Zelf nieuwe keukendeurtjes maken

Wil jij gemakkelijk jouw keuken opknappen door nieuwe keukendeurtjes te maken, zonder zelf te hoeven zagen? Wij vertellen je hoe je dat kan doen! Lees hier meer en ga aan de slag!

Waarom nieuwe keukendeurtjes maken?

De keuken is een belangrijk onderdeel van het interieur. Iedereen maakt elke dag gebruik van zijn keuken. Je maakt er je eten, doet er de afwas en, in sommige appartementen, de was. Door al dit gebruik krijgt een keuken het soms zwaar te verduren. Vocht, beschadigingen, noem het maar op; er zijn een hoop dingen die zorgen voor slijtage.

Daarnaast is een keuken ook heel erg smaakgevoelig. Vind je een landelijke uitstraling heel mooi en heeft je nieuwe huis een moderne, hoogglans keuken? Dan kan de keuken vervangen hoog op het lijstje van verbouwingen staan. Een hele keuken vervangen is alleen heel erg duur en vaak is de keuken vanbinnen nog goed. Je ziet dan ook steeds vaker dat mensen alleen de keukendeurtjes vervangen en daarmee de hele keuken opknappen en een nieuwe look geven. Zo heb je de look van een nieuwe keuken, voor een fractie van de prijs! Dit heeft Elmer ook gedaan en wij gaan je vertellen hoe je dit gemakkelijk zelf kan doen!

Zelf keukendeurtjes maken

Zelf nieuwe keukendeurtjes maken klinkt als een flinke klus, zeker als je niet weet waar je moet beginnen. Om je te helpen met jouw klus hebben we een overzichtelijk stappenplan gemaakt waarmee jij alle belangrijke elementen van het maken van nieuwe keukendeurtjes langsgaat. We vertellen je alles van inmeten en materiaalkeuze, tot het bestellen en plaatsen van jouw keukendeurtjes!

Dit zijn de stappen:

Stap-1: Bepaal de afmetingen

Stap-2: Bepaal het materiaal

Stap-3: Bepaal de afwerking

Stap-4: Bestel het materiaal

Stap-5: Ga aan de slag!

Stap 1: Bepaal de afmetingen

De eerste stap is het bepalen van de afmetingen van jouw keukendeurtjes. Het is belangrijk dat alles goed past en dat het geheel netjes oogt. Het inmeten van jouw keukendeurtjes is daar een belangrijk onderdeel van. Een handige manier om dat te doen is het maken van een schets van jouw keuken. Teken de indeling van jouw keuken uit en meet daarna de bestaande keukendeurtjes op. Je kunt de afmetingen dan bij de betreffende deurtjes zetten in jouw schets. Vergeet niet de diepte van jouw keukendeurtje ook op te meten, anders past het scharnier er straks misschien niet meer in! Bekijk ook goed waar de scharnieren en greepjes zitten. Dan kun je die daarna op dezelfde manier weer plaatsen.

Stap 2: Bepaal het materiaal

Nu je de afmetingen van de keukendeurtjes weet kun je verder gaan met het kiezen van het materiaal wat je gaat gebruiken. Het beste kun je plaatmateriaal gebruiken, dat is er in veel varianten en kan gemakkelijk gezaagd worden in vele vormen en maten. Omdat je werkt met hout (en met materiaal wat gemaakt is van hout) is het belangrijk om goed te onderzoeken of het materiaal wat jij wilt gebruiken kan worden toegepast in een keuken. In een keuken wordt het materiaal namelijk vaak blootgesteld aan vocht en het verkeerde materiaal kan leiden tot snelle slijtage en schade aan je nieuwe keukendeurtjes. We hebben daarom een selectie gemaakt van plaatmateriaal wat je kunt gebruiken voor het maken van keukendeurtjes. Je kunt uiteraard ook in ons assortiment zoeken naar geschikt plaatmateriaal.

