Zelfgemaakte radiatorombouw van op maat gezaagd MDF, door Roy

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Roy

Roy

NL

Gemiddeld

4 minuten

In dit DIY project beschrijft Roy hoe hij een ombouw heeft gemaakt voor de radiator op de babykamer. Hij heeft hiervoor MDF op maat laten zagen en toen het thuis werd bezorgd kon hij direct aan de slag! Lees hieronder meer over zijn aanpak en ervaring.

Omschrijving van Roy

Voor de lelijke radiator en de leidingen in de babykamer heb ik een radiatorombouw gemaakt. Helaas waren er geen kant en klare ombouwen te vinden op internet dus via deze handige webshop alles gemakkelijk en voordelig op maat besteld.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Om te beginnen heb ik het stukje van de leidingen en de radiatorombouw uitgemeten, zodat alles mooi zou passen (zorg wel dat je ook wat ruimte over laat tussen de radiator/leidingen en de ombouw zelf). Daarna een tekening gemaakt en alle benodigde planken genoteerd met de afmetingen erbij. Zo kun je ook geen fouten maken tijdens het bestellen. Vervolgens alle benodigdheden alvast klaargezet en dan ben je klaar om te beginnen zodra de bestelling geleverd wordt.

Na het uitmeten van de leidingen en de radiatorombouw zelf heb ik alle planken op maat besteld. Na een paar dagen kreeg ik het leuke bouwpakket al in huis. Alle planken waren duidelijk gelabeld met de afmetingen dus het in elkaar zetten was een eitje (de "bouwtekening" heb ik bijgevoegd). Helaas had 1 plankje een kleine afwijking t.o.v. 2 ander planken in dezelde maat, maar dit was niet storend (gaat om de plank in het midden). Allereerst de zijkanten van de radiatombouw aan elkaar bevestigd via een los opmaat besteld balkje met dezelfde lengte als de zijkanten. Hier kun je de schroeven in bevestigen zonder dat het MDF zal gaan scheuren. Daarna de bovenkant gemonteerd en de plank in het midden van de radiator (ook via een klein balkje van 30mm dik). Vervolgens de ombouw plat neergelegd op de voorkant en aan de achterkant alle plankjes bevestigd. Om steeds dezelfde ruimte tussen de planken aan te houden heb ik een klein plankje bij besteld van 12mm dikte. Dit werkte perfect! Voor de schroeven was ik begonnen met speciale MDF schroeven van de Hornbach en Praxis, maar deze waren beide troep. Uiteindelijk gewoon spaanplaatschroeven van 4.0 x 40 gebruikt i.c.m. voorboren. De schroeven mooi in het MDF verzonken zonder scheuren. De ombouw van de leidingen heb ik stap voor stap aan elkaar gelijmd met houtlijm (geen ruimte voor een extra balkje en met houtlijm geen kans op splijten). Nu was het tijd voor het verven/lakken. Eerst de ombouw ontvet, daarna de schroefgaten gevuld met MDF vuller en alles even licht opgeschuurd met korrel 240. Daarna de kopse kanten "dichtgemaakt" met lakplamuur en sommige delen met houtlijm en water (de lakplamuur manier werkt het mooiste). Vervolgens alles 2 keer in de grondverf voor MDF gezet en daarna 2 keer afgelakt. Wij hadden nog wat Sigma lak over van het lakken van de trap dus de restjes nog mooi kunnen gebruiken voor de ombouw. De ombouw staat nu mooi en stevig. De lelijke radiator en de buizen zijn nu mooi weggewerkt! Dit project kost je niet veel geld en tijd en je kunt zelf helemaal beslissen hoe je ombouw er uit komt te zien!

Voor het hele project heb ik 3 dagen nodig gehad. 1 dag (avond) voor het in elkaar zetten, opvullen van gaatjes en het ontvetten van de radiator. 1 dag voor het opschuren en aanbrengen van 2 lagen grondverf. 1 dag voor het licht opschuren en aanbrengen van 2 lagen lak.

Afmetingen van mijn DIY project

De maten van de ombouw staan allemaal op de "bouwtekening".
De buitenmaten zijn 158,0 cm breed, 20,0 cm diep en 67,0 cm hoog.

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Roy en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 98,59


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken