MDF vensterbank op maat

Wil je jouw vensterbanken vervangen, zodat ze volledig passen bij de sfeer van jouw interieur? Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je jouw vensterbank op maat. Wij zagen het MDF namelijk in het gewenste formaat en bezorgen het materiaal bij jou thuis. Zo kun je thuis direct aan de slag met het plaatsen van de MDF vensterbank. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden! Lees snel verder.

MDF Vensterbank

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden. Een deur, een ombouw voor de radiator en een vensterbank zijn enkele voorbeelden van de toepassingsmogelijkheden van MDF. Is je huis rechttoe-rechtaan, dan maak je binnen een handomdraai een passende vensterbank waar je al je pronkstukken uit jouw interieur op kunt neerzetten. Voordat je begint is het goed om het materiaal te leren kennen.

Bekijk hier ons assortiment aan MDF

Wat is MDF precies?

MDF behoort tot de familie van de vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Hierdoor is het belangrijk dat je het materiaal eerst goed ontvet voordat je begint met schilderen.

Het bewerken van MDF

MDF is heel gemakkelijk te bewerken: bij frezen en zagen, splintert het materiaal niet. MDF blank heeft een zuigende werking, waardoor het belangrijk is om het materiaal goed voor te behandelen met een grondverf voordat je het gaat aflakken. De kopse kanten vragen om wat extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer.

Verschillende soorten MDF

MDF blank is sterk en heeft een hoge slijtvastheid. Daardoor is het een heel populair materiaal bij het maken van meubels. Wil je het materiaal gaan schilderen? Dan is het wellicht goed om de variant MDF Lakdraag te overwegen. Dit bespaart veel werk, omdat het materiaal al gegrond is. MDF Zwart V313 kies je wanneer je de vensterbank in een donkere kleur of transparant wilt aflakken. Als je MDF in een vochtige ruimte zoals een badkamer of keuken wilt gebruiken, dan kun je kiezen voor MDF Vochtwerend V313.

Bestel nu MDF op maat in onze webshop

Alternatieve materialen

Naast MDF kun je jouw vensterbank ook maken van Vuren of Grenen Timmerpaneel. Dit zijn massief houten panelen met een warme en natuurlijke uitstraling, doordat de houtnerf zichtbaar is. Ook Meubelpanelen is een goede optie, vanwege het kunststof laagje dat op de plaat is geperst, waardoor de plaat goed bestand is tegen UV, vuil en een stootje. We lichten de verschillende materialen nog even verder toe.

Bekijk alle alternatieven houtsoorten

Vuren of Grenen Timmerpaneel

Vurenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met grenenhout is vuren iets lichter van kleur en van gewicht. Vuren is een wat zachtere houtsoort en geurloos, grenen is iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht. Het is het een wat taaiere houtsoort, wat het gemakkelijker te bewerken maakt.

Bekijk hier alle Timmerpanelen

De afwerking van timmerpanelen

Timmerpanelen zijn aan de lange zijden dubbelzijdig afgeschuind met een diepte van 3 mm. Bedenk daarom goed welke breedte je kiest, want als er in de lengte gezaagd wordt, vervalt aan één kant deze afwerking. Aan de korte zijden is deze afwerking niet standaard. Je kunt er in het bestelproces voor kiezen om het op maat gezaagde paneel ook aan de korte zijden te laten afwerken met dezelfde afschuin-diepte van 3 mm.

Het bewerken van timmerpanelen

Timmerpaneel is gemakkelijk te bewerken. Je kunt het afwerken met een blanke lak of een beits, maar ook met een gekleurde lak voor een meer dekkend resultaat. Het timmerpaneel werkt minimaal, wat een fijne eigenschap is als het gebruikt wordt voor meubels!

Meubelpaneel

Meubelpaneel wit heeft het al in de naam. Het is ideaal om te gebruiken voor het maken van meubels, bijvoorbeeld een vensterbank. Meubelpaneel bestaat uit spaanplaat waarbij er op beide kanten een kunststof laag (melamine) op de plaat is geperst. De kopse kanten aan de lange zijden zijn ook afgewerkt met een kunststof laag (kantband). Deze kunststof laag maakt dat de plaat direct klaar is voor gebruik, het hoeft niet te worden geschilderd!

Bekijk alle Meubelpanelen

Verschillende formaten meubelpaneel

Meubelpaneel is verkrijgbaar in veel verschillende formaten. Dit heeft te maken met de afwerking met kantband aan de lange zijden. Het is daarom goed om na te denken over de breedte van het paneel dat je bestelt, want als er in de lengte gezaagd moet worden, dan verliest het paneel aan die zijde de afwerking. Je kunt ook zelf de kopse kant afwerken met kantband, wat je met een strijkijzer kunt vastlijmen. Het gebruik van een meubelpaneel in de juiste breedte scheelt dus veel tijd in de afwerking van de kopse kanten! Zo is een vensterbank van kunststof een stap dichterbij.

Vensterbank schilderen

Voor een sfeervol resultaat is het wenselijk om het MDF van jouw vensterbank te schilderen. Dit lukt hoe dan ook, maar we geven je graag wat tips om de MDF vensterbank superstrak te schilderen. Op die manier heb je ook extra lang plezier van je werk. Lees daarom onze klustip: MDF schilderen. Zet het MDF zo nodig in de grondverf, nog voordat je de vensterbank aan de plankdragers of als overzetvensterbank monteert.

Vensterbank van MDF monteren

Een vensterbank op maat laten zagen is zo gepiept, maar wanneer het materiaal op maat wordt thuisbezorgd is het jouw taak om dit op een stevige manier aan de muur te bevestigen. Hoe? Wij tonen je verschillende opties!

Bevestigen vensterbank over bestaande

Plaats je de vensterbank over de bestaande vensterbank heen, dan is het belangrijk dat je daar qua benodigd materiaal al rekening mee houdt. De montage is bij een overzetvensterbank iets eenvoudiger, omdat de gaten al in de muur zitten en je de vensterbank eigenlijk alleen over de bestaande hoeft te schuiven. Geen gedoe dus met het wegslopen van de bestaande vensterbank.
Gebruik montagekit om de vensterbanken aan elkaar te bevestigen. Druk de nieuwe vensterbank goed aan op de bestaande voor een stevig resultaat. Voor een mooie afwerking kun je de randen afkitten; zo is de vensterbank ook direct waterdicht.

Vensterbank op plankdragers

Om jouw vensterbank aan de muur te bevestigen kun je plankdragers gebruiken. Afhankelijk van het draaggewicht kies je de plankdragers die passend zijn. Zo kan de ene plankdrager een gewicht van 2 kilo dragen, terwijl een andere plankdrager geschikt is voor het gewicht van drie volwassenen op rij. Kijk hier dus goed naar! Gebruik goede pluggen en houtdraadbouten om de plankdragers aan de muur te bevestigen. En check met een waterpas of de vensterbank volledig recht is!

Er bestaan ook speciale plankdragers die je bovenop de verwarming kunt bevestigen. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je de vensterbank direct op de verwarming wilt plaatsen.

Vensterbank op maat zagen (vormen en afwerkingen)

Bestel het materiaal voor jouw vensterbank eenvoudig op maat bij OPMAATZAGEN.nl. Wij zagen in verschillende vormen en met verschillende randafwerkingen. Een afgeronde rand kan namelijk een mooie toevoeging zijn aan het materiaal, waardoor de vensterbank een zachte en toch strakke uitstraling krijgt.

Maatwerk vensterbank

Ben je op zoek naar een specifieke afmeting en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met een maatwerkspecialist.

Bestel nu MDF op maat in onze webshop