Wijnkast maken van hout

In een wijnkast berg je stijlvol de mooiste flessen op die het wachten waard zijn! Want hoe langer je wacht bij een goede fles, hoe lekkerder de wijn. Maak je zelf een wijnkast van hout, dan kun je hem zo ontwerpen dat het een aanvulling is op je interieur. Met een beetje creativiteit maak je hem volledig passend. Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je het hout of plaatmateriaal direct in de juiste afmeting. Dat is écht handig!

Zo bewaar je wijn

Wijn kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur. Heb je een fles met een kurk, dan blijft de wijn het lekkerst door hem liggend te bewaren. De kurk blijft in contact met de wijn en daardoor blijft de kurk vochtig. Dat is nodig, omdat de kurk bij droogte lucht doorlaat, waardoor de wijn minder lekker wordt.

Ontwerp wijnkast

Er zijn ontelbaar veel manieren om een unieke wijnkast te maken. Ook de keuze voor een materiaalsoort is hierop van invloed. Met een wijnrek van steigerhout creëer je een andere uitstraling dan wanneer je kiest voor MDF Lakdraag. Ofwel: robuust versus modern. Weet je precies hoe de wijnkast eruit moet komen te zien? Dan kun je direct beginnen met het uittekenen van je ontwerp. Maak een schets en zet er direct de afmetingen van het hout bij.

Daarmee ontstaat er een zaaglijst die je eenvoudig kunt invoeren op de website van OPMAATZAGEN.nl. En voor als je nog op zoek bent naar inspiratie, lees dan snel verder.

Inspiratie wijnkast

De klanten van OPMAATZAGEN.nl maken de mooiste projecten. Zo heeft Xander onlangs een wijnrek gemaakt van OSB3. Eenvoudig, maar daardoor niet minder mooi! Kijk zelf en laat je inspireren.

Ook vonden wij een mooi artikel online, waarin verschillende wijnkasten worden getoond. Mooie voorbeelden die inspireren tot een eigen ontwerp. Bekijk de voorbeelden hier.

Materiaalsoorten

Een wijnkast maken van hout of plaatmateriaal is een goed idee! Bij OPMAATZAGEN.nl ben je aan het juiste adres, want wij hebben een groot assortiment aan hout- en plaatmateriaal en we zagen het direct in het juiste formaat. Kies je voor grof en robuust hout, of ga je voor strak en modern? Wij zetten 6 zeer geschikte materialen voor je op een rij:

Bekijk hier alle materiaalsoorten

MDF Lakdraag | Strak

MDF is een veelgebruikt plaatmateriaal, bijvoorbeeld voor het maken van meubels; een deur, een ombouw, of een boekenplank. Het is ook geschikt voor het maken van een wijnkast van hout. MDF Lakdraag is de variant waarop een lakdragende folie is geperst. Die laag zorgt ervoor dat het materiaal niet gegrond hoeft te worden en je direct kunt starten met schilderen. Wel zo handig als je het materiaal strak wilt aflakken. MDF is heel gemakkelijk te bewerken: bij frezen en zagen splintert het materiaal niet. Het materiaal heeft een hoge slijtvastheid. Wil je meer weten over MDF Lakdraag of een andere variant MDF? Bekijk onze ‘Tekst & Uitleg’ video over MDF op ons YouTube-kanaal

Bekijk hier MDF Lakdraag

 

OSB | Origineel

OSB 3 is gemaakt van houtsnippers die allemaal in dezelfde richting worden gelegd en vervolgens geperst. Dit zorgt ervoor dat de plaat zeer sterk is. Om een OSB plaat te maken, wordt er bijna geen afval geproduceerd. De houtsnippers zijn in de basis al een gerecycled product. Daarom is OSB steeds populairder aan het worden en vervangt het multiplex in veel gevallen, omdat de productie van OSB duurzamer is. Het materiaal is makkelijk te bewerken wanneer je er zelf een wijnrek van maakt. Wil je meer weten over OSB? Bekijk onze ‘Tekst & Uitleg’ video over OSB 3 op ons YouTube-kanaal.

Bekijk hier OSB 3

Multiplex | Natuurlijk

Multiplex heeft een natuurlijke uitstraling en je ziet het momenteel veel terug in interieurs met Scandinavische invloeden. Multiplex Interieur Populier en Multiplex Berken zijn zeer geschikt voor het maken van een wijnkast. Multiplex berken is de populairste vorm van multiplex interieur omdat het kwalitatief de beste keuze is. Het is standaard watervast verlijmd en heeft een duidelijkere houtnerf in vergelijking met populieren multiplex. Bovendien is berken een houtsoort die veel harder is dan populier. Het kan dus tegen een stootje! Wil je meer weten over Multiplex en de verschillende varianten die er zijn? Bekijk onze ‘Tekst & Uitleg’ video over Multiplex op ons YouTube-kanaal.'

Timmerpaneel | Warm

Timmerpaneel is een materiaalsoort dat door de houtnerf en kleur van het hout een warme uitstraling geeft. De houtnerf is subtiel, maar zorgt wel voor het natuurlijke karakter als je er een wijnkast van maakt. En laat nou juist dat een mooie aanvulling zijn op de uitstraling van de wijnkast. Timmerpaneel is verkrijgbaar in vuren en in grenen. Het verschil? Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht. Het is het een wat taaiere houtsoort, wat het gemakkelijker te bewerken maakt. Wil je meer weten over Timmerpaneel? Bekijk onze ‘Tekst & Uitleg video over Timmerpaneel op ons YouTube-kanaal.

Underlayment | Eigentijds

Kies je voor underlayment, dan krijgt het wijnrek een eigentijdse uitstraling. Je ziet het materiaal terug in veel hippe restaurants, winkels en cafés. Het is van oorsprong een constructieplaat, om klussen mee te versterken. Het is dus een sterk materiaal en zeer geschikt voor het maken van een wijnrek, als je van uniek houdt. Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat zeer sterk is en nauwelijks werkt. De kopse kanten zijn door de laagjes fraai om te zien en worden vaak in het zicht gehouden. Enige aandachtspunt bij het bewerken van Underlayment Fins Vuren is rekening te houden met de kans op splijten. Om dit te voorkomen lees je de klustip: Professioneel gaten boren in plaatmateriaal.

Wil je meer weten over underlayment? Bekijk dan onze ‘Tekst & Uitleg’ video over underlayment op ons YouTube-kanaal

Cirkels laten zagen

Wil je een wijnrek maken met ronde uitsnedes voor de flessen wijn? Vraag naar de actuele zaagmogelijkheden bij OPMAATZAGEN.nl via klantenservice@opmaatzagen.nl. Wij helpen je graag bij jouw klus!

Bekijk ons assortiment