Maak zelf een kast van MDF met behulp van dit stappenplan

Ben je op zoek naar dé perfecte kast voor in jouw huis? Maak zelf een kast van MDF en laat de MDF platen door ons op maat zagen. Creëer ruimte door het maken van een inbouwkast onder een schuin dak of steel de show met een unieke kastenwand waarmee je een nutteloze ruimte omtovert tot een functionele plek! Of kies voor een kast uit de meubelcollectie van OPMAATZAGEN.nl die je aanpast naar de maten van jouw huis.

Ontwerp kast MDF

Het is een dankbare taak om zelf een kast te maken van MDF. MDF is namelijk sterk en het is gemakkelijk te bewerken. Het scheelt een hoop tijd als je het MDF door ons direct op maat laat zagen! Zo houd jij tijd over om het ontwerp goed uit te denken. Zoek online naar inspiratie en geef vervolgens je eigen draai aan het ontwerp. Maak een mooie schets en bepaal de exacte maten.

Bekijk hier alle MDF

Maak een moodboard ter inspiratie

Op een moodboard verzamel je afbeeldingen van kasten die een voorbeeld zijn voor de kast die jij zelf van MDF wilt maken. Ga op pad en zoek inspiratie in mooie woonwinkels en maak foto's. Je kunt ook een moodboard maken door te knippen in interieurtijdschriften en deze te verzamelen op een groot stuk papier, of je maakt er een online met behulp van Pinterest. Hier kun je eindeloos veel inspiratie opdoen. Pas op dat je hier niet al je tijd aan verliest, want voor de echte fans is het zelfs verslavend.

Online vind je soms ook kant-en-klare bouwtekeningen om een kast te maken van MDF; een PDF die je kunt gebruiken als basis voor jouw ontwerp. OPMAATZAGEN.nl heeft ook ontwerpen van kasten die je eenvoudig kunt aanpassen aan de afmetingen die jij nodig hebt. Je bestelt het als bouwpakket en ontvangt vanaf 15 werkdagen alles bij jou thuis. Lees verderop in dit artikel hoe je een eenvoudig een kast ontwerpt én als bouwpakket bestelt bij OPMAATZAGEN.nl.

Kast zelf maken of laten maken

Heb je voldoende inspiratie verzameld en weet je precies wat je wilt? Dan weet je ook direct of je in staat bent om de kast van MDF zelf te maken of dat je de kast wilt laten maken. Elke kast is anders en ook de moeilijkheidsgraad varieert sterk. Een inbouwkast van MDF is bijvoorbeeld een precieze klus die om enige technische kennis en kluservaring vraagt. En daarnaast gaat er een hoop denkwerk aan vooraf. Dit geldt ook voor het zelf maken van een kastenwand of een TV-meubel van MDF. Wij van OPMAATZAGEN.nl maken het je in ieder geval zo makkelijk mogelijk!

Bekijk hier alle vakkenkasten

Start met een schets

Het helpt enorm als je vooraf een gedetailleerde schets maakt van jouw idee. Bedenk waarvoor je de kast wilt gebruiken en pas de afmetingen hier op aan. Wil je bijvoorbeeld orders opbergen, dan is het handig om te weten wat het formaat hiervan is en hier de vakken op aan te passen. Door een schets te maken weet je zeker dat je het materiaal in de juiste afmetingen bestelt en je komt tijdens de klus niet voor verrassingen te staan. Het is belangrijk dat je de kast op schaal tekent. Ook zie je direct welke constructie er nodig is om de kast stevig te maken én welke accessoires je daarvoor nodig hebt.

Wist je dat je bij OPMAATZAGEN.nl ook accessoires kunt toevoegen aan je bestelling? Verf, schroeven, houtlijm, schuurpapier, randsealer; we hebben het allemaal! Zo kun je het bezoek aan een bouwmarkt in zijn geheel overslaan en zodra de bezorger je bestelling aflevert, direct starten met de opbouw van de kast. Dat is écht handig!

Lees ook onze klustip: Handige inmeettips die je nooit meer vergeet.