Bekijk ons assortiment plaatmateriaal

Multiplex, voor een natuurlijke uitstraling

Multiplex heeft een natuurlijke uitstraling, dankzij de zichtbare houtstructuur en fraaie kopse kanten, door de lagen houtfineer die je kunt zien. Of het materiaal in vochtige ruimtes (bijvoorbeeld een keuken) gebruikt kan worden hangt af van de verlijming van het materiaal en de gebruikte houtsoort. In deze video leggen we meer uit over de verlijming van plaatmateriaal. De geschikte multiplex platen voor keukendeurtjes zijn onder andere Multiplex Okoumé, en Multiplex HardhoutMultiplex Berken kan eventueel ook gebruikt worden, maar dan moet het materiaal extra goed gegrond worden en de kopse kanten moeten worden behandeld met een randsealer.

Bekijk de geschikte multiplex varianten

Betonplex, voor een strakke afwerking

Betonplex is een multiplex variant waar een kunststof toplaag op aan is gebracht. Deze toplaag is kras- en stootvast én is vochtbestendig. Normaal gesproken wordt het gebruikt voor betonbekistingen en de bekleding van bedrijfswagens, maar dankzij deze eigenschappen kan het ook goed gebruikt worden voor keukendeurtjes. De toplaag is mooi strak en glad en bij de kopse kanten kun je de lagen houtfineer nog zien zitten. Betonplex wordt gemaakt van verschillende soorten multiplex en met verschillende soorten toplagen. De varianten die geschikt zijn voor het maken van keukendeurtjes zijn Betonplex Berken en Betonplex Hardhout. De kopse kanten moeten bij betonplex nog wel worden behandeld. Dit kun je doen met een goede laag (transparante) lak of bijvoorbeeld een randsealer.

Bekijk de beschikbare betonplex platen

MDF, voor de vrijheid om het zelf af te werken

MDF is een veelzijdig plaatmateriaal. Niet alleen is het gemakkelijk te bewerken, het is ook te toe passen bij heel veel projecten en in veel varianten beschikbaar. Je kiest voor MDF bij jouw keukenkastjes als je het materiaal helemaal naar jouw smaak wilt afwerken. Het materiaal is namelijk vlak en glad, waardoor het goed overschilderbaar is. MDF heeft wel een sterk zuigende werking, dus een goed grondlaag is nodig voor een strak en vochtwerend resultaat. Je kunt ook kiezen voor een variant met een grondlaag of een lakdragende folie, dan hoef je het materiaal zelf niet meer te gronden. Het is belangrijk dat je voor een vochtwerende variant gaat als je voor MDF kiest. Dit materiaal kan een stuk beter tegen vocht en is te herkennen aan de term V313.

Bekijk de geschikte varianten van MDF

OSB, voor een industrieel uiterlijk

OSB bestaat uit samengeperste houtsnippers en dat kun je duidelijk zien. Het wordt van origine veel gebruikt in de bouw, maar met de populariteit van industrieel design zie je het ook steeds vaker terug in de interieur- en meubelbouw. Keukendeurtjes van OSB geven jouw keuken een stoer uiterlijk, zeker als het frame en het blad van jouw keuken zwart zijn. OSB heeft goede vochtwerende eigenschappen, maar het is nog steeds belangrijk om het goed te behandelen. Dit kun je doen met een matte, transparante lak. De kopse kanten kun je het beste laten afwerken of opschuren en ook goed aflakken.

Bekijk het aanbod aan OSB

Stap 3: Bepaal de afwerking

Nu je het materiaal waarmee je jouw keukendeurtjes gaat maken hebt bepaald kun je verder met het bedenken van de afwerkingen die je gaat toepassen op het materiaal. Hiermee maak je van het gekozen plaatmateriaal jouw unieke keukendeurtjes! We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet waar je op moet letten als je de afwerkingen voor je keukendeurtjes gaat bepalen.

De keukendeurtjes schilderen

Als je keukendeurtjes gaat maken is het belangrijk dat je het gekozen materiaal goed behandelt. In een keuken is het vaak vochtig en je wilt jouw keukendeurtjes ook schoon kunnen maken als ze vies worden. Het is dan ook erg belangrijk met welke verf, lak of beits je het materiaal behandelt.

Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat de gekozen behandeling bestand is tegen vocht, dan geeft het niet af als het in contact komt met bijvoorbeeld water en beschermt het jouw keukendeurtjes tegen vochtindringing. Dit is geen noodzaak en als je al verf heb liggen die je voor jouw keukendeurtjes wilt gebruik kan dat ook prima. Voor plaatmateriaal als MDF is het aanbevolen om een goede grondlaag aan te brengen en het vervolgens te schilderen in de gewenste kleur. Als je de structuur van de plaat zichtbaar wilt houden, bijvoorbeeld bij OSB en multiplex, is een transparante lak een goede optie.

