Houten eettafel op maat maken

Een houten eettafel op maat is een sfeervolle aanvulling op ieder interieur. Met behulp van OPMAATZAGEN.nl maak je hem eenvoudig zelf! Ja, echt! Wij zagen het materiaal namelijk precies in de maatvoering die jij nodig hebt. Of het nu een rond houten tafelblad is of een rechthoek. Wil je weten welk materiaal de beste keus is voor jou en welke mogelijkheden er zijn? Lees dan verder!

Houten eettafel ontwerp

Veel mensen vinden de ruimte met de eettafel de gezelligste plek in huis! Dat vinden wij niet gek, want op die plek komt iedereen uit het gezin samen. Het is dé ontmoetingsplek van ieder huis! Wat extra aandacht besteden aan een houten eettafel is daarom geen overbodige luxe. De houten tafel moet passen bij de samenstelling van het gezin en de ruimte in huis. In sommige gevallen kan een ronde tafel een passende uitvoering zijn, maar een vierkante of rechthoekige tafel zijn ook goede opties. Het begint allemaal bij een goed ontwerp!

Maak een schets

Heb je al een idee voor een mooi ontwerp van een houten eettafel? Of ben je juist op zoek naar inspiratie om tot een mooi ontwerp te komen? Wij willen je uitdagen om zelf met potlood en papier aan de slag te gaan! Begin met het maken van een lijstje met de eigenschappen die de tafel sowieso moet bezitten. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er opbergruimte onder het houten tafelblad nodig is of dat je in verband met de grootte van je gezin juist op zoek bent naar veel zitplekken! Dit heeft invloed op het uiteindelijke ontwerp en daarom is het handig om die zaken eerst te bepalen.

Zoek inspiratie

In de zoektocht naar een geschikte houten tafel kun je ook op zoek gaan naar inspiratie. Woontijdschriften, woonblogs en Pinterest helpen daar enorm bij. Verzamel wat voorbeelden die je inspireren en maak vervolgens je eigen ontwerp met potlood en papier. Hoe leuk is het, als je straks aan de eettafel zit die je zelf hebt ontworpen?!

Vormen houten eettafel

Een rond houten tafelblad is een unieke keuze! In veel woningen zie je een tafel staan met een tafelblad in de vorm van een rechthoek. Het is een praktische keuze, omdat je er gemakkelijk veel stoelen aan kwijt kunt. Maar ga je voor een eyecatcher in huis waar iedere gast van onder de indruk is? Ga dan voor een houten eettafel is een andere vorm. Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je heel eenvoudig hout en plaatmateriaal in vormen en met verschillende afwerkingen. Een rond tafelblad maken is nog nooit zo eenvoudig geweest! Ook een rechthoek met afgeronde of afgeschuinde hoeken is een gaaf en eigentijds alternatief.

Een groot voordeel van een ronde tafel is dat je iedereen aan tafel recht aan kunt kijken. Ook neemt de tafel minder ruimte in beslag en daarom is het een geschikte keuze als je een kleine woonkamer / keuken hebt. Een vierkante of rechthoekige houten eettafel toont iets strakker en je kunt er meer mensen aan kwijt.

Vormen en afwerkingen

Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je zowel een ronde, vierkante als rechthoekige houten eettafel. Met gemak zagen wij de afmetingen waardoor de tafel perfect past in jouw interieur! Zelfs een afgeronde randafwerking kunnen wij moeiteloos voor je verzorgen. Hiervoor wordt de strakke rand wat ronder, waardoor je er prettiger met je armen op kunt leunen! Ook zorgt het voor een subtiele, zachte uitstraling van de houten tafel.

Bekijk alle vormen en afwerkingen die wij kunnen zagen op onze website.

Mogelijke materialen

De keuze aan materiaalsoorten om je eettafel van te maken is eindeloos! Wij geven je graag een overzicht van de meest bestelde materiaalsoorten voor een houten eettafel. Afhankelijk van je smaak én budget kun jij een keuze maken.

MDF | Strak, modern

MDF is er in veel varianten en kies je voor MDF, weet dan dat het materiaal glad en strak toont. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst en het materiaal heeft een hoge slijtvastheid. Een houten eettafel van MDF past in een modern interieur, maar het kan ook een rustige toevoeging zijn bij een excentrieke of uitbundige woonstijl.

MDF is ook nog eens in veel verschillende diktes verkrijgbaar. Ben je op zoek naar dikker MDF? Overweeg dan ook eens om het houten tafelblad op te bouwen uit meerdere lagen MDF. Schuur de randen en maak dit gelijkmatig door de kopse kanten van het MDF te bewerken met een randsealer. Lees hiervoor ook onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF. We vertellen je graag meer over de verschillende soorten.

MDF Blank

MDF Blank is populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden. MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen voor het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. Het is ook de goedkoopste keuze wanneer je jouw project wilt afwerken met een lak. Dat is bij een houten eettafel ook raadzaam, om het materiaal te beschermen tegen vocht, vuil en stootjes. Is schilderen niet jouw favoriete bezigheid? Kies dan voor MDF Lakdraag.

Meer weten over MDF Blank? Bekijk onze video over MDF Blank.

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is een plaatmateriaal waarop een lakdragende folie is geperst die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. Super handig als je het materiaal wilt schilderen in een kleur die past bij jouw interieur.

