Zo gebruik je multiplex in jouw keuken

Zijn de keukenfrontjes in jouw keuken aan vervanging toe? Of wil je jouw werkblad vernieuwen? Wij vertellen je alles over het gebruik van multiplex in de keuken. En heb je genoeg informatie om aan de slag te gaan? Dan bestel je bij OPMAATZAGEN.nl de keukenkastjes van multiplex direct op maat. Met de montagetips weet je precies hoe je de keukendeurtjes kunt monteren!

Bekijk alle Multiplex

Keuken met multiplex deuren

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex berken is de populairste vorm van multiplex interieur omdat het kwalitatief de beste keuze is. Het is standaard watervast verlijmd en heeft een duidelijkere houtnerf in vergelijking met populieren multiplex. Bovendien is berken een houtsoort die veel harder is dan populier. Het kan dus tegen een stootje! Dit maakt ook dat het materiaal duurzamer is. Je kunt multiplex berken gebruiken voor een tafelblad, een aanrechtblad, een (scheidings)wand, meubels en speelgoed. Ook is het constructief een goede plaat. Wil je jouw keukenfrontjes of het werkblad vervangen door multiplex of zelfs een héle keuken met multiplex? Dan is het goed om het materiaal goed te kennen.

Wat is multiplex berken?

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van multiplex berken in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het ook in constructies gebruikt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Multiplex berken heeft in vergelijking met populieren multiplex meer lagen, waardoor het een sterkere plaat is. Daardoor is multiplex berken een geschikt materiaal in de keuken.

Bestel Multplex Berken

De richting van de houtnerf

Bij multiplex is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Laat je dit materiaal zagen en thuisbezorgen door OPMAATZAGEN.nl, let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen! Dat staat wel zo mooi als je kiest voor het zelf maken van keukenfrontjes van Multiplex.

Kwaliteitsaanduiding bij multiplex

Multiplex is er in verschillende kwaliteiten. Dat betekent niet dat de plaat meer of minder sterk is, het duidt de kwaliteit van het aanzicht van de plaat aan. Het multiplex interieur berken dat wij leveren is standaard een #B/BB kwaliteit, wat wil zeggen dat de voorkant (B) de meest gave kant is en zeer geschikt voor zichtwerk. Hierin zijn noesten en kleurverschillen in minimale mate zichtbaar. De achterkant (BB) is minimaal van een iets minder hoge kwaliteit, waarin meer noesten zichtbaar zijn en eventuele oneffenheden gerepareerd zijn door middel van proppen. Meer informatie? Bekijk de video over Multiplex.

Op maat laten maken

Wil je jouw IKEA keuken voorzien van multiplex deurtjes? Of kies je voor een werkblad van multiplex berken op maat? Via OPMAATZAGEN.nl kun je heel eenvoudig multiplex berken in de juiste afmetingen laten zagen. Wij zagen het materiaal op de millimeter nauwkeurig, zodat jij het alleen nog zelf hoeft te monteren. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij het maken van een werkblad, keukenfrontjes / keukenkastjes of bij een wandplank van multiplex voor je mooiste accessoires.

Bestel Multiplex op maat!

Gebruik multiplex in keuken

Multiplex berken wordt vaak gekozen vanwege de naturel uitstraling en de zichtbare houtnerf. Het plaatmateriaal heeft hierdoor een sfeervolle uitstraling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld #spaanplaat gemelamineerd, dat is materiaal met een minder exclusieve uitstraling. De kunststof toplaag bij spaanplaat gemelamineerd zorgt er echter wel voor dat het materiaal lang meegaat, omdat de buitenzijde beter bestand is tegen vocht. Dit materiaal wordt vaak gebruikt in keukens van bijvoorbeeld IKEA. Multiplex berken is onbehandeld, en met name voor gebruik in de keuken is een behandeling van het hout echt noodzakelijk om de levensduur te verlengen. In een keuken heb je te maken met vocht en verschillen in temperatuur; dé ingrediënten om hout te laten werken. Denk aan kromtrekken, krimpen of uitzetten. Is multiplex wel geschikt voor gebruik in de keuken? Jazeker! Wij raden je dan wel aan om het multiplex te behandelen met een lak, olie of beits. Ben je op zoek naar een alternatief materiaal dat nóg beter geschikt is in de keuken? We geven je verderop in dit artikel een aantal opties.

 

Behandelen van multiplex

Wil je de naturel uitstraling van multiplex behouden? Gebruik dan een transparante lak, olie of beits. Vind je het belangrijk om alleen de houtnerf terug te zien in het multiplex werkblad of de multiplex keukenfrontjes? Dan kun je het materiaal behandelen met een olie, beits of lak in de kleur die past bij jouw interieur. Zo blijft het materiaal goed beschermd tegen de werking van temperatuurverschillen en vocht en kun je langer genieten van het werk dat je hebt verricht om je keuken een metamorfose te geven.

Wil je weten hoe je de kopse kanten van multiplex keukenfrontjes goed behandelt? Gebruik een randsealer om de kopse kanten van multiplex vochtwerend te maken. Dit geldt ook voor het werkblad of een wandplank die je in de keuken plaatst.

Afwerken werkblad of keukenfrontjes

Houd je ervan om mooie details toe te voegen aan jouw klus? Laat de randen van multiplex afronden door OPMAATZAGEN.nl. Standaard ronden we plaatmateriaal 3 mm af; maar je kunt zelf de gewenste ronding opgeven. Dit geeft de multiplex platen een zachte uitstraling en het is de finishing touch bij het zelf maken van keukendeurtjes. Bekijk hier alle randafwerkingen die OPMAATZAGEN.nl voor je kan verzorgen.

