Plaatmateriaal als alternatief voor MDF

Wil je gaan klussen, maar zoek je eerst een alternatief voor MDF? In dit blog belichten we de verschillende soorten plaatmateriaal en geven we advies. Dus: heb je een klusidee, maar weet je geen goed alternatief voor MDF om te gebruiken voor die klus? Lees dan deze blog!

Alternatieven voor MDF

MDF is een ontzettend populair plaatmateriaal wat voor veel klussers de eerste keus is. Logisch ook, want MDF heeft een hoop voordelen en is er in veel verschillende varianten, diktes en kleuren. Het jij eerder met MDF geklust? Dan ken je de voordelen! Soms is er echter niet altijd een goed passende variant van MDF voor je project. Daarom is het fijn om te weten wat goede alternatieven zijn voor MDF. We hebben daarom een aantal opties voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Lees je mee?

Bekijk hier ons assortiment aan MDF

Spaanplaat

Spaanplaat lijkt erg veel op MDF; het wordt op dezelfde manier gemaakt, heeft dezelfde toepassingen en moet op een vergelijkbare manier worden afgewerkt. Er zijn echter wel wat verschillen. Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten. Dit zijn de varianten die een goed alternatief zijn voor MDF.

Bekijk hier ons assortiment aan Spaanplaat

Spaanplaat Naturel

Spaanplaat Naturel is de basisvariant van spaanplaat, zoals Blank MDF dat is van MDF. Deze variant kan je dus helemaal naar eigen wens afwerken. Spaanplaat Naturel heeft wel een grover oppervlak ten opzichte van MDF, dus zorg ervoor dat de grondlaag het materiaal goed voorbewerkt en goed dekt met de gekozen verf.

Spaanplaat V313

Spaanplaat V313 is de vochtwerende variant van spaanplaat. Net als bij MDF Vochtwerend is het voorzien van een groene kleur. Dit plaatmateriaal kan, door de betere vochtbestendigheid, worden toegepast in vochtige ruimtes binnenshuis. Bijvoorbeeld keukens en badkamers. Let wel op dat je de kopse kanten altijd extra aandacht geeft wanneer je plaatmateriaal in vochtige ruimtes toepast.

Spaanplaat Gemelamineerd

Gemelamineerd Spaanplaat is een variant van spaanplaat wat voorzien is van een afgewerkte toplaag. Deze toplaag hoeft dus niet meer bewerkt te worden! Er zijn varianten van Spaanplaat Gemelamineerd die een egale kleur hebben en er zijn ook verschillende (hout)structuren beschikbaar. Er is altijd wel een variant die bij jou in jouw ruimte past!

Bekijk Spaanplaat Gemelamineerd in de webshop

Multiplex

Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF. Dit komt doordat de lagen houtfineer kruislings op elkaar worden verlijmd. Er zijn een aantal varianten van multiplex die een goed alternatief bieden voor MDF. Je ziet er een paar hieronder!

Multiplex Populier

Multiplex Interieur Populier is een variant van multiplex die gemaakt is van populierenhout. Dit hout is erg licht van kleur en heeft een rustige uitstraling. Populierenhout heeft een warme vlam in de toplaag zitten, dit is essentieel anders dan MDF. Wel is het erg licht van gewicht en erg sterk. Daarom is multiplex Interieur Populier een goed alternatief voor MDF Blank of MDF Lakdraag als je op zoek bent naar een warmere uitstraling.

Bekijk Multiplex Interieur Populier in de webshop

Multiplex Berken

Multiplex Berken is, net als Multiplex Interieur Populier, ook licht van kleur. Dit materiaal is echter wel zwaarder. Daarnaast is het vochtwerend verlijmd en kan het op meerdere plekken worden toegepast. Multiplex Berken kun je als alternatief voor Blank MDF en MDF Vochtwerend gebruiken.

Bekijk Multiplex Berken in de webshop

Multiplex Hardhout

Multiplex Hardhout is net als Multiplex Berken een alternatief voor MDF Vochtwerend. Er is echter wel wat verschil tussen de twee. Multiplex Berken dankt zij goede vochtwerendheid aan de vochtwerende lijm en de dunne lagen waar het uit is opgebouwd, maar het berkenhout op zichzelf is niet zo goed tegen vocht bestand. Multiplex Hardhout is juist wel gemaakt van hout wat goed tegen vocht kan, maar kan door de spanning die op de plaat staat niet buitenshuis worden gebruikt.

Multiplex Okoumé

Multiplex Okoumé is een goed alternatief voor MDF Exterieur. Deze variant van multiplex is dus buitenhuis toe te passen. Daarnaast heeft het okoumé hout waarmee het multiplex is gemaakt een unieke roze-rode kleur, waardoor het ook regelmatig binnenshuis wordt toegepast.

Bekijk Multiplex Okoumé in de webshop

Bestel jouw plaatmateriaal op maat!

Heb jij een goed alternatief gevonden voor MDF voor jouw project? Bestel het dan bij OPMAATZAGEN.nl! Waarom? Je kunt het bij ons gemakkelijk online bestellen én wij zagen het voor je op maat! Dit doen wij tot op de millimeter nauwkeurig en in verschillende vormen. Daarnaast betaal je bij ons alleen maar voor de stukken die je nodig hebt, wat veel voordeliger is dan het kopen van hele platen. Nog niet gevonden wat je zocht? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment, wij hebben nog veel meer dan de platen die we hier hebben uitgelicht.

Bekijk jouw alternatief voor MDF eenvoudig online!