Vormen en afwerkingen voor een strak resultaat

Voor een perfecte afwerking van jouw kast kun je de randen van het gewenste materiaal ook laten afwerken. Laat de hoeken afronden voor een zachte uitstraling of kies voor verstek om de randen van de kast naadloos met elkaar te verbinden. Een randafwerking is een detail dat je kast écht af maakt. Kijk hier voor een overzicht van alle randafwerkingen die wij aanbieden.

Ga je een inbouwkast maken met specifieke vormen om een ruimte optimaal te benutten? Bijvoorbeeld een inbouwkast onder een schuin dak of in een verloren hoek van je huis? Bekijk dan welke vormen wij aanbieden om jou ál het zaagwerk uit handen te nemen. Om een paar voorbeelden te noemen; wij zagen driehoeken, rechthoeken met afgeschuinde kanten, een trapezium en nog veel meer! Wij willen klussen graag makkelijker maken!

Materiaalkeuze: MDF, Multiplex of Meubelpaneel

Je kunt zelf een kast maken van MDF, maar er zijn ook andere geschikte materialen in onze webshop verkrijgbaar. We hebben onderzocht wat de prijzen zijn en hebben ze voor je op een rij gezet. De prijs varieert tussen de € 16,- en € 100,- p/m2.

Geschikte houtsoorten voor een inbouwkast / kastenwand:
(van laag naar hoog in prijs)

  1. MDF Blank
  2. MDF Lakdraag
  3. Multiplex Interieur Populier
  4. MDF Zwart V313

MDF Blank

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden. Blank MDF is een goedkope en sterke plaat met een hoge slijtvastheid en daarom erg geschikt om zelf een kast van te maken. MDF Blank is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen voor het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. Het is ook de juiste keuze wanneer je jouw project wilt afwerken door het te beplakken met bijvoorbeeld behang. Wil je het materiaal gaan schilderen? Dan is het wellicht goed om de variant MDF Lakdraag te overwegen.

Bekijk MDF Blank Bekijk alle soorten MDF

MDF Lakdraag

MDF Lakdraag is de beste keuze als je het materiaal van jouw kast wilt schilderen. Dit materiaal is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van het materiaal overbodig maakt. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van kromtrekken van het materiaal er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt voor het maken van onder andere meubels voor binnen die je wilt aflakken. De kopse kanten vragen nog steeds om extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer.

Bekijk MDF Lakdraagfolie Bekijk alle soorten MDF

Multiplex Interieur Populier

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Interieur Populier is een multiplex variant die licht van gewicht is. Toepassingen waarvoor multiplex interieur populier gebruikt kunnen worden zijn timmerwerk binnenshuis, zoals een inbouwkast of een kastenwand. Bij Multiplex is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Multiplex is er in verschillende kwaliteiten. Dat betekent niet dat de plaat meer of minder sterk is, het duidt de kwaliteit van het aanzicht van de plaat aan. Kijk hiervoor op de pagina van dit product.

Bekijk Multiplex Interieur Populier Bekijk alle soorten Multiplex

MDF Zwart V313

MDF Zwart V313 kies je wanneer je een project binnenshuis in een donkere kleur of transparant wilt aflakken. Het afwerken in de juiste kleur kost weinig tijd, omdat de plaat vochtwerend is geproduceerd en al de juiste kleur heeft. De houtvezels zijn gemengd met een zwart pigment, waardoor de plaat tot in de kern zwart gekleurd is. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk. Om het materiaal egaal dekkend zwart te krijgen is schilderen nog wel nodig.

Alternatieve materialen voor het zelf maken van een inbouwkast of kastenwand zijn Timmerpaneel Vuren of Grenen, Multiplex Interieur Berken en Steigerhout.

Bekijk MDF Zwart V313 Bekijk alle soorten MDF

Kast MDF met deuren en lades

Bij het zelf maken van een inbouwkast / kastenwand heb je te maken met de bevestiging van (schuif)deuren, legplanken en lades. De montage vraagt enige precisie. Wij geven je een aantal tips!

