun je opsturen naar OPMAATZAGEN, zodat wij het zaagpakket in orde kunnen maken. Op onze pagina met meubels zijn ook veel voorbeelden en pakketten inclusief werktekening te vinden.

Toch liever zelf ontwerpen?

Als je zelf een ontwerp wilt maken is dat natuurlijk ook geen probleem. Voor ons is een schets met de juiste maatvoering al voldoende om een compleet op maat gezaagd pakket te kunnen maken. Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met het tekenen in 3D, dan is het gratis programma SketchUp een uitkomst. Het is even oefenen, maar dan kun je al snel hele mooie werktekeningen maken! Uiteraard zijn andere tekenprogramma’s zoals Solidworks en AutoCAD en alle andere opties geschikt om werktekeningen in te maken, maar dit zijn wat meer uitgebreide en betaalde programma’s. Ga je een vakkenkast op maat laten maken? Gebruik dan ons schetspapier! Hier hebben we een voorbeeld in gemaakt zodat je precies kunt zien hoe je makkelijk te werk kunt gaan.

Inspiratie opdoen

Als je zelf iets wilt ontwerpen is het fijn om inspiratie op te doen. Een goede start is vaak om een moodboard te maken. Maak foto’s van meubels en kleuren die je mooi vindt, of scheur inspirerende beelden uit tijdschriften en plak deze plaatjes op een groot vel papier. Ook Pinterest leent zich erg goed voor het opdoen van inspiratie en het maken van moodboards, om vervolgens een werktekening te maken van jouw eigen ontwerp!

Belangrijkste informatie voor OPMAATZAGEN

Voor het maken van een goed zaagpakket hebben wij geen ingewikkelde, technische werktekening nodig. Een schets met de juiste maatvoering is vaak al voldoende. Wat wel handig is, is om een lijst te maken met de losse gezaagde onderdelen. Dit is niet alleen voor de zagerij, maar ook voor jezelf. Je kunt namelijk bij de bestelling zelf aangeven of de verschillende onderdelen gelabeld moeten worden (dit kan onder het kopje eigen kenmerk). Zo kun je de puzzel van het gezaagde pakket eenvoudig oplossen als je alle onderdelen thuis hebt ontvangen.

Bekijk ons assortiment