Klustips: MDF schilderen

Jouw project van MDF is gezaagd door OPMAATZAGEN.nl en nu is het aan jou de taak om het mooi af te werken! Uiteraard wil je het project schilderen in de kleur die je hebt uitgekozen, maar hoe begin je hier nu aan?

Voorbereiden: neem de tijd!

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met verf en roller, is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor de voorbereidingen. Vooral MDF blank vergt enige voorbereiding. Bij MDF blank zul je merken dat het oppervlak al best wel glad is. Toch is het nodig om het oppervlak eerst te ontvetten. MDF is een materiaal dat bestaat uit geperste vezels die met een hars aan elkaar verbonden worden. Deze hars is een beetje vettig, waardoor de verflaag moeite heeft met hechten. Ontvetten met thinner, ammonia of een speciale MDF ontvetter is daarom essentieel! Daarna kun je het MDF licht opschuren met een fijne korrel. Gebruik korrel 180 of hoger, om krassen te voorkomen.

Bekijk hier alle MDF

Moet ik grondverf gebruiken?

Blank MDF heeft een zuigende werking. Om een mooi egaal resultaat te krijgen is het daarom verstandig om eerst een grondverf aan te brengen. Als je verf op waterbasis gebruikt, kies dan ook voor een grondverf op waterbasis. Eventueel kun je de eerste laag grondverf verdund aanbrengen, zodat de zuigkracht van het materiaal bij de volgende laag al veel minder zal zijn. Er zijn ook speciale MDF-grondverven op de markt. Na één à twee lagen grondverf kun je met de laklaag beginnen. Om te voorkomen dat het materiaal gaat kromtrekken is het verstandig om ook de achterkant van één à twee lagen grondverf te voorzien. Vergeet ook de kopse kanten niet voor te behandelen voor een strak resultaat!

Meer weten over het voorbehandelen van de kopse kanten? Klik hier!

MDF Lakdraag scheelt veel tijd!

MDF Lakdraag is hetzelfde als MDF blank, alleen is deze plaat al voorzien van een zogenaamde lakdraagfolie. Deze folie werkt als een grondverf, waardoor het MDF de verf niet meer zo sterk zal opzuigen. Scheelt veel tijd dus! Bij MDF lakdraag kun je direct beginnen met het aanbrengen van de uitgekozen kleur lak, nadat je de folie licht hebt opgeschuurd. Maar vergeet ook hierbij niet om wel wat extra aandacht te besteden aan de kopse kanten die in het zicht komen.

Bekijk ons hele assortiment