Zelf een gereedschapswand maken

Een gereedschapswand zorgt voor orde in de werkruimte of in de schuur. Je hangt er je belangrijkste gereedschap aan op en alles heeft een vaste plek. Zo creëer je structuur en hoef je niet te zoeken naar gereedschap tijdens je klus. Dit scheelt tijd en ergernissen. Maak je de gereedschapswand zelf? Dan kun je het ontwerp aanpassen aan jouw gereedschap. Zo ga je ermee aan de slag:

Stap 1: Het ontwerp

Heb je verschillend gereedschap in huis, dan heb je waarschijnlijk ook ervaring met klussen. Dat is een goed begin! Echter, ook als je weinig klus-ervaring hebt is een gereedschapswand een mooie klus om aan te pakken. Je maakt het zo ingewikkeld als je zelf wilt. Bepaal op basis van jouw gereedschap hoe de gereedschapswand eruit moet zien. Laat je eventueel online inspireren tot een mooi ontwerp en geef hier je eigen draai aan. Maak een schets en bepaal zo de afmetingen van de gereedschapswand die je wilt maken.
Vroeger werd er qua materiaal vaak gekozen voor pegboard; een plaatmateriaal met al die voorgeboorde gaatjes. Dit is echter niet de enige mogelijkheid voor het maken van een gereedschapswand. Maak bijvoorbeeld ‘m bijvoorbeeld van OSB of MDF en kies voor een frame met haken, ogen en bakjes; zo heb je straks een uniek resultaat!

OSB

OSB is een constructief sterke plaat, die als constructieplaat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, wanden, dakelementen, gevelbekleding en tijdelijke schuttingen of betimmeringen. Door zijn industriële uiterlijk wordt OSB ook steeds vaker gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels, keukens en tafelbladen. OSB 3 heeft vochtwerende eigenschappen. OSB is ook nog eens een duurzaam product, omdat het van houtsnippers wordt gemaakt, die anders afval zouden zijn.

Bekijk alle OSB

MDF

MDF is één van de meest populaire soorten plaatmateriaal. Het kan voor ontelbare projecten gebruikt worden. MDF behoort tot de familie van de vezelplaten; de plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. MDF is te verkrijgen in verschillende varianten: MDF Blank, MDF Lakdraag, MDF Vochtwerend V313, MDF Watervast en MDF Zwart.

Meer weten over MDF? Bekijk onze productvideo hier.

Bekijk alle MDF

Steigerhout

Planken van steigerhout hebben een robuuste uitstraling en kunnen gebruikt worden voor projecten binnenshuis en buitenshuis. Meubels zoals bedden, tafels, kasten en legplanken worden vaak gemaakt van steigerplanken. Maar ook wandbekleding is een leuk idee voor een stoere look! De planken zijn nieuw (dus niet gebruikt in de bouw, waardoor er geen spijkers in de planken zitten) en gemaakt van ruw (ongeschaafd) vurenhout, wat de planken de robuuste uitstraling geeft.

Underlayment

Underlayment is een constructieve plaat die voornamelijk wordt gebruikt als ondervloer. Daaraan dankt het ook zijn Engelse naam. Maar intussen wordt de plaat voor veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld ook aan wanden en daken. Door de uitstraling die erg naturel is, wordt het materiaal ook gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels en werkbladen.

Meer weten over underlayment? Bekijk onze productvideo hier.

Bekijk alle Underlayment

Spaanplaat

Spaanplaat is zowel als constructieve en als decoratieve plaat te gebruiken. Het is makkelijk te bewerken en behoort net als MDF en OSB tot de familie van de vezelplaten. Spaanplaat naturel wordt gemaakt van verlijmde houtsnippers (spaanders), die in drie lagen kruislings op elkaar geperst zijn. Dit maakt dat de plaat ook constructief sterk is. In vergelijking met MDF worden grovere spaanders gebruikt en in vergelijking met OSB worden fijnere spaanders gebruikt. Doordat gebruik wordt gemaakt van een afvalproduct (de houtsnippers) is spaanplaat een duurzaam product en relatief betaalbaar.

Stap 3: Materiaal op maat gezaagd

Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je het materiaal van jouw voorkeur direct op maat. Zo hoef je geen zaagmachines tevoorschijn te toveren, maar kun je bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan het ontwerp of de afwerking van de gereedschapswand. Wij zagen ook in vormen en we kunnen randafwerkingen verzorgen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de vormen en randafwerkingen hier.

Bestel jouw plaatmateriaal op maat!

Stap 4: Accessoires bijbestellen

Wist je dat je bij OPMAATZAGEN.nl ook accessoires kunt bestellen? Voor een gereedschapswand zijn schroeven en verschillende haken handig om te gebruiken. Bestel je alles in een keer, dan ontvang je de benodigdheden als een bouwpakket thuis. Ideaal toch? 

Bestel jouw accessoires direct mee