Kostprijs keuken multiplex

Voordat je aan de slag gaat met het zelf maken en vervangen van jouw keukenkastjes is het prettig om inzicht te hebben in de kosten. De prijs van multiplex keukenfrontjes of een multiplex werkblad bereken je direct en eenvoudig via onze bestelmodule. Maak een zaaglijst met alle afmetingen van multiplex berken die je nodig hebt voor jouw keuken. Heb je alle maten inzichtelijk? Voer de maten in en kies de eventuele randafwerkingen. Tadaa! Binnen no-time heb je een indruk van de kosten.

Tel hier nog wel de kosten voor het behandelen van het multiplex bij op, de eventuele keuken scharnieren én handgrepen. Via OPMAATZAGEN.nl bestel je ook deze Accessoires.

Alternatief plaatmateriaal geschikt voor in de keuken

Multiplex in de keuken is een veelgebruikt en populair materiaal. Het past bij de Scandinavische interieurtrend. Er bestaat ook plaatmateriaal dat vaker wordt gebruikt in de keuken. Zoals eerder beschreven is spaanplaat gemelamineerd hier een voorbeeld van. Voor een werkblad kies je multiplex okoumé, omdat dit waterbestendig is. Ook MDF vochtwerend V313 onbehandeld of MDF Zwart V313 zijn aanraders voor gebruik in de keuken. Waarom? We leggen het graag aan je uit.

Bekijk alle MDF in onze webshop

 

Spaanplaat gemelamineerd

Bij spaanplaat wit gemelamineerd is er aan beide kanten een kunststof laag (melamine) op de plaat geplakt. Deze kunststof laag maakt dat de plaat direct klaar voor gebruik is, het hoeft niet te worden geschilderd. Wel zijn de kopse kanten onbewerkt, waardoor hier nog te zien is dat de binnenlaag is gemaakt van spaanplaat. Deze kanten kunnen worden afgewerkt met kantband om het sijpelen van vocht in dit gedeelte tegen te gaan. Dit materiaal gebruikt IKEA bijvoorbeeld vaak voor keukenkastjes.

MDF keuken

MDF vochtwerend is een plaatmateriaal dat zeer geschikt is in de keuken. MDF valt in de categorie vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst, en bij MDF vochtwerend is hierbij een speciale, watervaste lijmsoort gebruikt. Om de vochtwerende eigenschappen te versterken is het materiaal onder een hogere druk geperst in vergelijking met MDF blank.

MDF vochtwerend hoef je in principe niet te behandelen met een grondverf. De zuigende werking is namelijk minder groot dan bij MDF blank doordat het wat harder is geperst. Maar het versterkt wel de vochtwerende eigenschappen. Bovendien werkt grondverf als een hechtmiddel, waardoor de uiteindelijke laklaag er mooier uit zal zien. De kopse kanten hebben wat extra aandacht nodig (en eventueel andere bewerkte plekken bij bijvoorbeeld frezen). Deze kun je het beste behandelen met een randsealer. MDF vochtwerend is er in een blanke variant en is te herkennen aan de groene kern én in het zwart.

Werkblad multiplex okoumé: de beste keus

Multiplex watervast okoumé is, net als bij multiplex interieur berken, verlijmd met een watervaste lijm. Okoumé is echter een houtsoort die beter bestand is tegen vocht, waardoor deze variant zeer geschikt is als werkblad in de keuken. Maar je kunt de plaat natuurlijk ook kiezen vanwege de fraaie roze-rode tint en het feit dat het gemakkelijk te bewerken is.

Hoe monteer ik een keukenfrontje?

Wil je keukenfrontjes vervangen, maar weet je niet hoe je de nieuwe keukenfrontjes monteert? Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat je trots kunt zijn op het resultaat.

Inmeten keukendeurtjes

Het resultaat van de nieuwe keukenfrontjes wordt bepaald door de juiste afmetingen van de deurtjes. Besteed hier veel aandacht aan! Laat desnoods iemand anders de afmetingen nameten. Pas dan heb je écht een keukenfront op maat! Onze tip: meet de huidige afmetingen van de deurtjes op en houd dat aan. Een alternatief is om de buitenste maten van de kastjes op te meten en er dan links en rechts 2 mm af te halen. Zo passen alle deurtjes netjes naast elkaar. Lees ook de klustip over inmeettips die je nooit meer vergeet.

Gebruik keukenkast scharnier (soft close)

Keukenkast scharnieren zijn scharnieren die werken zonder pen en worden ook wel potscharnieren of inboorscharnieren genoemd. Deze scharnieren zijn onzichtbaar weg te werken, waardoor je bijvoorbeeld kastdeurtjes zo goed als naadloos op elkaar aan kunt laten sluiten. Verder hebben deze scharnieren vaak ook een ‘open-stand’, dat wil zeggen dat ze een vaste stand hebben als ze open staan en dus niet heen en weer bewegen. Het soft-close systeem zorgt ervoor dat ze geluidloos sluiten.

Een keuken scharnier monteren is eenvoudig, mits je de juiste gereedschappen hebt. Het is namelijk nodig om met een potboor een rond gat in de deur te boren zodat het scharnier erin valt. Het is heel belangrijk om de plek van het scharnier goed uit te meten voordat je begint met boren. Het grote voordeel van deze scharnieren is dat ze verstelbaar zijn, ook na de montage.

Bekijk ons assortiment