Meer weten over MDF Lakdraag? Bekijk onze video over MDF Lakdraag.

MDF Zwart V313

Wil je jouw houten eettafel op maat schilderen in een donkere kleur? Dan is MDF Zwart V313 een goede optie voor jou. Bij zwart MDF is een speciale, watervaste, lijmsoort gebruikt én is het onder hogere druk samengeperst in vergelijking tot bijvoorbeeld MDF blank. De houtvezels zijn gemengd met een zwart pigment, waardoor de plaat tot in de kern zwart gekleurd is. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk. Om het materiaal egaal dekkend zwart te krijgen is schilderen dus nog wel nodig.

Meer weten over MDF Zwart V313? Bekijk onze video over MDF Zwart V313.

Multiplex Berken | Sfeervol en natuurlijk

Multiplex Berken is de populairste vorm van multiplex interieur, omdat het kwalitatief de beste keuze is. Het is standaard watervast verlijmd en heeft een duidelijkere houtnerf in vergelijking met bijvoorbeeld populieren multiplex. Bovendien is berken een houtsoort die veel harder is dan populier. Het kan dus tegen een stootje! Dit maakt ook dat het materiaal duurzamer is en goed geschikt om een houten eettafel van te maken.

De houtnerf

Bij multiplex is er een houtnerf te zien. Dit geeft een sfeervolle en warme uitstraling aan de houten tafel. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Meer weten? Bekijk onze video over Multiplex Berken.

Timmerpaneel Grenen of Vuren | Natuurlijk & sterk

Timmerpaneel is er in twee varianten, namelijk vuren en grenen. Ontdek wat voor een materiaal het is en neem het mee in je overwegingen in je zoektocht naar een passend materiaal voor een houten eettafel.

Timmerpaneel Vuren

Timmerpaneel Vuren wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is. Mooi materiaal om een houten eettafel op maat te maken!
Vurenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met grenenhout is vuren iets lichter van kleur en van gewicht. Vuren is een wat zachtere houtsoort en geurloos.

 

Het bewerken en behandelen van timmerpanelen

Timmerpaneel Vuren is gemakkelijk te bewerken. Je kunt het afwerken met een blanke lak of een beits, maar ook met een gekleurde lak voor een meer dekkend resultaat. Het timmerpaneel werkt minimaal, wat een fijne eigenschap is als het gebruikt wordt als materiaal voor de houten eettafel.

Meer weten? Bekijk onze video over Timmerpaneel Vuren.

Timmerpaneel Grenen

Timmerpaneel Grenen wordt net als Timmerpaneel Vuren voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis, bijvoorbeeld voor houten tafel. Het is eveneens een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is.
Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht.

 

Het bewerken en behandelen van timmerpanelen

Timmerpaneel Grenen is in vergelijking tot Timmerpaneel Vuren een wat taaiere houtsoort, wat het gemakkelijker te bewerken maakt. Bewerk je grenen, dan komt er een specifieke geur vrij, maar dit verdwijnt weer gauw. Je kunt een eettafel van Timmerpaneel Grenen afwerken met een blanke lak of een beits, maar ook met een gekleurde lak voor een meer dekkend resultaat.

Meer weten? Bekijk onze video over Timmerpaneel Grenen.

 

Timmerpaneel Grenen of Timmerpaneel Vuren, wat kies jij?

Kies je voor Timmerpaneel Grenen of Timmerpaneel Vuren? De materialen zien er vrijwel identiek uit, al is Timmerpaneel Grenen iets geler en ligt de prijs hiervan iets hoger. Het hangt dus van jouw persoonlijke voorkeur af, welke van de twee houtsoorten je kiest.

Steigerhout | Stoer en robuust

Steigerhout is een veelgebruikt materiaal voor een eettafel. Het is een blijvend populair materiaalsoort en het geeft een robuust en stoer resultaat. Steigerhout is gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Als je hier rekening mee houdt tijdens het maken van de lambrisering, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn!

Je hebt steigerplanken die nagedroogd zijn. Dat betekent dat het hout wat langer heeft kunnen drogen en er dus minder vocht in zit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

Onderstel eettafel op maat

Een houten tafelblad op maat maken is pas het begin. Daarna volgt het monteren van het onderstel om het tot een tafel te maken. Er zijn tal van tafelpoten beschikbaar die je kunt kiezen voor onder jouw houten tafelblad. Ga je voor metalen tafelpoten, stalen poten of een tafel met een onderstel van ijzer? Of ga je toch liever voor hout in hetzelfde materiaal als het tafelblad, of juist een stoere combi?

En in welke vorm kies je het onderstel? Een ‘X’, een ‘U’, een vlinderpoot, een kruispoot of een klooster onderstel? En ken je de hairpin-poten zoals op de afbeelding?

Zelf een onderstel maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een onderstel maken van hout. Daar kan OPMAATZAGEN.nl je heel goed bij helpen! Kies bijvoorbeeld voor de vorm: rechthoek met afgeschuinde lange kant. Deze vorm heeft twee rechte hoeken. Bij de afgeschuinde lange kant verschillen de twee breedtematen van elkaar.

Kijk hier voor een overzicht van de vormen die wij kunnen zagen.