Klustips: in 6 stappen zelf mooi en egaal schilderen

Of je nu MDF gaat schilderen in jouw favoriete kleur of massief hout van een transparante laklaag gaat voorzien, deze schildertips gaan je helpen om een mooi strak resultaat te krijgen!

#1 Goede voorbereiding is het halve werk

En de allerbeste tip die daarbij hoort, is: neem de tijd! Veel klussers zijn enthousiast om hun project in de gewenste kleur te schilderen en staan al met de verfpot en roller in de hand klaar. Maar belangrijk is dat je allereerst zorgt voor een goede en afgeschermde werkplek! Dek de vloer en eventueel andere kwetsbare objecten af met een zeil, karton of een oude deken, zodat het niet zo erg is als je per ongeluk knoeit of spettert. Denk hierbij natuurlijk ook aan je kleding. Zet het materiaal op de goede hoogte (bijvoorbeeld met behulp van schragen en balkjes) zodat je niet in je rug hangt of lang op je knieën zit. Zorg ervoor dat je makkelijk om het project heen kunt lopen, zodat je alle zijden goed kunt zien. En leg voldoende papieren doekjes klaar. Hiermee kun je snel verf weghalen, of dat nu van je hand, het verfblik of een andere plek is.

Lees hier meer over het kiezen van de juiste verf en verfbenodigdheden

#2 Goed schuren maakt het eindresultaat nóg strakker

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen is het tijd om te schuren. Niet voor iedereen het leukste karwei, maar wel essentieel voor een strak eindresultaat. Bij schuren is het belangrijk dat je altijd goed blijft voelen. Elke oneffenheid die je voelt, zie je ook terug in het schilderwerk. Zorg er dus voor dat alles glad aanvoelt. Na het schuren is het belangrijk om alles stofvrij te maken. Dit kan met een zachte borstel en stofdoek, maar er bestaan ook speciale kleefdoekjes die het stof goed opnemen en mooi stofvrij hout achterlaten.

#3 Grondverf of niet?

Wanneer je met massief hout werkt dat je alleen blank wilt aflakken, heb je geen grondverf nodig. Maar als je onbehandeld hout een dekkende kleur wilt geven, is grondverf een verstandige keuze. Vooral blank MDF heeft zeker een laag grondverf nodig. Als je met MDF werkt is het ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan de kopse kanten.

Lees hier meer over het voorbehandelen van kopse kanten bij MDF

#4 Lakken maar!

Zo. Er was even wat voorbereiding voor nodig, maar nu ben je zover om te lakken en al een glimp van het eindresultaat op te vangen! Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter. Wanneer je met massief of gefineerd hout werkt (dus met een houtnerf erin) dan is het belangrijk om met de houtnerf mee te schilderen. Maak met je roller of kwast de beweging in de lengte van de nerf. Je zult zien dat wanneer de lak dwars op de nerf aangebracht wordt, deze minder goed wordt opgenomen door het hout en daardoor een vlekkerig resultaat oplevert. Bij plaatmateriaal zonder houtnerf (zoals MDF) hoef je hier geen rekening mee te houden. Dan is het juist goed om in twee richtingen te schilderen, zodat de verf overal gelijkmatig wordt opgenomen.

Lees hier meer over het schilderen van MDF

#5 Hoe wordt het egaal?

Er zijn een aantal technieken om je schilderwerk mooi strak en dekkend te krijgen. Wanneer je eenmaal aan het lakken bent, zet je in eerste instantie een beetje kracht om de verf uit de roller te persen en een mooie dekkende laag te krijgen. Let op: een klein beetje kracht. Zorg er hierbij voor dat de roller niet te droog wordt! Pak op tijd nieuwe verf bij, want anders breng je een te dunne laag aan waardoor deze niet meer goed dekt. Als het oppervlak helemaal bedekt is met de verf, dan ga je nog een keer met de roller over het hele oppervlak, maar dan zonder kracht te zetten. Hierbij rol je telkens in één richting, zodat de strepen van de roller verdwijnen en een extra strak resultaat ontstaat.

#6 Waar laat ik mijn rollers en kwasten?

Waarschijnlijk zijn de roller en kwast nog prima te gebruiken na de eerste laag verf. Maar: waar laat je ze nu? De verf heeft wel tijd nodig om goed te drogen voor je met de tweede laag verder kunt. Kwasten kun je gemakkelijk in een bakje met een laagje water zetten (of terpentine of olie als je verf op alkyd basis gebruikt). Rollers kun je gemakkelijk in de verfpot bewaren. Duw hem van de houder af, en vis hem de volgende sessie met de houder en het roerhoutje weer op. Zo droogt de roller niet uit en hoef je ook niet telkens nieuwe rollers te gebruiken. Voor korte tussenpozen volstaat het ook om het verfbakje en de kwast of roller in een boterhamzakje of plastic tas te wikkelen.

Bekijk hier rollers en kwasten 

Bestel MDF op maat!