• Klustips
Thuiswinkel Waarborg

DIY Radiatorombouw in Scandinavische stijl door Marjolijn

Een onafgewerkte radiator is voor mij echt een doorn in het oog. Op de benedenverdieping hebben wij vloerverwarming, maar boven hebben wij radiatoren. In de slaapkamer is de radiator echt geen ‘knapperd’. Ik ben aan de slag gegaan en heb zelf een radiatorombouw van eikenhout gemaakt. Ik laat jullie in dit artikel zien hoe je zelf een radiatorombouw in Scandinavische stijl kan maken!

Wat heb je nodig?

Op maat gezaagd

Benodigdheden

Bestel hier de winkelmand van Marjolein

Stap 1: Opmeten van de radiator

Meet als eerste de hoogte, lengte en diepte van de radiator. Gebruik de afmetingen om de maten van de onderdelen te bepalen. Onze radiator had de volgende afmetingen: H 50 cm x B 120 cm x D 10 cm. Aan de rechterzijde van onze radiator zit een grote draaiknop. Hier is rekening mee gehouden in het ontwerp. De plank aan de rechterzijde is korter, dan de plank aan de linkerzijde, zodat de knop er doorheen past.

Stap 2: Op maat zagen

Normaal gesproken staan hier de stappen om de panelen op maat te zagen. Maar door de fijne service van OPMAATZAGEN.nl is dit niet nodig! Zij leveren namelijk de panelen in de gewenste maat bij je thuis.

Stap 3: Frame markeren en voorboren

Markeer met behulp van een hulplat de afstand van de horizontale latten op het middenframe. Boor daarna de gemarkeerde plekken in de lat voor. Ik heb het formaat 2,5 mm gebruikt voor het voorboren.

Stap 4: Raamwerk vastboren

Voor het vastboren van het raamwerk is er gekozen voor versterkingshoek, vanwege de stevigheid die deze bieden. Start met het bevestigen van de bovenkant en de zijpanelen, doormiddel van een versterkingshoek. Leg daarna de latten op de juiste afstand in het raamwerk. Gebruik steeds een hulplat om de afstand te bepalen (steeds 5 cm tussen de latten). Daarna bevestig je de latten met een versterkingshoek bevestigen aan de boven- en onderkant van de zijpanelen.

Stap 5: Middenframe schroeven

Het voorgeschroefde middenframe wordt bevestigd tegen de bovenplank met een versterkingshoek. Vervolgens worden de latten hier op vast geschroefd.

Stap 6: Versterkingshoek bevestigen voor stevigheid

In principe is het zo dat de latten zich vastzetten tussen de zijpanelen. Wij hadden echter één lat die zich niet helemaal vastgeklemd had tussen de zijpanelen. Deze lat hebben we met een extra versterkingshoek vastgemaakt aan het zijpaneel.

 

En zo maak je een mooie radiatorombouw met eikenhout in Scandinavische stijl!

Wat vinden jullie van het eindresultaat? Hebben jullie zelf ook nog in huis een ‘lelijke’ radiator(en) om mee aan de slag te gaan? Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren! Wil je meer inspiratie voor DIY ideeën? Neem dan een kijkje bij onze Projecten.

Marjolein Steenpaal

Marjolein woont samen met haar vriend in hun jaren ’30 woning. Naast haar baan als leerkracht is zij ook heel graag creatief bezig en houdt ze van interieur en styling. Daarom heeft ze de opleiding Binnenhuisarchitectuur en Styling afgerond. Het is begonnen met de naam ‘Huis in het midden’, maar na de verhuizing had ze geen huis in het midden meer! Dus de naam past niet meer bij het plaatje. Na de beslissing om een bedrijf te starten in interieurstyling is de nieuwe naam: ‘Interior by M’ geworden. Je kunt op  marjoleins blogpagina en instagram pagina @interiorby.marjolein over het interieur, de laatste trends en (budget)tips lezen. Ze biedt ook pakketten voor interieuradvies aan.

Bekijk ons assortiment