  1. Zorg dat je een waterpas bij de hand hebt! Zo weet je gauw genoeg of je de kast netjes recht opbouwt.
  2. Maak je een inbouwkast of kastenwand? Wees je ervan bewust dat geen huis volledig recht is. Meet op meerdere plekken de maten op tussen bijvoorbeeld het plafond en de vloer. Juist voor een inbouwkast is dit essentieel om vooraf te weten, zodat je de planken in de juiste maatvoering bij ons bestelt.
  3. Kom je erachter dat je huis niet helemaal recht is? Kies dan voor stelpoten om gemakkelijk jouw kast waterpas te kunnen stellen.
  4. Om legplanken te bevestigen bepaal je eerst de plek van de boorgaten om de plankdragers te bevestigen. Om te voorkomen dat je door de plank heen boort, kun je een stop op de boor schroeven. Heb je dit niet in huis? Dan kun je heel eenvoudig een stukje schilderstape op de boor bevestigen om te zien tot hoever je kunt boren.
  5. Plaats je deurtjes en lades, dan geldt hoe beter de kwaliteit van de scharnieren en ladegeleiders hoe langer je plezier hebt van je kast. Onderzoek welke scharnieren of ladegeleiders voor jouw ontwerp het meest geschikt zijn. Inspiratie nodig? Lees dan onze klustip: Wat zijn de 6 meest gebruikte scharnieren?
  6. Ga je aan de slag met lades? Dan zijn de ladegeleiders die je gaat gebruiken leidend voor de binnenmaat van de lade. Onderzoek dus eerst goed welke maten je nodig hebt voor het maken van lades!

Bouwtekening pdf

Ben je op zoek naar een bouwtekening voor een kast van MDF? OPMAATZAGEN.nl heeft van verschillende soorten plaatmateriaal al kasten ontworpen. Het zijn stijlvolle, moderne kasten die een aanvulling zijn op ieder interieur! Heb je niet veel klus ervaring? Dan is dit dé perfecte oplossing voor jou!

Je kunt kiezen uit een bestaand ontwerp of je eigen maatwerk kast ontwerpen. Met onze module kun je heel eenvoudig jouw eigen ontwerp maken en hier direct de prijs van berekenen. Zo wordt je inbouwkast niet alleen functioneel, maar is het ook een lust voor het oog!

Kant-en-klaar bouwpakket

Jouw kast wordt geleverd als handig bouwpakket. Alle scharnieren en het push-to-open systeem zijn al voorgemonteerd, dus je hoeft de kast alleen nog in elkaar te schuiven. De onderdelen worden genummerd en zorgvuldig verpakt, vervolgens kies je zelf een bezorgdag die jou uitkomt. Dit kan al vanaf 15 werkdagen! Verder vooruit plannen kan natuurlijk ook. De montage is eenvoudig, ook zonder timmermansoog en technische kennis. Met de handleiding en het installatiepakket kun je direct aan de slag: alle benodigde schroeven en pluggen worden meegeleverd. Je kunt jouw meubel laten maken in verschillende houtsoorten, waaronder een kast van MDF. We gebruiken standaard een materiaaldikte van 9 mm, waarvan we holle planken maken die stevig zijn en toch licht van gewicht. Om deze mooi en sterk te rijgen, is de minimale dikte van de staande en liggende delen 3,0 cm. Wil je meer weten over de montage? Bekijk dan onze instructievideo.

Montage van de kast

Een goed begin is écht het halve werk! Leg daarom voordat je begint al het gereedschap klaar dat je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt wanneer je bezig bent met de opbouw van de kast. Begin met het gronden van het materiaal, voordat je het gaat monteren. Om de constructie van de kast steviger te maken adviseren wij om naast schroeven ook houtlijm te gebruiken. En voor een mooie afwerking kun je boorgaten verzinken en deze, voordat je de grondlaag aanbrengt, nog vullen met plamuur. Wees je ervan bewust dat vakwerk tijd kost en dat haast tijdens een klus het eindresultaat niet bevordert. Neem de tijd om je klus met succes af te ronden! Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar het resultaat. Deel je foto's met #opmaatzagen, zodat jouw ontwerp een inspiratiebron kan zijn voor een ander!