Multiplex Hardhout

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Multiplex Hardhout

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Sterk en licht plaatmateriaal
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Lange levensduur
  • Kans op kromtrekken is groot
  • Minder goede zichtkwaliteit
  • Kleur en dikte kan per plaat verschillen

Beschrijving

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex Hardhout is de vochtwerende variant van multiplex voor binnen. Voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet is Multiplex Hardhout een goede keuze. Het is geschikt voor constructieve projecten voor binnen, als decoratief materiaal is het niet geschikt.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)600
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitBB/CC
Dikte9 mm, 12 mm, 18 mm, 22 mm, 25 mm
Type Multiplex
VariantMultiplex Hardhout
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Vochtige ruimtes, mits voorbehandeld
Houtsoort toplaagHardhout (diverse)
KernMultiplex / triplex
Functioneel gebruikBouw- en timmerhout
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
Keurmerk70% PEFC
PlaatopbouwMeerdere lagen
Type toplaagOnafgewerkt

Multiplex Hardhout platen op maat online bestellen

Multiplex Hardhout is één van de populairste soorten plaatmateriaal. Het is erg sterk en vochtwerend, daarom geschikt voor constructieve toepassingen die tegen een stootje moeten kunnen. Bestel je op maat gezaagde Multiplex Hardhout gemakkelijk online. Multiplex kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

Multiplex Hardhout: wat is het?

Multiplex Hardhout is een populaire variant van multiplex plaatmateriaal voor binnen omdat het kwalitatief de beste keuze is. Het is standaard watervast verlijmd en heeft een duidelijkere houtnerf in vergelijking met populieren multiplex. Deze multiplex plaat is veel harder dan populier, een zachte houtsoort. Het kan dus tegen een stootje! Dit maakt ook dat het materiaal duurzamer is. Multiplex Hardhout heeft een natuurlijke, rood en bruine kleur waarbij de randen wat grover zijn dan bij bijvoorbeeld berken multiplex. Bij Multiplex Hardhout is de houtnerf goed te zien, wat zorgt voor de grove vlammen in het hout. De tekening van de houtnerf loopt standaard in de lengterichting van het plaatmateriaal. Onze multiplex platen zijn geschikt voor horizontale toepassingen zoals ondergronden voor plafonds en vloeren. Houd bij verticale toepassingen rekening met de kans op kromtrekken.

Multiplex Hardhout is opgebouwd uit verschillende hardhout fineerlagen. Hardhout is hier een verzamelnaam voor verschillende tropische houtsoorten die samen een plaat vormen. Het type hout dat gebruikt wordt en de verhoudingen hiervan kunnen van plaat tot plaat verschillen. Hierdoor kan er een grote variatie aan kleuren en texturen aanwezig zijn aan de zichtzijdes en in de kern van de plaat. De lagen multiplex worden tijdens de productie kruislings op elkaar verlijmd waardoor er aardig wat spanning op de plaat staat. Tijdens het zagen en bewerken van Multiplex Hardhout kan er spanning vrij komen waardoor langer platen een lichte kromming kunnen hebben.

Zichtkwaliteit Multiplex Hardhout: BB/CC

De kwaliteit van de toplagen van multiplex wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde (bovenzijde) en een voor de achterzijde (onderzijde). Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde. Lees hier meer over alle zichtkwaliteiten.

Multiplex Hardhout heeft de zichtzijde BB/CC. De bovenzijde heeft de zichtkwaliteit BB. Bij BB-kwaliteit fineren zijn proppen toegestaan. Dat zijn kleine uitsneden fineer die door foutloze stukjes fineer zijn vervangen. Bij met name de randen, zijn scheurtjes ook toegestaan. Kwasten en spinthout kunnen aanwezig zijn. De onderzijde is grover, namelijk CC-kwaliteit. Bij CC-kwaliteit is de plaat niet meer geschikt voor decoratieve toepassingen. De fouten en gebreken worden namelijk niet hersteld. CC platen zijn constructief nog goed bruikbaar en worden daarom vaak gebruikt als constructieplaat of verpakkingsmateriaal. 

Beschikbare diktes van Multiplex Hardhout

Multiplex kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 9 mm, 12 mm, 18 mm, 22 mm en 25 mm.

Bewerken van Multiplex Hardhout platen

Multiplex is een eenvoudig te bewerken plaatmateriaal, wanneer je over scherp gereedschap beschikt. Voor het boren van gaten, raden wij een houtboor met centreerpunt aan. Ook is voorboren aan te raden bij dit plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal kan verkleuren over tijd, werk het daarom af met een (blanke) lak, beits of verf. Gebruik een randsealer om de randen van multiplex af te werken, zo voorkom je dat de lak of beits in het plaatmateriaal trekt, wat kan leiden tot het loslaten van de fineerlagen.

Specifieke toepassingen Multiplex Hardhout

Multiplex Hardhout is door zijn stevige, watervaste en duurzame eigenschappen zeer geschikt voor projecten als ombouw, dakwerk, vloeren of als ondergrond voor tegels. Multiplex Hardhout is ook geschikt voor toepassingen buiten wanneer je het materiaal bewerkt met een grondverf en randsealer. Vanwege de vele verschillende tropische houtsoorten die gebruikt worden in Multiplex Hardhout is het niet geschikt voor decoratieve toepassingen. Dit zit hem vooral in de afwijkende zichtzijdes en het feit dat het materiaal krom kan trekken. 

Alternatieven voor hardhout multiplex platen

Is Multiplex Hardhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wanneer je op zoek bent naar multiplex voor buiten is multiplex okoumé watervast een goed alternatief. Toch op zoek naar een andere uitstraling? Bekijk hier onze andere multiplex platen:

 

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

Multiplex Berken B/BB
Multiplex Berken B/BB

Vanaf

46,64

p/m2

Multiplex Berken Wit
Multiplex Berken Wit

Vanaf

57,60

p/m2

Multiplex CPL U129 TST Shadow
Multiplex CPL U129 TST Shadow

Vanaf

121,71

p/m2

Multiplex HPL F6464 Shell New White
Multiplex HPL F6464 Shell New White

Vanaf

113,99

p/m2

Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey
Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey

Vanaf

118,78

p/m2

Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black
Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black

Vanaf

118,65

p/m2