Zo maak je een Multiplex werkblad op maat

Een Multiplex werkblad heeft een natuurlijke uitstraling en past in een modern, Scandinavisch of minimalistisch interieur. Multiplex is over het algemeen erg vlak en sterk plaatmateriaal, waardoor het goed toe te gebruiken is voor een keukenblad of een werkblad op je werktafel. Ontdek alles over Multiplex en hoe je er een passend werkblad van kunt maken.

Multiplex werkblad ontwerpen

Niets leukers dan aan de slag gaan met een mooie klus waar je lang plezier van kunt hebben. Bereid je de klus goed voor, dan is een lange levensduur haast een garantie. Wij geven je graag wat tips & tricks om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Bekijk alle Multiplex

Werkblad keuken

Ben je op zoek naar een Multiplex werkblad voor in de keuken? Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je het werkblad direct in de juiste afmetingen. Een werkblad in de keuken vraagt om een lichte waterbestendigheid. De meest geschikte varianten voor in de keuken zijn Multiplex Hardhout of Okoumé Watervast vanwege de vochtwerende eigenschappen. Alsnog is het belangrijk om het materiaal goed te behandelen en op lange termijn vochtwerend te houden. Lees hier verderop meer over.

Werkblad werkbank

Het maken van een werkbank van Multiplex is een mooi project. Een werkblad voor je werkbank is de basis voor alle klusprojecten die volgen en daarom een goede reden om er aandacht aan te besteden. De werkbank krijgt bij veelvuldig gebruik nogal wat te verduren. Multiplex Hardhout is ontzettend sterk materiaal en het kan wel tegen een stootje. Ook kan het tegen een wat vochtige ruimte, zoals een schuur.

Maak een schets

Om een goed en reëel beeld te hebben van het benodigde materiaal raden we je aan om een schets te maken van je idee. Wanneer je nadenkt over afmetingen, vormen en uitsparingen ontdek je direct of je aan alles hebt gedacht. En met de schets bij de hand bestel je in een handomdraai de benodigde platen Multiplex.

Inmeten werkblad 

Het inmeten van een goed passend werkblad vraagt om een zorgvuldige ‘inmeet-sessie’. Hoe je dat doet vertellen we je graag, zodat je zeker weet dat het werkblad straks perfect past! Lees onze klustip: handige inmeet tips die je nooit meer vergeet.

Verschillende soorten Multiplex

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van Multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt of voor meubels. Bijvoorbeeld voor een Multiplex werkblad in de keuken of voor een werkbank in de schuur. Door de lagen zijn de kopse kanten van Multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden.

Bekijk alle Multiplex

De richting van de houtnerf

Bij Multiplex is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Laat je dit materiaal zagen en thuisbezorgen door OPMAATZAGEN.nl, let dan goed op bij het invullen van de maten, dat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen! Dat staat wel zo mooi als je kiest voor het zelf maken van een werkblad van Multiplex. Maak je een werkblad uit één plaat, dan is dit niet van toepassing.

Kwaliteitsaanduiding bij Multiplex

Multiplex is er in verschillende kwaliteiten. Dat betekent niet dat de plaat meer of minder sterk is, het duidt de kwaliteit van het aanzicht van de plaat aan. Het Multiplex interieur berken dat wij leveren is standaard een B/BB kwaliteit, wat wil zeggen dat de voorkant (B) de meest gave kant is en zeer geschikt voor zichtwerk. Hierin zijn noesten en kleurverschillen in minimale mate zichtbaar. De achterkant (BB) is minimaal van een iets minder hoge kwaliteit, waarin meer noesten zichtbaar zijn en eventuele oneffenheden gerepareerd zijn door middel van proppen. Meer informatie? Bekijk de video over Multiplex.

Multiplex Hardhout

Multiplex Hardhout is de vochtwerende variant van Multiplex voor binnen. Het is watervast verlijmd en het hardhout versterkt de vochtwerende kwaliteiten. Ideaal voor een werkblad in de keuken dat een beetje vocht moet kunnen verdragen. Doordat er verschillende soorten tropisch hardhout wordt gebruikt in een plaat of partij, kan het zijn dat de platen iets in kleur verschillen en de kans op kromtrekken is minimaal aanwezig.

