Klustips: Zó lak je de kopse kanten van MDF

Met deze klustip weet je precies hoe je de kopse kanten van MDF strak kunt lakken. Handig toch?

Je hebt een eigen ontwerp gemaakt, de onderdelen laten zagen bij OPMAATZAGEN.nl en je bent er klaar voor om het project in elkaar te zetten en af te werken. Maar: hoe zorg je ervoor dat de kopse kanten mooi worden? Helemaal als je MDF lakdraag gebruikt, heb je een mooie ondergrond om het oppervlak te schilderen, maar de kopse kanten hebben deze lakdraagfolie natuurlijk niet. Hoe pak je dit nu aan? In deze video leggen we het uit. Wil je de video zonder geluid bekijken? Dan kan je de ondertiteling aanzetten en mis je niks!

Hoe kun je de kopse kanten van MDF strak lakken?

Wat heb je nodig:

Je kunt op drie manieren de kopse kanten straks voorbehandelen:

  • Met randsealer, daarvoor heb je ook wat verfbakjes, rollertjes en een houdertje nodig;
  • Met houtlijm wat je een beetje verdund met water;
  • Met lakplamuur en plamuurmessen.

Als afsluiting ga je je plankje natuurlijk netjes aflakken met verf.

Bekijk alle klusbenodigdheden

Schuren van de kopse kanten

We beginnen met het schuren van de kopse kanten, dit kun je gewoon met de hand doen. Gewoon goed opschuren en blijven voelen of de rand glad aanvoelt, hoe gladder die aanvoelt hoe beter. Als je gaat schuren is het dus belangrijk om goed te blijven voelen, maar blijf ook kijken. Als je dan klaar bent met schuren kun je beginnen met het voorbehandelen van de kopse kanten.

Voorbehandelen met randsealer

De eerste optie is met de randsealer. Randsealer is er voor gemaakt om hout echt helemaal waterdicht af te sluiten, het zorgt ervoor dat de verf straks minder wordt opgezogen door de kopse kanten die zijn behandeld met de randsealer. Pak hiervoor een klein rolletje en breng het aan op de kopse kant. Als je nou ziet dat die randsealer nog een beetje op de bovenkant of onderkant van de plaat is gekomen, haal het dan even weg anders moet je het straks wegschuren en nu het nog nat is kun je  het heel makkelijk met een doekje of met je vinger weghalen.

Randsealer bestellen

Voorbehandelen met houtlijm

De volgende optie is met houtlijm die je een beetje verdunt met water. Je smeert een beetje houtlijm op je vinger en dat verdun je met wat water. Daarmee zorg je dat het helemaal verdeeld is over de hele rand. Als de houtlijm dan helemaal is verdeeld over de rand moet dit ook even drogen!

Houtlijm bestellen

Voorbehandelen met lakplamuur

De laatste optie is met lakplamuur. Je hebt de kopse kanten geschuurd en vervolgens smeer je er gewoon een heel dun laagje plamuur op met de plamuurmessen. Deze laat je even drogen en als het droog is dan kan je het weer een beetje op gaan schuren.

En dan nog verven!

Als alles droog is, maak niet uit welke van de drie opties je hebt gebruikt, schuur je de kopse kanten nog een keertje op en daarna kun je aan de slag met de uiteindelijke kleurlak die jij hebt uitgekozen!

Overtuigd? Bestel hier je MDF op maat!