Wat zijn de 6 meest gebruikte scharnieren?

Op zoek naar scharnieren die het beste passen bij jouw klus? Wij selecteerden de 6 meest gebruikte scharnieren.

Op zoek naar scharnieren die het beste passen bij jouw klus? OPMAATZAGEN.nl heeft een uitgebreid assortiment aan accessoires, waaronder scharnieren voor deuren, kasten en lades. De keuze is eindeloos, daarom selecteerden wij de 6 meest gebruikte scharnieren. Op basis van de eigenschappen van het scharnier kun je zelf de keuze maken. Succes!

Bekijk ons assortiment

Dit zijn de 6 meest gebruikte scharnieren

  1. Meubelscharnier
  2. Klepscharnier
  3. Pianoscharnier
  4. Kogelscharnier
  5. Paumelle
  6. Keukenkastscharnier

Wat is een meubelscharnier?

Meubelscharnieren zijn de basis onder de standaardscharnieren. Als je voor jouw klus een simpel scharnier nodig hebt wat niet te veel lasten te dragen krijgt, is dit het scharnier wat je kunt gebruiken. Meubelscharnieren worden ook wel scharnieren met een vaste pen genoemd, omdat de twee plaatjes om de pen heen draaien. Meubelscharnieren zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten, zodat je het juiste materiaal kunt kiezen wat past bij de toepassing van jouw klus!

Wat is een klepscharnier?

Klepscharnieren zijn gemaakt voor het ondersteunen van kleppen. Ze lijken erg op meubelscharnieren en zijn zo ontworpen dat de bevestigingsplaten een sterkere verbinding hebben met het hout, simpelweg doordat deze wat langer zijn, en zo dus meer druk kunnen weerstaan. Dit is ideaal beslag voor kisten, bijvoorbeeld een speelgoedkist.

Wat is een pianoscharnier?

Een pianoscharnier is een lang en dun scharnier. Het heeft deze naam, omdat dit scharnier vaak wordt gebruikt bij piano’s. Het is eenvoudig te monteren, want het kan direct op de deur of kast worden bevestigd. Nadeel is dat het lastiger is om een pianoscharnier te stellen Je zaagt het scharnier op de juiste maat met een ijzerzaag.

Wat is een kogelscharnier?

Bij een kogelscharnier worden de twee onderdelen met elkaar verbonden door een losse pen en stalen kogellagers. Een kogelscharnier is ideaal te gebruiken bij de montage van bijvoorbeeld een raam of deur. Het is een simpel en sterk scharnier. De montage is eenvoudig.

Wat is een paumelle?

Een paumelle lijkt in zijn werking veel op een standaardscharnier. Er zijn twee bevestigingsplaatjes en een pen waarop de twee plaatjes kunnen draaien. Bij een paumelle zit echter de pen vast aan één bevestigingsplaatje en kan het andere er gemakkelijk bovenop worden geplaatst, waardoor de pen erin schuift. Hierdoor kan het materiaal waaraan het is bevestigd makkelijk los worden gekoppeld. Paumelles zijn veel gebruikte scharnieren bij deuren. Paumelles heb je in veel soorten en formaten.

Wat is een keukenkastscharnier?

Keukenkastscharnieren zijn scharnieren die werken zonder pen en worden ook wel potscharnieren of inboorscharnieren genoemd. Deze scharnieren zijn onzichtbaar weg te werken, waardoor je bijvoorbeeld kastdeurtjes zo goed als naadloos op elkaar aan kunt laten sluiten. Verder hebben deze scharnieren vaak ook een ‘open-stand’, dat wil zeggen dat ze een vaste stand hebben als ze open staan en dus niet heen en weer bewegen. Het soft-close systeem zorgt ervoor dat ze geluidloos sluiten. Een keukenscharnier monteren is eenvoudig, mits je de juiste gereedschappen hebt. Het is namelijk nodig om met een potboor een rond gat in de deur te boren zodat het scharnier erin valt. Het grote voordeel van deze scharnieren is dat ze verstelbaar zijn, ook na de montage.

Kies het soort materiaal, afhankelijk van de toepassing

Ben je verzekerd van het juiste scharnier voor jouw klus? Kijk dan nog even in welk materiaal het scharnier beschikbaar is, afhankelijk van jouw toepassing. Stel je voor dat je iets klust voor buiten, dan kun je het beste kiezen voor een scharnier van rvs. Dit is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en blijft langer mooi. Gebruik je het scharnier binnenshuis of voor een decoratieve toepassing? Dan kun je scharnieren kiezen in een materiaal als messing of metaal.

Dit zijn 6 van de vele scharnieren die we in ons assortiment hebben. Hebben we je genoeg geïnformeerd? Neem dan een kijkje bij onze accessoires en bestel het scharnier dat bij jóuw klus past!

Bekijk ons assortiment