Multiplex Okoumé Watervast / gegrond

Multiplex Okoumé Watervast is de variant die bestand is tegen vocht en daardoor gebruikt wordt voor toepassingen buitenshuis of in vochtige ruimtes. Denk aan een werkblad voor een werkbank in de schuur. De plaat is, net als bij Multiplex Interieur Berken, verlijmd met een watervaste lijm. Okoumé is echter de houtsoort die beter bestand is tegen vocht, waardoor deze variant beter geschikt is voor buitentoepassingen. Maar je kunt de plaat natuurlijk ook kiezen vanwege de fraaie roze-rode kleur en het feit dat het gemakkelijk te bewerken is. De gegronde variant heeft al een grondlaag waardoor je snel aan de slag kunt met het schilderen van jouw project.

HPL

Multiplex met een HPL toplaag is Multiplex waar onder hoge druk een plastic laagje fenolhars op is geperst. Dit laagje beschermt het Multiplex tegen vocht, vuil en een stootje. In het geval van een werkblad is het wel zo handig om plaatmateriaal te kiezen dat wel tegen een stootje kan.
Een alternatief voor Multiplex HPL is Betonplex. Dit is erg sterk en vlak materiaal en zeer geschikt.

Multiplex Berken

Mulitplex Berken is de populairste vorm van Multiplex Interieur, omdat het kwalitatief de beste keuze is. Het is standaard watervast verlijmd en heeft een duidelijke houtnerf in vergelijking met Multiplex Populier. Bovendien is berken een houtsoort die veel harder is dan populier. Het kan dus tegen een stootje! Dit maakt ook dat het materiaal duurzamer is. Je kunt Multiplex Berken gebruiken voor bijvoorbeeld een werkblad voor in de keuken of werkbank.

Multiplex Interieur Populier / gegrond

Multiplex Interieur Populier is de lichtgewicht variant van Multiplex. Wanneer gewicht een rol speelt in jouw project, is dit dus de perfecte keuze! Toepassingen waarvoor Multiplex interieur populier gebruikt kan worden zijn timmerwerk binnenshuis, zoals het bekleden van wanden of het maken van ombouwen. Een werkblad dat geen zwaar gewicht hoeft te dragen, bijvoorbeeld een bureau, is dus te maken van Multiplex Interieur Populier. Wil je een keukenblad of werkbank maken, dan kun je beter voor de andere varianten Multiplex kiezen. De gegronde variant heeft al een grondlaag waardoor je snel aan de slag kunt met het schilderen van jouw project.

Diktes Multiplex

De dikte van een werkblad heeft te maken met persoonlijke voorkeur. Houd je van stoer en robuust of van subtiel? Bij OPMAATZAGEN.nl hebben we een groot aanbod aan Multiplex, in verschillende diktes. Een veel gevraagde dikte bij een werkblad van multiplex is 40 mm of 50 mm. Bekijk ons actuele aanbod aan Multiplex op onze website.

Bekijk ons actuele aanbod aan Multiplex op onze website!

Behandelen Multiplex

Het is belangrijk dat je het materiaal goed voorbehandeld, helemaal als je het werkblad van Multiplex wilt gebruiken in de keuken of in de schuur. Wil je de naturel uitstraling van Multiplex behouden? Gebruik dan een transparante lak, olie of beits. Vind je het belangrijk om alleen de houtnerf terug te zien in het Multiplex werkblad of de Multiplex keukenfrontjes? Dan kun je het materiaal behandelen met een olie, beits of lak in de kleur die past bij jouw interieur. Zo blijft het materiaal goed beschermd tegen de werking van temperatuurverschillen en vocht en kun je langer genieten van het werk dat je hebt verricht om je keuken een metamorfose te geven.

Wil je weten hoe je de kopse kanten van Multiplex keukenfrontjes goed behandelt? Gebruik een randsealer om de kopse kanten van Multiplex vochtwerend te maken. Dit geldt ook voor het werkblad of een wandplank die je in de keuken plaatst.

Afwerken werkblad

Om scherpe randen te voorkomen is het mogelijk om de kopse kanten van jouw Multiplex door ons te laten afronden. Bij OPMAATZAGEN.nl kun je jouw materiaal ook van een randafwerking laten voorzien. Kies eenvoudig welke kanten je graag afgerond wilt hebben en met welke radius. Zo zorg je voor een mooie afwerking, zonder dat je deze zelf hoeft na te bewerken. Het is een subtiele afwerking waardoor het werkblad tot in detail echt af is.

Voor een overzicht van onze randafwerkingen kijk je hier