Greepjes of geen greepjes?

Veel keukendeurtjes hebben greepjes om het deurtje open te kunnen maken. Deze greepjes zijn er in verschillende stijlen, vormen en maten. Je kunt uiteraard je oude greepjes hergebruiken, nieuwe greepjes plaatsen of zelfs helemaal geen greepjes gebruiken! Als jouw keukendeurtjes voorzien zijn van een push-to-open systeem kun je de deurtjes openen zonder een greepje. Je kunt ook een afwerking (laten) maken aan de kopse kanten die gebruikt kunnen worden om de de keukendeurtjes open te maken.

De kopse kanten afwerken

Zoals hierboven al een keer is gezegd kun je de kopse kanten laten afwerken. Als voorbeeld is toen een holprofiel gebruikt die als vervanging werd gebruikt voor een deurgreep. Je kunt de kopse kanten echter voor veel meer doeleinden afwerken. Je kunt de kopse kanten bijvoorbeeld laten afronden of afschuinen om de scherpe randjes weg te halen, een kwartronding aan laten brengen voor een klassiek uiterlijk of zelfs ABS band aan laten brengen waarmee je de kopse kanten volledig afwerkt. Aan jou de keuze!

Bekijk alle mogelijke randafwerkingen

Stap 4: Bestel het materiaal

Als je bij deze stap bent aangekomen heb je waarschijnlijk al een goed idee hoe je nieuwe keukendeurtjes er uit gaan zien en wat je daarvoor nodig hebt. Nu is het tijd om alles te bestellen! Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je alle onderdelen voor jouw nieuwe keukendeurtjes online. Wij zagen het plaatmateriaal voor je tot op de millimeter nauwkeurig op maat en kunnen de kopse kanten op diverse manieren voor je afwerkingen. Alle overige accessoires kun je gelijk meebestellen. Erg handig, want dan ontvang je alles in één pakket! Je kunt jouw bestelling thuis laten bezorgen of ophalen bij onze zagerij in Veenendaal.

Bestel al de onderdelen voor jouw keukendeurtjes online!

Stap 5: Ga aan de slag!

Wanneer je de bestelling hebt voltooid en alle onderdelen in huis hebt is het tijd om aan de slag te gaan! Begin met het demonteren van de oude kastdeurtjes, dan heb je alle benodigde onderdelen allemaal tot je beschikking. Het is aanbevolen om de schroefgaatjes voor de scharnieren en greepjes eerst goed voor te boren. Als je een keukenkastscharnier op jouw keukendeurtjes hebt zitten zal je ook nog een groter gat moeten maken om het scharnier in te laten verzinken. Vaak moet dit gedaan worden met een potboor of forstnerboor met een diameter van 35 millimeter, maar controleer altijd eerst goed of dit bij jou ook het geval is. Vervolgens kun je het materiaal gaan schilderen. Wanneer alles goed gedroogd is kun je de scharnieren en de greepjes plaatsen en de keukendeurtjes in je keuken plaatsen. En voilá je nieuwe keuken is klaar! Zo makkelijk kan een keuken opknappen zijn.

Het eindresultaat van de keukendeurtjes van Elmer

Elmer heeft voor zijn eigen keukendeurtjes MDF Lakdraag gebruikt. Dit is een slimme keuze, aangezien je daarmee heel gemakkelijk jouw favoriete kleur kan aanbrengen op het materiaal! Hij heeft ervoor gekozen om zijn keukendeurtjes groen te verven, wat het geheel een vrolijke, frisse uitstraling geeft. Het eindresultaat is iets om trots op te zijn! Zeker omdat je het helemaal zelf hebt bedacht en gemaakt. Wil jij ook jouw keukendeurtjes vervangen en daarmee jouw keukenkast opknappen? Bestel dan alle onderdelen bij OPMAATZAGEN.nl en geef jouw keuken de uitstraling van een nieuwe keuken!

Bestel alles voor het maken van nieuwe keukendeurtjes!

Nog niet zeker?

Heb je vragen over onze vakkenkasten, maatwerk meubels of iets anders? Neem gerust contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Neem contact met ons op